Sredinom ožujka održan još jedan Eko-market u Westgate centru kod Zaprešića. Ovaj prodajno-edukativni sajam privukao je brojne proizvođače zdrave hrane, te veliki broj obitelji s malom djecom.

Organiziran od strane Udruge biofila Hrvatske, a uz veliku podršku i marketing Westgate trgovačkog centra sajam slovi za mjesto gdje se može dobro prodati i nabaviti ekološki uzgojena hrana. No, istovremeno, sajam je postao mjesto upoznavanja, druženja i učenja. Tako su u sklopu sajma i ovaj put organizirane brojne radionice za djecu i odrasle. Evo što o svemu kaže predsjednik udruge Biofili Hrvatske, prof.dr.sc. Albert Marinculić kojem energije nikad ne nedostaje.

5. Eko-market, a Biofili poručuju: „Tek se zagrijavamo!“

Naša Udruga kao glavni zadatak postavila je promicanje ekološke proizvodnje hrane pa tako imamo radnu skupinu za podršku ekološkoj poljoprivredi. Kad je donesena takva odluka, krenuli smo u pronalaženje mjesta i načina na koji bi se naši mali ekološki proizvođači mogli najbolje prezentirati. Naišli smo na zainteresirane unutar Westgatea. No, kako RH još nema dovoljno eko-proizvođača, a oni veliki već imaju svoje prodajne kanale, mi promoviramo i ostale male poljoprivredne proizvođače koji traže svoje mjesto pod suncem, istaknuo je Marinculić.

U Udruzi su ponosni na Klub prijatelja biofila koji ima oko 140 članova od kojih je više od 50 OPG-ovaca, a ostalo su zdravstveno osviješteni potrošači. Članovi kluba žele jačati svijest o potrebi čuvanja prirode, te promoviraju načine konzervacijske poljoprivrede, održivi razvoj i očuvanje hrvatske prirodne baštine.

Sa Zagrebačkom županijom također imamo izvrsnu suradnju i uz njihovu podršku nastavit ćemo naš rad s edukacijom o opasnostima od zagađenja hrane i okoliša namijenjenom svim dobnim skupinama.

Dragoljub u salati

Organizirana je gastro radionica „Jestivo cvijeće i mikrobilje“ u suradnji s portalom za gastronomiju Gric-gric, a kojeg je predstavio chef Bojan Hohnjec. Njoj su prisustvovali posjetitelji trgovačkog centra i zainteresirani članovi Kluba prijatelja biofila. Na radionici su prezentirani izbori najpopularnijeg jestivog cvijeća u vrtovima i njihove kombinacije u gastronomskom aspektu.

Prof. Marinculić je upozorio sudionike na zaštitu prirode:

Neke vrste najukusnijeg cvijeća su zaštićene pa bi ih trebalo brati samo u vlastitom dvorištu. Meni je najdraži dragoljub. Cvijet dragoljuba je izvrstan dodatak jelima jer daje pikantnu aromu, a od te biljke se jede i cvijeće i sjemenke i lišće. Posebno su cijenjeni pupoljci dragoljuba, a ja volim neutralne salate s cvijetom dragoljuba. Također, ovaj cvijet atraktivan je koktel-majstorima, te ga rado kupuju od ekoloških OPG-ova.

Predsjednik udruge Biofili Hrvatske, prof.dr.sc. Albert Marinculić
Gastro radionica o jestivom cvijeću i mikrobilju

Na radionici se moglo čuti da iako je cvijeće prvenstveno osmišljeno za privlačenje oprašivača, ono često sadrži i vrijedne bioaktivne tvari, posebice antioksidanse. Pigmenti kao antocijanini i luteini su često prisutni u cvijetu, rod ružovki sadrži fenolne kiseline, dok neke vrste ruža u laticama imaju vitamine A, C, i E. Znanstvenim radovima potvrđen je značajan sadržaj eteričnih ulja i minerala nekim cvjetovima. Jaglac je posebno izdvojen u kulinarstvu, ali budući da je zaštićena vrsta, na prezentaciji je samo spomenuta krema od jaglaca.

