Predsjednik Odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Dražen Čurila i potpredsjednica Božica Špoljar održali su nedavno sastanak s državnim tajnicima Ministarstva poljoprivrede Tugomirom Majdakom, Zdravkom Tušekom i Antom Mišurom. Peradari su na sastanku predložili mjere pomoći sektoru. Među mjerama su financiranje cijepljenja protiv Newcastleske bolesti; izmjene u dobrobiti životinja; uvrštavanje peradarstva u nove natječaje ruralnog razvoja; korištenje mjere 4.1.3; povećanje kvote plavog dizela; dodatne Covid potpore.

Zatražili smo da se robnim proizvođačima financira naređena mjera cijepljenja protiv bolesti kuge peradi. Sve kako bi se, posebice u tovu mesa peradi, pokazalo proizvođačima da se o njima vodi računa s obzirom na to da se iz proračuna za peradarstvo izdvaja znatno manje novaca nego za ostale sektore. Kad je riječ o dobrobiti životinja odnosno mjeri 14 Programa ruralnog razvoja, zatražili smo da se stvari vrate na početak što se tiče peradarstva; budući da nije uvršten nijedan novi prijedlog samo u sektoru peradarstva. Potrebno je uvrstiti realna poboljšanja dobrobiti koje peradari mogu postići (pogotovo za tovne piliće) te uvrstiti i druge vrste peradi. Npr. pilenke, patke i slično, izjavio je na sastanku predsjednik odbora za peradarstvo Dražen Čurila.

Domaći peradari od Ministarstva traže i da se peradari uvrste u nove natječaje ruralnog razvoja. Osim promjene kaveza u alternativne sustave za držanje nesilica, zadnje 4 godine nije bilo natječaja za proizvođače peradi. Kako bi mogli investirati u proizvodnju i držati korak s europskom konkurencijom potrebni su sektorski natječaji za izgradnju/rekonstrukciju objekata; automatizaciju/mehanizaciju, za prerad, za valionice; važno je uključiti i rasplodne nesilice, priopćeno je iz HPK. Među zahtjevima peradara je i da im se omogući korištenje mjere 4.1.3 – oko obnovljivih izvora energije. Također i da im se osigura povećanje kvote plavog dizela početkom godine kao i ostalim sektorima. 

Peradari smatraju kako je potrebno pojačati i službene kontrole veterinarske inspekcije; zatim izjednačiti razinu rizika kod domaćih proizvođača, s onim koja predstavljaju skladišta kroz koja ulazi uvozna roba; odnosno potrebno je omogućiti izvješće koliko je bilo nadzora kod domaćih proizvođača mesa i jaja peradi, a koliko se isto kontroliralo u skladištima koja su registrirana za uvoznu robu, istaknuo je Dražen Čurila.

Kako bi se peradarski sektor mogao nositi sa sve snažnijom uvoznom konkurencijom, posebice u vrijeme pandemije Covida 19, potrebno je vidjeti koliko je peradara do sada koristilo sredstva za Covid potpore te krenuti u izradu novog programa,zaključak je Odbora peradara HPK. Državni tajnici Ministarstva poljoprivrede složili su se da je potrebna pomoć peradarskom sektoru; nakon internih konzultacija predložiti će mjere pomoći, a iste se mogu očekivati sredinom ožujka.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje