Sigurno ste se susreli s velikim problemom – napasnim puževima u svom vrtu. Svatko tko vrtlari zna koliko je truda i pripreme potrebno da nešto nikne u vrtu, a onda se pojave puževi koji vam unište sav trud. Donosimo nekoliko praktičnih rješenja kako suzbiti puževe u vrtu.

Najčešće štete u vrtu nastaju od puževa golaća, a osobito od crvenog puža golaća (Arion rufus). Njihova prisutnost uočava se po sluzavu srebrnasto sjajnom tragu na biljkama ili tlu. Vrlo su pokretljivi, a veličinom tijela mogu doseći i 10 cm. S obzirom da jedna jedinka može odložiti do 500 jaja, strah od njihove brojnosti je opravdan. Puževi se mogu suzbijati sakupljanjem, postavljanjem trapova, lovnih posuda, barijera i zatrovanih mamaca i dr. Puževi se hrane uglavnom noću, a poslije kiše kreću u pohod. Upravo tada ih je najlakše uočiti i ukloniti mehaničkim sakupljanjem.

Trapovi za puževe

Postavljanjem trapova suzbija se određen broj puževa, ali redovitim djelovanjem uspješno se reducira njihova brojnost. Kao trap može poslužiti vlažna jutana vreća (ili druga tkanina) koja se postavi na kompostište, a sutradan ujutro puževe treba sakupiti i uništiti. Učinkovita je i metoda postavljanja trapova od biljnih ostataka: listova salate, kore od grejpa, naranče ili limuna, jabuke i krumpira. Na trap će se također uhvatiti velik broj puževa koje sutradan treba sakupiti i uništiti.

Za zaštitu salate od puževa hobistima se preporuča upotreba PVC kragni. Kragna je dizajnirana tako da puž ne može prijeći oštru ivicu. Također, uvečer se može staviti daska ili kamenje ispod koje se puževi zavuku te ih se ujutro skupi i uništi. Sakupljene puževe moguće je i spaliti na vatri od čistog drva, a potom pepelom nasipati gredice. Gredice je moguće nasipati i s čistim drvenim pepelom. Miris pepela od puževa odbija druge primjerke iste vrste, a sam pepeo dehidrira i nagriza stopalo puža.

Trap od daske – važno je redovito provjeravati i skupiti puževe te ih uništiti

PVC kragne za zaštitu salate

Lovne posude

Moguće je ukopati lovne posude (ili čaše od jogurta) tako da rub posude bude 1 cm iznad razine tla, a u posude treba uliti pivo. Miris piva privlači puževe koji se tijekom noći u potrazi za hranom utope u tim posudama. S vremena na vrijeme posude treba prazniti i dopunjavati pivom. Postoje različiti tipovi posuda, a najbolje su one s poklopcem.

Ukopavanje posuda u vrt – rub treba biti oko 1 cm iznad tla
Barijera protiv puževa kojom se omeđuju gredice – pocinčana, no postoji i PVC koja je povoljnija
Bakrena traka za zaštitu od puževa

Manje površine, poput kompostišta, mogu se omeđiti rasipanjem vapna u prahu ili pepela koji skidaju sluz i oduzimaju vlagu puževima. Prelazeći preko barijere puževi ugibaju čime se spriječava njihovo širenje na susjedne površine. Poslije svake kiše postupak treba ponoviti.

Isto se može postići i rasipanjem granula „Ferramol“-a (željezo (III) pirofosfat i željezo (III) fosfat). Primjena limacida najdjelotvorniji je način suzbijanja. Limacidi su zatrovani mamci koji se rasipavaju po tlu. Može se željena gredica okružiti i trakom mamaca, rasipavajućoi ih po kompostištu. Iako se često spominje korištenje soli kod suzbijanja puževa, takvo što se ne preporuča zbog zaslanjivanja tla.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKorabica – vrijedno dijetalno povrće
Sljedeći članakLisne uši na povrću i njihovo suzbijanje
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362