Batat kao jedna od povrtnih kultura koja sadrži veliki udio vitamina C i jača imunitet u hladnim, zimskim danima, preporuka je za češću konzumaciju i pripremu obroka.

Batat (Ipomoea batatas L.) višegodišnja je povrtna kultura tropskog i suptropskog klimatskog područja, pripada botaničkoj porodici slakova . Na engleskom govornom području popularno ga zovu slatki krumpir, iako nema nikakve veze s krumpirom. Podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike. Korijen batata može imati bijelu, žutu, narančastu i crvenu boju. Najčešći u uzgoju je narančasti batat.

Slatkasti okus batata i mekoća ploda nakon kuhanja i pečenja može se kombinirati u raznim jelima. Bogatstvo kalija i mangana osiguravaju u hladnom dijelu godine zdravlje kardiovaskularnog sustava kad je smanjeno kretanje na otvorenom. Kuhani i ohlađeni narančasti batat, narezan na ploške, okusom podsjeća na pečenu tikvu u rolu i prava je zdrava poslastica za odrasle i za djecu.

 class=
Poslastice od batata za zimske dane

Priprema tla i sadnja batata

Batatu je za kvalitetan rast i razvoj potrebno 3-5 mjeseci bez mraza. Najčešće se uzgaja vegetativno, presadnicama (ukorijenjenim izbojima iz korijena), pazeći na temperaturu zraka i tla u trenutku sadnje.

Pripremu tla za sadnju batata najbolje je početi već u jesen, oranjem na dubinu od 30 cm. Presadnice se najčešće sade na 120 x 30 – 40 cm razmaka te se time se postiže sklop od oko 20 000 na hektar. Biljke je potrebno navodnjavati odmah nakon presađivanja i idućih 7 – 10 dana. Batat se, ovisno o sorti, vremenu sadnje i klimatskim uvjetima, vadi od kolovoza do listopada, svakako prije mrazeva. Redovito se vadi kad većina korjenova dostigne tržnu veličinu (više od 150 g), što bude, ovisno o sorti, 100 do 120 dana nakon sadnje. Batat dolazi u tehnološku zriobu 80 dana nakon sadnje, a provjerava se rezanjem vriježa, pri čemu se pojavljuje gusti bijeli sok. To je znak tehnološke zrelosti korijena. U vlažnim uvjetima preporučuje se ranije vađenje da se ne bi pojavile bolesti. Jedna biljka daje i do tri kilograma korijena. U komercijalnoj proizvodnji prinos može biti između 20-50 t/ha.

 class=
Berba batata