Povodom Svjetskog dana hrane i Međunarodnog dana ruralnih žena, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir održala je sastanak s predsjednicom Udruge uzorne hrvatske seoske žene Katicom Jerleković, pobjednicom 22. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu Antonijom Mrzlić Budak, prvom pratiljom Ivančicom Kudlek i drugom pratiljom Kristinom Ivić.

Marijana Petir je zaželjevši dobrodošlicu u Hrvatski sabor, čestitala ovogodišnjim pobjednicama. Rekla je kako one svojim radom, znanjem, vještinama i vrlinama uspješno razbijaju predrasude. Predrasude su nažalost još uvijek prisutne u društvu o ženama u ruralnim područjima.

Posljedica tih predrasuda je i činjenica da niti jedna država članica EU do danas nije uvela potprogram za žene, kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako su to mogle učiniti. Time poručuju da im žene nisu visoko na ljestvici prioriteta, rekla je Petir.

Žene poljoprivrednice

Odbor za poljoprivredu inicirao je raspravu o položaju žena u ruralnim područjima u Hrvatskoj i unaprjeđenju njihovog statusa. Osim tematskih sjednica, predlagao je i konkretne mjere. Kod izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu usvojen je amandman Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Njime se uvodi bodovanje za „žene poljoprivrednice“ kako bi ih se potaknulo na bavljenje poljoprivredom. Također i kako bi im se priznala njihova multifunkcionalna uloga u ruralnim područjima. Na inicijativu Odbora za poljoprivredu u sklopu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova 2021 – 2024., Ministarstvo poljoprivrede preuzeti će provođenje mjera kojima je cilj unaprjeđenje položaja žena na selu. 

Na prijedlog Odbora, a vezano uz položaj žena na ruralnim područjima, u Nacionalni strateški plan u okviru ZPP-a uključene su mjere obuke i pripreme za poslovne vještine. One su namijenjene ženama u ruralnim područjima. Dodatno je u Strategiji poljoprivrede Republike Hrvatske do 2030. godine, vrednovana potreba podizanja znanja u upravljanju i poslovanju za žene. To će im omogućiti uključivanje u moderne poljoprivredno-prehrambene lance vrijednosti i korištenje usluga financijskih institucija.

Katica Jerleković je zahvalila zastupnici Petir na kontinuiranoj i dugogodišnjoj podršci koju pruža svim seoskim ženama. Također je upozorila na negativnu sliku koja se stvara o njima u medijima i javnosti, a što je rezultat predrasuda. Govoreći o problemima s kojima se susreću žene s ruralnih područja, posebno je istaknula dugotrajnost procedura i izostanak financijske potpore s lokalne i regionalne razine za rad Udruge.

Nagrade koje ste osvojile, dat će dodatni „vjetar u leđa“ vašim aktivnostima i omogućiti vam vidljivost, rekla je Petir.

Naglasila je kako je za poboljšanje položaja žena na ruralnim područjima potrebno strateško planiranje i međuresorna suradnja nadležnih tijela državne, regionalne i lokalne uprave. Dodala je kako je važno osvijestiti donositelje odluka, ali i javnost o ulozi koju imaju seoske žene. Ulozi u proizvodnji hrane, zaštiti okoliša i biološkoj raznolikosti te očuvanju tradicijskih i obiteljskih vrijednosti na ruralnim područjima. Sve kako bi tu njihovu multifunkcionalnu ulogu pravilno vrednovali.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUdruživanje poljoprivrednika putem društvenih mreža
Sljedeći članakZagorci zauzeli Europski trg
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.