U sklopu provedbe Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine, zamjenik župana Damir Tomljenović, predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće Nikolaus Berlakovich i direktor Poljoprivredne komore Gradišće Otto Prieler potpisali su ugovor o provedbi plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i poljoprivrednih proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj proizvodnji. Ugovorom se definira uspostava suradnje u razvoju ekološke poljoprivrede.

Naša je odrednica ostati zeleni prsten oko grada Zagreba. Zacrtali smo svoje planove i rekli da želimo razvijati ekološku poljoprivredu. Svjesni smo da je to težak put. Svjesni smo koliko nas na tome putu čeka zapreka, no spremni smo ih prevladati. Ekološka proizvodnja i zdrav život nemaju alternativu, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Preusmjeravanje na ekološku proizvodnju

Strateškim dokumentima EU zacrtano je da do 2027. ekološka proizvodnja bude na razini 25 % ukupne poljoprivredne proizvodnje. Zasad je u EU u ekološkoj proizvodnji 8,5 % poljoprivrede; u Austriji 26 %, dok u Gradišću 38 % ukupne poljoprivredne proizvodnje otpada na ekološku poljoprivredu.

Već 40 godina savjetujemo i podupiremo proizvođače da se preusmjere na ekološku poljoprivredu. Na tom polju imamo dosta iskustva. Imamo najbolje stručnjake i mislim da će svi profitirati od ove naše suradnje, ustvrdio je Nikolaus Berlakovich.

Ugovor o suradnji Zagrebačke županije i Poljoprivredne komore Gradišće potpisan je u Ivanić-Gradu. Tamo je za sedamdesetak polaznika, održan i prvi dio edukacije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Drugi dio, s primjerima dobre prakse, održat će se u lipnju u Gradišću.

Programom razvoja poljoprivrede, vizija je do 2030. postati vodeća županija koja svoj razvoj temelji na ekološkoj, inovativnoj proizvodnji hrane i pametnim selima. Imamo tri strateška cilja – 100 % poljoprivrednih površina pod ekološkim uzgojem; ekološka odnosno organska hrana u svim našim javnim ustanovama; ponuda ekološke hrane u restoranima i objektima seoskoga turizma, izjavio je pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

Rekao je i da je Zagrebačka županija dala izraditi studiju o ekonomskim i ekološkim učincima preusmjerenja na stopostotnu ekološku poljoprivredu. Ona će uskoro biti i javno obznanjena.

Naša je zadaća, ali i cilj, pokrenuti ne samo Zagrebačku županiju, nego i cijelu Hrvatsku u smjeru razvoja ekološke poljoprivrede.

 class=