U baroknom gradu, Varaždinu, osim što se redovito održavaju festivali i kulturne manifestacije, održava se jedinstvena izložba crnih ulja. Tako tradicija Sjeverozapadne Hrvatske u proizvodnji bučinih ulja dobiva i svoj europski epilog. Naime, vrhunska bučina ulja iz čak pet država natjecala su se na 4. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 11. Izložbi bučinih ulja Hrvatske koja je održana krajem svibnja u Županijskoj palači u Varaždinu.

Dodijeljeno je 145 medalja, od kojih je 13 zlatnih, 110 srebrnih i 23 brončane. Šampionom je proglašeno bučino ulje Mladena Cesarca iz Krapinsko-zagorske županije. Priznanje mu je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ona je ujedno otvorila izložbu.

Izložba bučinih ulja je važna jer, osim što se promiče hrvatska tradicija, kultura i povijest, promiče se i stvaranje dodane vrijednosti iz osnovnih resursa. Ovdje svjedočimo brojnim primjerima vrijednih malih i srednjih gospodarstava koja su uspjela stvoriti sasvim nešto novo, spomenula je ministrica.

-Želim posebno pohvaliti sve varaždinske proizvođače i udruženja koja su pomogla u ostvarivanju činjenice da danas u Hrvatskoj imamo 35 proizvoda s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, koji su zaštićeni na europskoj razini. Od toga se šest odnosi na ovo područje, što je veliko postignuće, jer su takve oznake put za stvaranje dodane vrijednost i većeg dohotka proizvođača. Na ovoj Izložbi svjedočimo velikom napretku bučinog ulja koje ima ljekovita svojstva, bogato je mineralima i vitaminima. Zahvaljujem i čestitam svim nagrađenima, osobito nositeljima zlatnih medalja i šampionu, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 class=
I najmlađi su kušali bučino ulje

Župan Anđelko Stričak je šampionu uručio nagradu od 2.000 eura.

Na Izložbi su ovaj put sudjelovali proizvođači bučinih ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke. Pristiglo je 158 uzoraka, što već dovoljno govori o vrijednosti manifestacije. Izložbe su bitne da pošaljemo poruku da cijenimo trud i marljivost naših poljoprivrednih proizvođača. Samim time šaljemo poruku kvalitete proizvoda od bučinog ulja koji su doista zdravi i fini. Proizvodnja bučinog ulja na području Varaždinske županije ima tradiciju koja seže 200 godina unatrag. Ponosni smo na naše proizvođače koji na međunarodnim natjecanjima osvajaju zlatne medalje. Tako možemo reći da je to naše „varaždinsko crno zlato“, rekao je župan Stričak.

Visoka kvaliteta bez dskvalifikacija

Kvaliteta bučinih ulja pristiglih na ovogodišnju izložbu je visoka, istaknula je ispred Ocjenjivačke komisije Melita Makovec, voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec.

U prilog tome najbolje govore činjenice da na osnovu kemijske analize nije bilo diskvalifikacija. Prosječni broj bodova postignut na osnovu kemijske analize iznosi visokih 13,3 od mogućih 15 bodova. Senzorskim ocjenjivanjem postignut je prosječan broj bodova od 16,9 od mogućih 20 bodova. Ovako visoki bodovi rezultirali su brojnim odličjima. Od ukupno 13 zlatnih odličja, pet je dodijeljeno u kategoriji hladno prešanih ulja te osam u kategoriji djevičanskih bučinih ulja – navela je Melita Makovec. Mladen Cesarec, čije je ulje dobilo titulu nije krio sreću i zadovoljstvo – Ovo je priznanje za sve što radimo. S proizvodnjom bučinog ulja sam se počeo baviti 2014. godine kao hobijem, a nagrada me potaknula da taj hobi preraste u stalni posao. Sada imamo troje zaposlenih, rekao je šampion Mladen Cesarec.

 class=
Ministrica poljoprivrede na jednom od štandova

Potrebno je dobiti kvalitetnu sirovinu za vrhunsko ulje

Na pitanje kako se priprema bučino ulje kako bi imalo svu potrebnu , šampionsku kvalitetu, Cesarec je kazao.

Prije svega potrebno je uzgojiti kvalitetnu sirovinu, dobro je pripremiti i uskladištiti, kako bi se pripremila za ovo natjecanje. A što se tiče posla, radi se svaki dan od jutra do večeri. Jako je zahtjevno jer poljoprivreda je tvornica na otvorenom.

Objasnio je i postupak proizvodnje te prerade bučinog ulja

Bitna je kvalitetna sirovina koja se mora dobro uskladištiti. Na vrijeme se moraju ubrati tikve, a koštice je potrebno dobro posušiti i uskladištiti. Tada slijedi prerada bučinih koštica u ulje. Treba se držati kvalitete i ne odstupati ili mijenjati navike, pogotovo sada kad su cijene skočile pa druge konkurencije stavljaju jeftinija ulja kako bi zadržali cijenu. Međutim, time se ruši kvaliteta crnog ulja. Ako se držite kvalitete zadržite i potrošača, zaključio je Cesarec. Dodao JE kako koriste 55 hektara poljoprivredne površine za proizvodnju bučinog ulja. 

OPG Mladena Cesarca nalazi se u Stubičkoj Slatini kod Oroslavja te proizvodi hladno te toplo prešano bučino ulje. Proizvodi se mogu kupiti na OPG-u te u Zagrebu u trgovini zdrave hrane „Zagorci“.

 class=
S ocjenjivanja bučinog ulja

Titula šampiona je za svega 0,5 bodova izmaknula Andreji Petrović iz Varaždinske županije.

Zlato osvajamo unatrag nekoliko godina, na što smo ponosni, a veseli nas svaka nagrada i potiče na daljnji rad, istaknula je. Organizator Izložbe bila je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.

Dodajmo da je na štandovima ispred Županijske palače za građane je bila pripremljena bogata ponuda raznovrsnih bučinih ulja i proizvoda od buče. Uz to su članice Udruge žena Trnovečko srce, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ i KUD „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave ponudile tradicionalne i autohtone kolače.

 class=
Mladen Cesarec (šampion) s ministricom Vuković i župan Anđelko Stričak
 class=
Uljara Sinković – dobitnik zlatne medalje

ŠAMPION 4. MEĐUNARODNE IZLOŽBE BUČINIH ULJA ALPE – ADRIA

  • Mladen Cesarec, Krapinsko-zagorska županija


ZLATNE MEDALJE

A. kategorija djevičanska bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje)

1. Andreja Petrović, Varaždinska županija

2. Uljara Sinković, Krapinsko-zagorska županija

3. Marko Blaži, Varaždinska županija

4. Uslužna uljara „Ivanuša“, Međimurska županija

5. Ivanka Grilec, Krapinsko-zagorska županija

6. OPG Hukavec, Zagrebačka županija

7. Jožef Pignar, Slovenija

B. kategorija: bučina ulja prešana hladnim postupkom

1. OPG Harači, Koprivničko-križevačka županija

2. Uljara Sinković, Krapinsko-zagorska županija

3. Vjekoslav Kopljar, Osječko-baranjska županija

4. Mladen Cesarec, Krapinsko-zagorska županija

5. Ivan Osrečak, Krapinsko-zagorska županija

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje