Tvrtka „Poljo-gaj“ d.o.o. u Gaju na području općine Lipik razvila se u renomiranu tvrtku koja se bavi poljoprivredom. Tvrtka je registrirana 1997. godine, a nastala je iz OPG-a Strganac. Vlasnici Tomislav Strganac i njegova supruga Marija od početka su se bavili ratarskom proizvodnjom. To im je i sada osnovna djelatnost. Kasnije su se počeli baviti i kooperacijom, otkupom poljoprivrednih proizvoda te uslugama sušenja i skladištenja poljoprivrednih proizvoda. Na početku su obrađivali stotinjak hektara zemlje, a sada obrađuju 470 hektara. Na njima siju 4 osnovne ratarske kulture: pšenicu, kukuruz, soju i uljanu repicu, a na dijelu površina svake godine siju kulture za zelenu gnojidbu.

Tvrtka „Poljo-gaj“ intenzivnije se počela razvijati 2002. godine kad su izgradili malu sušaru kapaciteta 2 tone i skladišni prostor za 1000 tona. Kupili su prvi veći traktor od 230 konjskih snaga i drugu potrebnu suvremenu mehanizaciju za kvalitetnu obradu i pripremu zemljišta, sjetvu, zaštitu i skidanje usjeva.

-Te godine obrađivali smo već oko 200 hektara zemlje. U međuvremenu smo stalno povećavali površine tako da sada radimo oko 450 hektara. Od toga je 270 hektara državnog zemljišta u zakupu. Ostalo je vlastito zemljište i nešto malo privatnog zemljišta. I dalje kupujemo zemlju da si osiguramo opstanak i egzistenciju. Naime, velik su nam problem stalna previranja oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu, neprovođenje natječaja, velika neizvjesnost i nedoumica što će biti s tom zemljom, kako raditi dalje, u kom smjeru razvijati tvrtku, eventualno uvoditi nove kulture, širiti proizvodnju i zapošljavati, jer za to imamo želja i planova, pričaju nam Tomislav Strganac i kći Josipa, diplomirana inženjerka poljoprivrede koja je ostala u obiteljskoj tvrtki u kojoj je trenutačno 9 zaposlenih, a imaju potreba za novim zapošljavanjima.

 class=
Samohodna prskalica Hardi Alpha služi za zaštitu usjeva na 450 ha tvrtke Poljo-Gaj

 Primjenom suvremene tehnologije do vrhunskih rezultata

Tvrtka „Poljo-gaj“ primjer je kako se velikim radom, upornošću, marljivošću, ulaganjima, primjenom suvremene tehnologije i na područjima s nepovoljnijim uvjetima poljoprivrednog gospodarenja mogu postići vrhunski proizvodni rezultati.

Državno zemljište koje obrađujemo na ugovore bilo je jako loše, neuređeno, nedrenirano, nije bilo mogućnosti odvodnje suvišne vode. Prve analize su nam pokazale da je to državno zemljište jako kiselo. Na mnogim površinama pH se kretao od 3,2 do 3,6. Danas, dvadesetak i više godina rada na toj zemlji odvodnjom suvišne vode, dreniranjem površina, kalcifikacijom, zelenom gnojidbom, podigli smo pH na 5 do 6 i osposobili tlo za visoku i stabilnu proizvodnju.

Ne volimo se puno hvaliti, ali unazad tri godine imamo vrhunske prinose kukuruza. Ostvarujemo u prosjeku 15 tona suhog zrna po hektaru. Na nekim parcelama čak i 18 tona, u proizvodnji pšenice lani smo na nekim površinama ostvarili prinos od 9 tona po hektaru. I ove godine očekujemo dobre prinose. Mi u proizvodnju naših kultura puno i ulažemo – od pripreme zemljišta, gnojidbe, zaštite i drugih agrotehničkih mjera, kaže Tomislav Strganac.

U svom razvoju tvrtka „Poljo-Gaj“ oslanja se na povoljna i dio bespovratnih sredstava države i fondova Europske unije. Tako su dobar dio suvremene mehanizacije i opreme nabavili uz pomoć sredstava IPARDA, preko mjera Programa ruralnog razvoja i kredita HBOR-a. Puno ulažu i vlastita novca. Žele i dalje širiti kapacitete sušara i skladišta. Planiraju graditi i opremati radionicu i skladište za repromaterijal. Imaju i drugih planova, no u tomu ih za sada uveliko sputava neizvjesnost oko sudbine 270 hektara državnog zemljišta u čije su uređenje i podizanje potencijala rodnosti puno uložili, a koje bi trebalo ići na natječaj.

Iznomno zadovoljni samohodnom prskalicom Hardi

Ostvarenje vrhunskih proizvodnih rezultata u ratarstvu teško je zamisliti bez suvremene i učinkovite mehanizacije. Ona omogućuje pravovremeno i kvalitetno obavljanje svih radova u optimalnim rokovima, kaže naš domaćin. Podsjetio je da razvoj svoje tvrtke temelje i na velikim ulaganjima u poljoprivredne strojeve, priključke i opremu. Među njima ističe se i samohodna prskalica ALPHA II danskog proizvođača Hardi-international, sa sustavom zračne potpore TWIN. Ona je opremljena diznama vlastite proizvodnje za prskanje i po vjetrovitom vremenu.

Prskalicu su kupili 2018. godine od tvrtke Findri d.o.o. iz Sesveta, zastupnika Hardi-Internacionala za 2.650.000 kuna. Sami su je financirali uz HBOR-ov kredit s povoljnom kamatom. Ove će godine otplatiti tu vrijednu investiciju s kojom su iznimno zadovoljni.

Sa prskalicom Hardi radi Saša Bakarić, zet obitelji Strganac koji je oženio njihovu stariju kći Katarinu, a u obiteljskoj tvrtki „Poljo-Gaj“ radi već 20 godina. Budući da ima velika iskustva u zaštiti usjeva i u radu sa različitim prskalicama zamolili smo ga da nam kaže neka iskustva u radu s ovom samohodnom.

To je lijep i odličan stroj kapaciteta 4100 litara zaštitnih sredstva. Njezin zahvat je 30 metara, ima automatsko praćenje, navođenje i gašenje sekcija što je jako dobro jer nema gubitaka sredstva. Prije sam radio sa starijim modelom prskalice Hardi koja je isto bila dobra. Budući da smo povećavali površine zemlje, postala je mala, nedovoljna. Nismo više mogli na vrijeme u optimalnim rokovima obaviti sve poslove zaštite, kaže Saša.

 class=
Saša Bakarić ističe da ovom prskalicom za 45 minuta tretira više od 20 ha usjeva

Ističe da ova nova prskalica ALPHA evo II ima velike učinke uz značajne uštede vremena i pesticida. Osobito na velikim površinama.  

Primjerice, ako je utrošak 200 litara zaštitnih sredstava po hektaru, s njom za samo 45 minuta poprskam površinu od 20 hektara. Velika je njezina prednost zračna potpora što omogućuje i prskanju po vjetrovitom vremenu. S onom bivšom to nisam mogao jer nije bilo te zračne potpore. Zanosi vjetra su stvarali veće gubitke sredstava za zaštitu.

Kaže da se osjeti i razlika u utrošku sredstava. Primjerice, sa starom prskalicom na tabli površine od 20 hektara gubitak sredstva za zaštitu bio je za dobrih pola hektara, zbog dvostrukog prskanja u dijelu prohoda.

Ovaj novi stroj, kaže Saša, sam gasi i pali sekcije. Na staroj prskalici je morao sam ocijeniti kad mora paliti, a kad gasiti.

Znači na ukupnim površinama koliko mi obrađujemo to su bili ipak veliki gubici skupih sredstava za zaštitu bilja, odnosno povećani troškovi. Osim toga na dupliranim dijelovima  prohoda prskanja može stradati usjev, što se se također osjeti i financijski. S ovom prskalicom postižemo maksimalnu učinkovitost uz smanjenje utroška herbicida.

Anti-drift mlaznice i isključivanje sekcija na rubovima tabli mnogo znači. Primjerice, kod prskanja prvo moram obići cijelu tablu okolo i GPS mi ocrtava gdje sam ja prošao. On automatski pali i gasi sekcije ulaska izlaska i sve sam odrađuje, pa ja ne moram sam paliti i gasiti, što je jako bitno, jer čovjek ne može u potpunosti ocijeniti kad treba paliti i gasiti, kaže Saša Bakarić.

 class=
Suvremena tehnologija prskalice Hardi Alpha omogućuje optimalnu zaštitu usjeva

Ističe da sa zračnom potporom ova prskalica odlično raspršuje sredstvo po cijeloj biljci. Sredstvo je okupa sa svih strana što je jako bitno zbog učinkovitosti prskanja.

S prskalicom ALPHA evo II radimo više od tri godine i do sada sa njom nije bilo većih problema. Što se tiče servisiranja i održavanja to čine serviseri tvrtke Findri koja zastupa dansku tvrtku. Ako što treba dečki dolaze isti dan i rješavaju problem, zadovoljni smo s njima, kaže Tomislav Strganac.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje