Ekološki poljoprivrednici mogu ove godine od Zagrebačke županije dobiti maksimalnu bespovratnu potporu u iznosu do 20.000 eura, a konvencionalni do 15.000 eura. Javni pozivi za dodjelu bespovratnih potpora male vrijednosti otvoreni su do 15. studenoga, a objavljeni na mrežnoj stranici www.zagrebacka-zupanija.hr.

Potpore se, uz ostalo, mogu dobiti za gradnju novih ili rekonstrukciju postojećih zatvorenih proizvodnih objekata za uzgoj bilja i gljiva, za gradnju novih ili rekonstrukciju postojećih gospodarskih objekata za uzgoj i držanje životinja, skladištenje poljoprivrednih proizvoda, strojeva i hrane za životinje, za sakupljanje i odlaganje stajskoga gnoja, gnojovke i gnojnice, za podizanje novih ili rekonstrukciju postojećih višegodišnjih nasada, nabavu i sadnju certificiranoga sadnog materijala, kao i za nabavu novih ili rabljenih priključnih strojeva, opreme i oruđa namijenjenih primarnoj ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Nadalje, potpora se može dobiti i za okrupnjavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, za plaćanje premije osiguranja usjeva, sjemenskog i sadnog materijala, povrća, cvijeća, višegodišnjih nasada, staklenika, plastenika, rasplodne stoke i kokoši nesilica, može se dobiti i za uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, za nabavu nove opreme za pripremu vlastitih proizvoda biljnog ili životinjskog podrijetla, za doradu i preradu vlastitih proizvoda, za edukaciju i stručno osposobljavanje, za označavanje i certificiranje proizvoda, za ulaganje u kapacitete za prijem gostiju na poljoprivrednom gospodarstvu te u objekte za prodaju vlastitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu…

Ukupno je Zagrebačka županija za potpore poljoprivrednicima predvidjela gotovo 970.000 eura. Osim za potpore male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu te potpore male vrijednosti u ekološkoj poljoprivredi i ruralnom razvoju, novac je osiguran i za ugradnju sunčanih elektrana na krovišta zgrada poljoprivredne namjene, za nabavu repromaterijala za sjetvu ratarskih kultura te sjetvu i sadnju presadnica, kao i za subvencioniranje kamate kredita za nabavu poljoprivrednog repromaterijala.

Kao i dosad, vodili smo se onime što naši poljoprivrednici trebaju. Osluškivali smo njihove potrebe, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović, na predstavljanju potpora u poljoprivredi, na OPG-u Franje Žnidarića u Hrastini (općina Marija Gorica). Naglasio je da je Zagrebačka županija, uz 970.000 eura namijenjenih poljoprivrednicima, osigurala i više od milijun eura za poboljšanje uvjeta života u ruralnom prostoru.

OPG Franje Žnidarića već nekoliko godina dobiva potpore Županije. Dobivenim novcem modernizirao je vinski podrum. Nabavio je inox opremu za odležavanje vina, a potporu je koristio i za plaćanje premije osiguranja.

Već dvije godine zaredom šampioni smo Zagrebačke županije na ocjenjivanju rakija. S našim vinima tri smo godine zaredom osvajali šampionska priznanja Udruge vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkoga kraja. Zahvala Zagrebačkoj županiji što podupire mlade proizvođače. To je dodatna potpora da ostanemo u ruralnom prostoru, da u njemu možemo napredovati, modernizirati podrume i poljoprivrednu mehanizaciju, rekao je Žnidarić.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje