U  velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu krajem prosinca održan je znanstveno – stručni skup “Održiva i regenerativna poljoprivreda, novi poljoprivredni standardi, ORP Sračinec 2022″. Ovaj znanstveno – stručni skup financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 107.698,75 kuna, okupljenim poljoprivrednim proizvođačima cijele varaždinske regije pa i šire, omogućio je zanimljive prezentacije, rasprave i panel diskusije.

Okupiti sve izlagače nije bilo jednostavno ni lako. Sve kontakte sakupljala sam tijekom cijele godine, posjećujući različite sajmove i događanja koja su vezana za poljoprivredu. Kad je bio raspisan natječaj od strane Ministarstva poljoprivrede u samo nekoliko minuta imala sam u glavi što želim predstaviti našim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima iz našeg područja. Na moj poziv su se svi odazvali jer žele podijeliti iskustva, izjavila je organizatorica i inicijatorica ovog skupa, Miljenka Križnjak iz Sračinca.

Miljenka Kržnjak, inicijatorica skupa

 Nova dostignuća

Znanstveno – stručni skup “Održiva i regenerativna poljoprivreda, novi poljoprivredni standardi, ORP Sračinec 2022″ održao se s ciljem informiranja, novih dostignuća, tehnologija, te povezivanja poljoprivrednih gospodarstava i skup je međunarodnog karaktera. Predstavila se tvrtka iz Mađarske, Demeter Biosystem Kft.

Tvrtka je to koja se fokusira na uzorkovanje u poljoprivredi, preporukama gnojiva, razvija sustav preporukama za hranjive tvari koji koristi rezultate terenskih uzoraka. Iz susjedne Slovenije došla je tvrtka „Sajević d.o.o“. Ona pruža uslugu poljoprivrednih i građevinskih strojeva, a u posjedu ima i farmu muznih krava. Spomenuta tvrtka surađuje s našom tvrtkom Fanon koje se također ovdje predstavila.

Na skupu su sudionici čuli zanimljiva predavanja

Na znanstveno – stručnom skupu “Održiva i regenerativna poljoprivreda, novi poljoprivredni standardi, ORP Sračinec 2022.” govorili su  Mario Jarnjak, izvršni direktor Fanon d.o.o. Petrijanec,  Doroteja Bednjanić iz tvrtke Eco agro d.o.o. Veliki Lovrečan, Dalibor Vrček iz Vrček, obrt za proizvodnju i usluge Črnec Biškupečki 303, Stjepan Bistrović, direktor PG Bistrović d.o.o., mljekara Marina, Gregor Sajević, direktor tvrtke Sajević d.o.o. – Slovenija, Leon Šopar, Démétér Biosystems Kft., Vl. Diriczi Zsombor– Budimpešta, Amalka Vukelić  ispred Hrvatske poljoprivredne komore, te Alen Šopar,  Konzerviranje voća i povrća “Šopar“, M. Središće, a prisustvovala je i upraviteljica PZ Varaždinsko povrće, Vidovec, Kristina Vidaček.

Nove pristupe u zaštiti bilja za konvencionalne proizvođače na skupu je predstavila Martina Borić, direktorica tvrtke BIOinput iz Varaždina. BIOinputima širok asortiman certificiranih proizvoda za profesionalnu ekološku i integriranu poljoprivrednu proizvodnju. Prošle godine većinski vlasnik tvrtke Bioinput postala je švicarska grupa Andermatt. Ona je globalni lider u proizvodnji i distribuciji proizvoda koji se koriste u biološkoj proizvodnji.

S vremenom će sve više sredstava za zaštitu bilja biti zabranjeno. Stoga je jako važno da se što više i naših konvencionalnih proizvođača educira o alternativnim načinima zaštite bilja. Još uvijek dio njih misli kako su alternativna sredstva ‘sveta vodica’ od koje i nema velike koristi. No, ta su sredstva potpuno prirodna i biljke ih prepoznaju kao svoje, istaknula je Martina Borić.

Dodala je da je BIOinput do sada radio s ekološkim proizvođačima. Nakon što su postali dio grupe Andermatt, sve se više okreću i suradnji s konvencionalnim proizvođačima.

   Poljoprivreda u kvalitetnijem smjeru

Prisutnima se obratio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec. Kazao je kako je sretan što se u ovoj sredini odražava jedan ovakav stručni skup.

Prvo što moram naglasiti je da imamo jednu heroinu u općini Sračinec. Ona je uz svoj osobni angažman, dakle ne samo kroz obiteljski OPG i proizvodnju, podredila svoje slobodno vrijeme za unapređenje svih poljoprivrednih proizvođača na području naše općine kroz određene edukacije, panele, obilaske sajmova.

Ona je gospođa Miljenka Križnjak. Ona je zaslužna za održavanje ovog znanstveno – stručnog skupa. Koristim priliku da joj se zahvalim na svemu što čini zadnjih 10-tak godina. Mi kao Općina sufinancirali smo također osiguranje sjetve, financiramo zbrinjavanje opasnog otpada koji nastaje kroz poljoprivrednu proizvodnju. Nama je u cilju da nam poljoprivreda ide na jednu višu razinu u kvalitetnijem smjeru – istaknuo je načelnik Božidar Novoselec.

Načelnik Božidar Novoselec

Okupljene je pozdravio i Krunoslav Lukačić, posebni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec. Rekao je kako mu je posebno drago što na skupu sudjeluje velik broj mladih poljoprivrednika. Oni će svojim idejama potaknuti razvoj poljoprivrede u svome kraju.

Skupu se obratio i Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Pohvalio je skup i izrazio svoje zadovoljstvo tematikom i pozitivnim, optimističnim pristupom koje prema svojoj djelatnosti imaju poljoprivrednici sjeverozapada Hrvatske.

Održana je i zanimljiva panel rasprava s temama – Novi poljoprivredni standardi- ekološka proizvodnja, No-till obrada tla, zelena gnojidba, plasman proizvoda, cijene, obnovljivi izvori energije, odgovor na klimatske promjene. Panelisti su bili Gregor Sajević, Stjepan Bistrović, Alen Šopar, upraviteljica PZ Ludbreški kraj, Antonija Lenček, te Zrinka Večerić  i Jurica Bengeri ispred Ministarstva poljoprivrede, uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Riječ je o obradi tla kojoj je cilj izbjegavanje ili umanjivanje negativnih utjecaja konvencionalne obrade tla. Odnosno tlo se obrađuje od žetve do sjetve kao i od sjetve do žetve. Ova metoda smanjuje eroziju tla koju uzrokuje obrada tla. Zadržava organske tvari u tlu i povećava količinu vode koja se infiltrira u tlo. Također, povećavaju količinu i raznolikost života u samom tlu.