U sklopu provedbe Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine, zamjenik župana Damir Tomljenović, predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće Nikolaus Berlakovich i direktor Poljoprivredne komore Gradišće Otto Prieler potpisali su ugovor o provedbi plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i poljoprivrednih proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj proizvodnji. Ugovorom se definira uspostava suradnje u razvoju ekološke poljoprivrede.

Naša je odrednica ostati zeleni prsten oko grada Zagreba. Zacrtali smo svoje planove i rekli da želimo razvijati ekološku poljoprivredu. Svjesni smo da je to težak put. Svjesni smo koliko nas na tome putu čeka zapreka, no spremni smo ih prevladati. Ekološka proizvodnja i zdrav život nemaju alternativu, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Preusmjeravanje na ekološku proizvodnju

Strateškim dokumentima EU zacrtano je da do 2027. ekološka proizvodnja bude na razini 25 % ukupne poljoprivredne proizvodnje. Zasad je u EU u ekološkoj proizvodnji 8,5 % poljoprivrede; u Austriji 26 %, dok u Gradišću 38 % ukupne poljoprivredne proizvodnje otpada na ekološku poljoprivredu.

Već 40 godina savjetujemo i podupiremo proizvođače da se preusmjere na ekološku poljoprivredu. Na tom polju imamo dosta iskustva. Imamo najbolje stručnjake i mislim da će svi profitirati od ove naše suradnje, ustvrdio je Nikolaus Berlakovich.

Ugovor o suradnji Zagrebačke županije i Poljoprivredne komore Gradišće potpisan je u Ivanić-Gradu. Tamo je za sedamdesetak polaznika, održan i prvi dio edukacije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Drugi dio, s primjerima dobre prakse, održat će se u lipnju u Gradišću.

Programom razvoja poljoprivrede, vizija je do 2030. postati vodeća županija koja svoj razvoj temelji na ekološkoj, inovativnoj proizvodnji hrane i pametnim selima. Imamo tri strateška cilja – 100 % poljoprivrednih površina pod ekološkim uzgojem; ekološka odnosno organska hrana u svim našim javnim ustanovama; ponuda ekološke hrane u restoranima i objektima seoskoga turizma, izjavio je pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

Rekao je i da je Zagrebačka županija dala izraditi studiju o ekonomskim i ekološkim učincima preusmjerenja na stopostotnu ekološku poljoprivredu. Ona će uskoro biti i javno obznanjena.

Naša je zadaća, ali i cilj, pokrenuti ne samo Zagrebačku županiju, nego i cijelu Hrvatsku u smjeru razvoja ekološke poljoprivrede.

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje