U današnje vrijeme, kad smo sve svjesniji potrebe oprašivanja i pčelari sve više promišljaju o važnosti edukacije građana o istima jer će na taj način kod širokih masa razviti potrebu o zaštiti naših pčela. U Zagrebu, gdje djeluje Udruga (HUP Pčelinjak) pomalo se i vide rezultati edukacija koje se provode kroz djelovanje Hrvatske Pčelarske Službe 112, u vrijeme pojave rojeva, gdje su na usluzi građanima.

Oprašivanje kao takvo je izuzetno važno. Ne rade ga samo naše medonosne pčele, već i čitav niz drugih kukaca i insekata pa čak i neke mušice.

Značaj solitarnih pčela

Pčelarska Udruga najviše promovira izuzetnu važnost solitarnih pčela. Solitarne pčele u prirodi imaju isključivo funkciju oprašivanja. Za razliku od naše medonosne pčele sivke, nisu vjerne svom izvoru hrane nego idu u isto vrijeme na razne biljke. Što je još bitnije, izlaze i lete na dosta nižim temperaturama. Zbog izlazaka i odrađivanja oprašivanja na nižim temperaturama vrlo je bitan i bumbar, iako ga zadnjih godina nešto slabije viđamo.

Solitarne pčele su zanimljive i u urbanim prostorima, a i u vrtićima i školama jer imaju žalac, ali u pravilu ne bodu. Kao takve ne predstavljaju opasnost za alergične osobe. Važnost solitarne pčele prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede. Tako se može dobiti poticaj za postavljanje nastambi za solitarne pčele u nasade i usjeve.

U Čakovcu je postavljen i hotel za kukce
Nastamba za solitarne pčele (ručno izrađena)

Zašto su ugrožene solitarne pčele?

Prvenstveno zbog modernih načina gradnje. Više nema upotrebe, npr. trstike, koja je jako dobro stanište za solitarne pčele. Zatim zbog suzbijanja komaraca te jer ih u posljednje vrijeme napadaju razne bolesti. Ovi insekti ne služe isključivo za oprašivanje. Prilikom oprašivanja dolazi i do poticanja hormona rasta te je tako oprašeno voće puno krupnije i lijepše. Svaka biljka ima od prirode dan mehanizam za privlačenje insekata koji su joj potrebni za oprašivanje. Neke biljke daju nektar te na taj način privlače našu medonosnu pčelu, neke druge biljke privlače mirisom ili bojama.

Zanimljivo je reći da i luk ima svoj miris, koji nam nije uvijek ugodan. Tim mirisom privlači određenu vrstu mušice. Stoga, brinite o očuvanju svih oprašivača. Danas u trgovačkim centrima ima za kupiti gotove nastambe za insekte i kukce, tzv. hotele za kukce- Svatko tko ima mogućnost trebao bi navedeno kupiti te postaviti na balkon, u dvorište i dr. Na taj će način doprinjeti zaštiti oprašivača. Maleni kukci bit će vam itekako zahvalni.

Izvor: Gospodarski kalendar