No, proljetna salata sa srebrenkom, sangria s boražinom, cvjetovi tratinčice u medu, keksi s limunom i maslačkom, poljupci s potočnicom, salata od tune s cvjetovima cikorije, salata od tri vrste graha s laticama tulipana, omlet s laticama nevena, hladna salata od piletine s cvjetovima fuksije, proljetna pasta s cvjetovima zijevalice, salata s ružinim laticama i druge ideje oduševile su prisutne. Na licu mjesta posjetitelji su isprobali namaz od pureće šunke, maslaca, kiselih krastavaca sa začinima i jestivom dekoracijom od ljubičica, zatim namaz od poriluka, kravljeg sira i začina s jestivom dekoracijom cvjetova kineskog kupusa i namaz od poriluka, kupusa, češnjaka, majoneze i začina uz dodatak mikrobilja rotkvice.

Radionicu su podržali Valentina Merz s mikrobiljem iz svog ekološkog poljoprivrednog obrta Etix-eko, a jestivo cvijeće stiglo je s ekološkog OPG-a Ljubičin vrt.

Prof. Marinculić redovito i sam spravlja recepte s jestivim cvijećem:

Okruženi smo svijetom jestivog cvijeća. Ono se nalazi u našem vrtu, na livadama, pašnjacima i šumama. Ako imate mogućnosti za uzgoj cvijeća u vlastitom povrtnjaku, iskoristite je. Samo je posebno potrebno voditi računa o zaštićenim svojtama i ubranim količinama.

Postoje dobri i loši hoteli za oprašivače

U prirodnom staništu raznolikih vegetacijskih pokrova i reljefnih obilježja, ne nedostaje pogodnih staništa za solitarne pčele, no u urbanim središtima i na velikim monokulturnim poljoprivrednim površinama, postavljanje hotela za oprašivače bit će od izuzetne koristi za sve nas. Iako svijest o ugroženosti divljih oprašivača raste, komercijalno proizvedene nastambe za solitarne pčele često nisu pogodne za njihov život i zato treba znati izgraditi svoje.

„Spasimo pčele i divlje oprašivače“ i „Kako napraviti hotel za solitarne pčele i lagunu za muhe lebdjelice“ nazivi su edukativnih radionica koje je u sklopu sajma i Festivala mladih biofila organizirala Udruga studenata biologije BIUS. Uz vodstvo predsjednice Lucije Cindrić i ostalih suradnika Sekcija za opnokrilce zabavila je i zainteresirala 20-oro djece različite dobi koja su se prijavila na ovu radionicu. Ukratko je objašnjen značaj oprašivača i da je važno kako se izrađuje hotel da bi bio prikladan za oprašivače, a svi su bili iznenađeni s aktivnim sudjelovanjem djece u raspravi. Predstavljene su i najčešće ptice u našim vrtovima i gradovima, te načini na koje bi djeca mogla pomoći njihovom opstanku.

Mali praktični savjeti

Kako izgraditi dobar hotel za solitarne pčele?

Dobar hotel za kukce obojen je plavom bojom i sastoji se od 10-ak ili više bambusovih cjevčica (može i trska) povezanih u snopove i zaklonjenih od kiše u npr. širu plastičnu cijev ili drvenu kutiju s nagnutim krovom. Otvor za kukce trebao bi biti veličine od 0,5 do 1 cm, s jedne strane zatvoren. Tko želi zaštititi svoje oprašivače od ptica, ulaz u hotel prekrit će žičanom mrežicom prohodnom za kukce. Hotel se postavlja na visini od 1,5 do 2 m s otvorima okrenutim prema jugu ili jugoistoku.

Hotel za oprašivače (foto: crobuzz.mingor.hr)

Tehnika točkanja

Iz studija Varuna koji proizvodi unikatne poklone organizirali su malu likovnu radionicu tehnike točkanja. Djeca su se razveselila točkanjem pčelica.

Sve u svemu, ovo je bila zabava, edukacija i poslovna mogućnost za brojne proizvođače i obitelji. Zato, ne propustite sljedeći Eko-market koji će biti održan 13. travnja na lokaciji trgovačkog centra Westgate kraj Zagreba. Ili još bolje, prijavite se i sudjelujte kao proizvođač-izlagač.

Tekst i foto: Vesna Mijat, mag. ing. agr.