Pasmina Aberdeen Angus (ili Angus kako je međunarodno poznata) razvijena je u ranom dijelu 19. stoljeća od ugojenih i pretežno crnih goveda sjeveroistočne Škotske poznatih lokalno kao “doddies” i “hummlies”. Kao i kod drugih pasmina goveda i ovaca u Velikoj Britaniji, osnivanje je uslijedilo nakon poboljšanja u uzgoju i transportu.

Rana povijest pasmine vezana je uz uzgajivače, napredne farmere, poput Hugh Watsona koji je u Angusu 1808. godine počeo skupljati i proizvoditi stoku izvanredne kvalitete i karakteristika. Hugh Watson bi se mogao smatrati utemeljiteljem pasmine i bio je ključan u odabiru najboljih crnih životinja za svoje stado.

Njegov omiljeni bik bio je Old Jock, koji je oteljen 1842., a potomak mu je bio Grey-Breasted Jock. Još jedna od Watsonovih značajnih životinja bila je krava. Old Granny je oteljena 1824. i za koju kažu da je živjela 35 godina i dala 29 teladi. Velika većina danas živih Angus goveda može pratiti svoje podrijetlo od ovih dviju životinja.

William McCombie potjecao je iz obitelji stočara i u mladosti se bavio velikim brojem stoke. Preuzeo je farmu Tillyfour u Aberdeenshireu 1824. godine i osnovao stado Keillor krvi. Njegov dobro dokumentiran uzgoj dao je izvanredna goveda koja je izlagao u Engleskoj i Francuskoj kako bi uspostavio ugled pasmine. Sir George Macpherson-Grant vratio se iz Oxforda na svoje naslijeđeno imanje u Ballindallochu. 1861. godine počeo je usavršavati angus pasminu, što je bio njegov životni posao tijekom gotovo 50 godina. Uzgojem linija i selekcijom, rani „pioniri“ i zaljubljenici u pasminu osnovali su Angus, Aberdeenshire, Speyside i Laigh of Moray, najveće mesne pasmine.

Meso angus pasmine iznimno je mramorirano

Iznimna mesna pasmina

Stočni fond iz ovog područja nastavio se širiti i u 20. stoljeću, te su se angus goveda proširila diljem Škotske, Engleske i Irske. Black Angus je sada najpopularnija pasmina goveda u Sjedinjenim Državama. Goveda pasmine Aberdeen Angus prirodno su bez rogova. Mogu biti crne ili crvene boje, iako je crna dominantna boja, povremeno se na vimenu može pojaviti bijela boja. Otporne su na vremenske uvjete, nezahtjevne, prilagodljive, dobre naravi, izuzetno rano sazrijevaju i imaju visok randman trupova s lijepo mramoriranim mesom.

Angusi su poznati kao iznimna mesna pasmina. Naširoko se koriste u križanju za poboljšanje kvalitete trupova i sposobnosti mužnje. Angus ženke se lako tele i imaju dobru sposobnost uzgoja teladi. Također se koriste kod genetskog uklanjanje rogova drugim govedima jer se spomenuti gen prenosi kao dominantna karakteristika.

Izvor: www.thecattlesite.com

Prethodni članakVažnost pneumatika (guma) kod traktora
Sljedeći članakZašto je važno rješiti se parazita kod domaćih životinja?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362