LAG Mura-Drava djeluje na području Međimurske i Koprivničko križevačke županije, broji 76 članova. On obuhvaća devet jedinica lokalne samouprave i to Grad Prelog te općine Orehovica, Donji Kraljevec,  Goričan,  Sveta Marija, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba i  Legrad.

LAG je u protekloj 2022.g. raspisao ukupno sedam LAG natječaja vrijednih gotovo 9 milijuna kuna vezano za tip operacije 6.3.1., 4.1.1. i 7.4.1. na kojima je odabrano 62 projekta. U potpunosti su završila 24 projekta, 33 projekta su u provedbi. Pet korisnika je odustalo od svojih projekata prije same provedbe.

Brojni domaći proizvodi

Od uspješnih projekata financiranim putem LAG natječaja, LAG Mura-Drava izdvaja OPG Hunjadi Dean iz Svete Marije. OPG Hunjadi se bavi biodinamičkom i ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. U svom asortimanu imaju brojne proizvode od jabuka, oraha, heljde, prosa, pira, kukuruza i pšenice. U svojim voćnjacima izrađuju hotele za kukce i sade cvjetne biljke koje privlače oprašivače i druge korisne kukce. One svoj rad baziraju na suradnji s prirodom i poštivanju iste.

Projekt je financiran kroz LAG natječaj za mjeru 6.3.1. je Ulaganje u rekonstrukciju postojećeg objekta (adaptacija postojećeg objekta za preradu) te ulaganje u nabavu poljoprivredne mehanizacije i opremu. Kroz ovaj projekt adaptiran je postojeći prostor za preradu.. Nabavljeni su: rabljena rotodrljača, gruber, prskalica za primjenu biodinamičkih preparata, dehidrator te novi mlin, preša, pasterizator, inox bačve, kadica za pranje voća, peć.

Sve provedene aktivnosti dokazuju da korisnik ima jasnu viziju i da prepoznaje dodanu vrijednost proizvoda koja se dobije preradom te da se i s iznosom koji nije jako velik može napraviti mnogo toga te uvelike unaprijediti poljoprivredno gospodarstvo.

Međimurska košarica zdravlja

Kada smo čuli da LAG raspisuje natječaj istog trena smo imali jasnu viziju što i kako bismo na svom poljoprivrednom gospodarstvu željeli unaprijediti. Kako nam je iznimno stalo do kvalitete naših proizvoda. Trudimo da svaki korak u proizvodnji ima naš „dodir“ s prijavljenim projektom. Željeli smo unaprijediti vlastitu proizvodnju i olakšati sam proces na način da više ne moramo preradu raditi kod uslužnih prerađivača.

Svi koraci, od prijave do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu odrađeni su uz potporu LAG-a te nije bilo nikakvih problema. Sad kad je cijeli proces proizvodnje zaokružen na našem gospodarstvu sigurni smo u kvalitetu svojih proizvoda. Zadovoljstvo kupaca je još veće, a to nam je neizmjerno važno, rekli su iz OPG Hunjadi.

                                                                                               Izvor: https://nrm.hr/

Prethodni članakŠto trebate znati o bolestima pšenice?
Sljedeći članakLagani pad ili stagnacija cijena žitarica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.