Batat kao jedna od povrtnih kultura koja sadrži veliki udio vitamina C i jača imunitet u hladnim, zimskim danima, preporuka je za češću konzumaciju i pripremu obroka.

Batat (Ipomoea batatas L.) višegodišnja je povrtna kultura tropskog i suptropskog klimatskog područja, pripada botaničkoj porodici slakova . Na engleskom govornom području popularno ga zovu slatki krumpir, iako nema nikakve veze s krumpirom. Podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike. Korijen batata može imati bijelu, žutu, narančastu i crvenu boju. Najčešći u uzgoju je narančasti batat.

Slatkasti okus batata i mekoća ploda nakon kuhanja i pečenja može se kombinirati u raznim jelima. Bogatstvo kalija i mangana osiguravaju u hladnom dijelu godine zdravlje kardiovaskularnog sustava kad je smanjeno kretanje na otvorenom. Kuhani i ohlađeni narančasti batat, narezan na ploške, okusom podsjeća na pečenu tikvu u rolu i prava je zdrava poslastica za odrasle i za djecu.

Poslastice od batata za zimske dane

Priprema tla i sadnja batata

Batatu je za kvalitetan rast i razvoj potrebno 3-5 mjeseci bez mraza. Najčešće se uzgaja vegetativno, presadnicama (ukorijenjenim izbojima iz korijena), pazeći na temperaturu zraka i tla u trenutku sadnje.

Pripremu tla za sadnju batata najbolje je početi već u jesen, oranjem na dubinu od 30 cm. Presadnice se najčešće sade na 120 x 30 – 40 cm razmaka te se time se postiže sklop od oko 20 000 na hektar. Biljke je potrebno navodnjavati odmah nakon presađivanja i idućih 7 – 10 dana. Batat se, ovisno o sorti, vremenu sadnje i klimatskim uvjetima, vadi od kolovoza do listopada, svakako prije mrazeva. Redovito se vadi kad većina korjenova dostigne tržnu veličinu (više od 150 g), što bude, ovisno o sorti, 100 do 120 dana nakon sadnje. Batat dolazi u tehnološku zriobu 80 dana nakon sadnje, a provjerava se rezanjem vriježa, pri čemu se pojavljuje gusti bijeli sok. To je znak tehnološke zrelosti korijena. U vlažnim uvjetima preporučuje se ranije vađenje da se ne bi pojavile bolesti. Jedna biljka daje i do tri kilograma korijena. U komercijalnoj proizvodnji prinos može biti između 20-50 t/ha.

Berba batata

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje