Nažalost ostao sam bez posla i interesira me neka vrsta uzgoja biljaka ili životinja na otoku Visu, u Komiži. Molim vas da me posavjetujete kakva vrsta uzgoja (plastenici, staklenici, otvoreni) bi bio ekonomski opravdan i koje vrste/sorte bi bile najpogodnije za ovo područje u pogledu tržišta i klime.
Kod uzgoja na otvorenom trebate računati na klimatske (ne)prilike i nešto kasniji dolazak u rod od biljaka u zaštićenom prostoru, a upravo je vaša glavna prednost biti što ranije na tržištu. Ukoliko imate mogućnosti, svakako bih vam savjetovala plasteničku proizvodnju, a izbor kultura prilagodite potrebama rane turističke sezone na Visu (kupusnjače, salate, blitva, rana rajčica).

dr.sc.Branka ŠAKIĆ BOBIĆ

Prethodni članakBoljom zaštitom male plave ribe do sigurnijeg ulova u budućnosti
Sljedeći članakKako uknjižiti u gruntovnicu?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.