Slobodno živuća ektoparazitska crvena grinja Dermanyssus gallinae poznata kao tekut smatra se najštetnijim parazitom peradi, a posebno velik problem stvara kod uzgoja kokoši nesilica.

Nametnik koji uzrokuje velike štete u uzgoju peradi

Crvena grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom peradi. Kao ektoparazit, grinja se povremeno, ali obilno hrani sišući krv peradi.

Posljedice napada su gubitak na težini kod odrasle peradi, kržljavost mlade peradi, dok nesilice prestaju nesti i napuštaju gnijezda. Na koži se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda, dok u težim slučajevima može doći do uginuća peradi.

Parazit je aktivan noću kad parazitira životinju i siše krv, a u toku dana zbog osjetljivosti na svjetlo, skriva se na različitim mjestima u objektu: rupama, pukotinama i međuprostorima u objektu, na kavezima, opremi i drugim zaklonjenim dijelovima peradarnika. Migriranje ovog parazita s peradi na peradarnik i opremu, znatno otežava njihovo suzbijanje jer se tretmanom same peradi ne može postići zadovoljavajući rezultat. Osim toga, crvena grinja, odnosno tekut, može izdržati vrlo dug period bez hrane i domaćina pa preživi u objektu čak i kada se jato iseli i napravi pauza. Dakle, ako se zaraženi objekt protiv crvene grinje ne tretira pravilno, postoje uvjeti za infekciju novog jata.

Ono što kod kokoši nesilica pogoršava problem je što one vrlo dugo ostaju u objektu jer ciklus traje godinu dana, a to omogućuje grinjama da se razmnože u velikom broju i izazovu vrlo jaku infestaciju (zarazu parazitima) peradi, što dovodi do prenamnoženosti. Prenamnoženosti doprinosi i relativno kratak ciklus razvoja grinje kojoj je potrebno 7-14 dana da se razvije iz jaja u odraslu formu. U uvjetima povećane temperature (25-30OC) i vlažnosti zraka (60-70%), taj proces može biti i kraći.

 Učinkovito sredstvo za suzbijanje parazita kod peradi

Upravo iz tog razloga je InsectoSec® vrlo efikasan kod suzbijanja parazita – njime se tretiraju peradarnici, odnosno okolina u kojoj životinje borave.

InsectoSec® je prirodna amorfna dijatomejska zemlja nastala iz sedimentarnih ovojnica fosilnih šljunčanih algi, bez ikakvih sintetičkih dodataka. Aktivna tvar preparata je 100% dijatomejska zemlja i kao takva ne podliježe razgradnji. Formulacija InsectoSeca® je prah, koji kao biocid djeluje protiv crvene grinje (Dermanyssus galline), mrava, krpelji, buha i ostalih parazita.

 class=

Jednostavna i brza primjena

Potrebno je oprašiti sve dijelove nastambe – gnijezda, donji dio krovišta, prečke za sjedenje i slična skrovišta. Nije potrebno direktno tretiranje zaražene peradi pa je samim time i njegova primjena jednostavnija i brža. Paraziti će biti obuhvaćeni kretanjem peradi te će se prah prenositi od jedne do druge jedinke. Kod manjih površina InsectoSec® se optimalno raspršuje ručnim strojem za oprašivanje, a kod većih površina i u kavezima – pištoljima za prašenje na kompresorski pogon.

Ovisno o stupnju zaraze, sve površine u kojima boravi perad potrebno je tretirati s 30 do 50 grama InsectoSec®-a/m2. Preparat je dostupan u pakiranjima od 200 grama – s bočicom za raspršivanje, 2 kilograma te u pakiranjima od 15 kilograma.

SilicoSec® – ekološki siguran i netoksičan insekticid namijenjen suzbijanju skladišnih štetnika (žižaka, žitnog kukuljičara, brašnara, surinamskog brašnara – moljca) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima te mlinovima. Primjenjuje se preventivno i kurativno pri čemu treba kontrolirati vlagu i temperaturu. Sastoji se od 100% dijatomejske zemlje koja u sebi sadrži silicij dioksid.

 class=
 class=
 class=
Prethodni članakUAN za postrne i pokrovne usjeve
Sljedeći članakOdržan okrugli stol: “Kako vidimo hrvatsku poljoprivredu do 2030. godine?”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.