Uzastopnim unošenjem mineralnih gnojiva bez dodavanja organskog gnojiva, tlo postupno gubi organsku tvar i mikrobiološku aktivnost što dovodi do propadanja strukture tla. Tlo postaje kompaktno, zbijeno, smanjene mikrobiološke aktivnosti te nema sposobnost zadržavati vodu i hraniva. Kako bi bili sigurni da nasad raste u kvalitetnom tlu, pažnju treba posvetiti organskom gnojivu i regeneraciji mikrobiote tla.

BIO Unimer organska gnojiva Superstallatico, Armony S i Bacchus BIO koriste se za popravljanje količine hraniva u tlu, a  pretežito su životinjskog  podrijetla, poznata su kao „kompletna“ jer sadrže mnogo organske tvari. Već 7-10 dana nakon gnojenja hraniva su dostupna korijenu sadnice, a glavna im je značajka ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Oblik granula pogodan je za aplikaciju rasipačem i deponatorima.

Kolika je važna raznolikost mikrobiote tla?

Svjesni smo činjenice kako tlo sadrži između četvrtine i trećine  svih živih organizama na planeti te da su upravo mikroorganizmi glavni pokretači ciklusa hranjivih tvari. Unatoč važnosti mikrobiota tla vrlo se malo zna o tome.

Mikroorganizmi igraju aktivnu ulogu u plodnosti tla i nekoliko važnih procesa provodi se isključivo od strane mikroorganizama za npr. fiksiranje dušika iz zraka ili povezivanje hranjivih tvari s kompleksnom organskom tvari za biljke. Mikrobiota u tlu i na korijenu biljaka osigurava esencijalne hranjive tvari, vitamine i regulatore rasta biljaka te sprječavaju invazije patogena, stimulirajući obranu biljaka.

Nažalost, mnoge korisne funkcije mikrobiota u tlu trenutno su ugrožene zbog promjene klime i oborina, degradacije tla i loše prakse upravljanja zemljištem. Kako bi stimulirali rad mikrobiote tla te osigurali bolje usvajanje hraniva koristite XTENDER ROW i PREBIOTA MAX.

XTENDER ROW je regenerator mikrobiota u tlu specifičan za ekstenzivne usjeve. Formuliran s probiotičkim molekulama koje djeluju kao supstrat za rast korisnih mikroorganizama. Primjenom u tlo  s ekskudatima korijena potiče aktivnost mikrobiote koja se već nalazi u tlu te povoljno utječe na usjev. Mikroorganizmi potiču transformaciju organske tvari u tlu te utječu na prozračnost  i plodnost tla. Zbog kompleksnih hraniva koja se već nalaze u tlu korijen se bolje razvija jer raste u mediju koje ima veći sadržaj aktivnih hranjiva.

Način primjene: folijarno: 10 l/ha uz utrošak vode 500-1000 l/ha.

PREBIOTA MAX je regenerator mikrobiote tla. Formuliran je s prebiotičkim molekulama koje djeluju kao supstrat za rast korisnih mikroorganizama. Primjenom u tlo  s ekskudatima korijena potiče aktivnost mikrobiote koja se već nalazi u tlu te povoljno utječe na usjev. Paralelno s tim, poboljšanje mikroorganizama utječe na transformaciju organske tvari u tlu, poboljšava prozračivanje i plodnost, kao i kompleksiranje hranjivih tvari u tlu, tako da se korijen razvija u boljem mediju koji povećava unos hranjivih tvari. Poboljšava strukturu tla zahvaljujući povećanoj mikrobiološkoj aktivnosti.

Način primjene: fertirigacijom: 6,5 L/ha te folijarno 12,5 L/ha. Preporučuje se primjena četiri puta godišnje tijekom faze pupanja, cvatnje, zametanja ploda i rasta ploda.

 class=
 class=

Prethodni članakZnačajan porast prodaje traktora u Hrvatskoj
Sljedeći članakZaštita pšenice i ječma od bolesti i korova
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.