OPG Gostrec iz Lipovljana registriran je prije 7 godina kada je Danijel počeo s uzgojem češnjaka. Prije otvaranja OPG-a nije se bavio poljoprivredom, niti je o tome ,,sanjao’’. Sada pak obrađuju 3,3 hektara koje je uzeo u najam. Osim Danijela Gostreca, nositelja OPG-a, u radu sudjeluju supruga Katarina, kći Melani i ponekad Danijelovi roditelji.

-Prije nego što smo se odlučili na uzgoj češnjaka u igri je bila aronija ili kupine, ali pošto smo područje koje podliježe poplavama odustali smo od toga. Tražeći nešto čime bismo se mogli baviti, došli smo do češnjaka i na tome ostali i dan danas, počinje priču Danijel Gostrec.

Zasadili su razne kulture, od čega je češnjak na 0,6 ha što i nije puno, ali svake godine povećavaju proizvodnju.

Nemaju zaposlenike osim do trena kad kreće berba češnjaka, a tad zaposle nekolicinu sezonski, dok se ne obavi sav posao na polju.

Značajniju štetu u nasadu češnjaku čine lukova muha i trips te ih je poprilično teško suzbiti. Neka od zaštitnih sredstava su nedjelotvorna. Sadni materijal, kaže, uvijek ostavljaju i biraju od prethodne berbe češnjaka. Mineralna gnojiva i zaštitna sredstva nabavljaju u obližnjim agro centrima.

Nakon vađenja, češnjak ostaje na polju nekoliko dana da se malo posuši. Nakon toga ga kupe u kašete i takvog spremaju na sušenje u skladišta kao što su garažni prostori ili tavanski. Za sada nisu u mogućnosti izgraditi skladište koje bi bilo pogodno za sušenje i čuvanje češnjaka.

Sustav navodnjavanja ne koriste jer je to velika investicija. Uz sve troškove proizvodnje dobit bi bila mala ili čak nikakva. Na imanju se nalazi sušnica za češnjak, a proizvodi se češnjak u prahu i ukiseljeni češnjak. Korisnici su poticaja, a služi im kao pomoć u nabavi gnojiva, zaštitnih sredstava te pripremi i obradi tla za sjetvu. Što se tiče marketinga, oglašavali su se putem letaka i društvenih mreža.

-Imamo kupaca diljem Hrvatske, imaju povjerenja u nas. Ovom prilikom se zahvaljujem svim našim kupcima i onima koji će to tek postati. Jedan dio ide u trgovine s kojima imamo ugovor, a veće količine obično dogovorimo unaprijed, priča Danijel.

-Moj savjet za sve one koji se žele baviti poljoprivredom je da prije od svega istraže što bi to mogli uzgajati, a da nedostaje u Republici Hrvatskoj kako bi si na taj način stvorili barem malu mogućnost za uspjeh i tržište, poručuje Danijel koji smatra da je nakon ulaska Hrvatske u EU malo olakšano poslovanje OPG-ovaca, ali je nedovoljno dobro regulirano kako bi svi bili zadovoljni.

Smatram da se nedovoljno mladih bavi poljoprivredom, a kako bi se to promijenilo potrebno je ponajprije smanjiti uvoz i osigurati hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima otkup proizvedenog i sigurnu cijenu kako bi opstali i imali volju za radom i ostankom u Hrvatskoj, ističe Danijel.

opg gostrec uzgoj češnjaka
Gostreci proizvod vrhunski češnjak na 0,6 ha površine

opg gostrec
Kći Melani vrijedno i rado pomaže u radu na OPG-u

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMirelin kolač
Sljedeći članakHranidba u tovnom govedarstvu
Renata Dragović, mag.ing.agr.
Posjeduje višegodišnje iskustvo u ekološkoj poljoprivredi, upravljanje kvalitetom, EU standardi, certifikacija i kontrola ekoloških proizvođača. Završila je Poljoprivredni fakultet, prije toga Gimnaziju „Braća Ribar“, smjer biologija, kemija, fizika. Živi i radi u Osijeku. Tijekom karijere radila je više vrsta poslova; marketing, tehnolog, savjetnica za ekološku poljoprivredu, voditeljica Službe za certifikaciju u nadzornim tijelima, kontrolorka ekološke proizvodnje i upravitelj kvalitetom. Radi na EU projektima. Radi u novinarstvu i piše kao vanjski suradnik. Poklonik je zdravog načina življenja. Volontira u Udruzi žena „Plodovi Panonije“.