Posjetili smo siranu Vedrine, malu obiteljsku siranu koja se nalazi usred Like u mjestu Medak, a farma s kravama je na lokaciji Vedrine u selu Brezik, ispod Vaganskog vrha na Velebitu. Iza sirane stoje složne sestre Milana Mileusnić i Ana Todorić, jedna glavna u sirani i mljekari, a druga u prodaji dok je vlasnik farme sa 75 muznih krava, pasmine jersey, lički zet, a Milanin suprug Dominik Zeko.

Od svibnja prošle godine, nakon pet godina proizvodnje mlijeka na farmi, krenuli su nakon završene obuke za sirare u proizvodnju tradicionalnih ličkih mliječnih proizvoda s 5 do 6,3 posto mliječne masti od vlastitog mlijeka s farme. U ponudi imaju tradicionalnu ličku basu, kisel’nu,  škripavac, svježi sir i vrhnje, kuhane sireve s raznim začinima te vareniku, kako u Lici zovu svježe mlijeko, čvrsti jogurt, tekući jogurt i voćne jogurte.

Otvorili siranu zbog otežanog otkupa mlijeka

Na farmi smo zatekli Milanu i Dominika, a dok je ona u deset sati završavala mužnju, on je spretno provjeravao steonost jedne krave. Razgovaraju u hodu u velikoj staji, tako da govore višecifrene brojeve, ali neke krave, koje su to zaslužile, imaju i nazive po poznatim pjevačicama, ali i kućnim prijateljicama, tako da ih ‘lakše pamte’, kažu.

S farmom su krenuli 2016. godine, kad su u Liku na farmu stigla prva dva kamiona steonih junica iz Njemačke, iako je projekt, nakon preseljenja iz Njemačke u Liku, počeo još i ranije, 2012. godine. Međutim, prijava na IPARD, kaže Zeko je bila pogreška, jer su izgubili godinu dana, da bi na kraju od njega i odustali. Proizvodnja mlijeka, pak, nije profitabilna bez poticaja, koji su nužno potrebni za silne investicije, bilo u poljoprivrednu mehanizaciju, kao i u siranu, što sve traži i nova zapošljavanja. Zeko računa da će proći na Mjeri 4.2.1. koja se odnosi na preradu u poljoprivredi, a za koju su se prijavili. S preradom mlijeka u sirani krenuli su prije godinu dana te su ovo ljeto odlučili napraviti mali odmor, kako bi se i krave odmorile na pašnjacima, a inače borave u velikoj otvorenoj staji slobodno, jer nisu vezane, a u planu je završiti i rekonstrukciju sirane ovu jesen. Ovi mlađi ljudi sve rade obiteljski, Milana je zadužena za siranu, Ana za prodaju i komunikaciju s kupcima putem društvenih mreža, Dominik je gazda na farmi, a Anin suprug obavlja dostave.

Na farmi i u sirani ima više zaposlenih, a svako jutro i večer, po dvoje u smjeni, obavlja mužnju krava. Kad su lani krenule komplikacije s otkupom mlijeka u Lici, kojih na sreću više nema, iako je otkupna cijena na donjoj granici isplativosti, odlučili su se za preradu svoga mlijeka i to im je sada glavna djelatnost.

 class=
Jersey telad

Kvaliteta ličke base je prepoznata, a prodaja jogurta raste

Nažalost, kao i mnogima, pandemija koronavirusa im je poremetila planove, no ni to ih nije spriječilo u plasmanu proizvoda koji ne mogu čekati. Zahvaljujući dostavi, unatoč svim problemima u posljednjem razdoblju prodaja je rasla, iako njihovi domaći proizvodi, bez konzervansa, imaju nešto veću cijenu od onih industrijskih. – Kad se zapitati što zapravo jedete, odnosno  kako to što unosite u organizam utječe na vaše zdravlje, onda lakše nađete rješenje, ističe Dominik.  

Organizirali smo se vrlo brzo za dostave na kućni prag, putem sad već dobro poznatih grupa na društvenim mrežama smo se oglasili i krenuli. Možemo sa zadovoljstvom reći da nam je prodaja porasla, dva puta tjedno smo dostavljali u Zagreb, a to nam i je i dalje praksa, kažu u sirani. Na tržištu imaju 20-ak proizvoda, a najtraženije je svakako mlijeko. Proizvode sirane Vedrine osim na tržnicama i putem društvenih mreža, prodaju i u nizu trgovina zdrave hrane.

 class=
Proizvodi sirane Vedrine mogu se nabaviti na tržnicama u Zagrebu i Samoboru te Zadru.

Ipak, kao i u svakom poslu, počeci nisu bili lagani jer su bili samo jedni od niza manjih mljekara.

Na tržištu mini mljekare i sirane bez krava?

Najviše prodaju svježe mlijeko i jogurte, iako škripavac i sir vrhnje ne zaostaju. Zasad su prodajna mjesta tržnice, ali svakako bi bilo lijepo imati i trgovinu sa svojim proizvodima, otkrivaju svoje planove u Vedrinama. Mlijeko je isključivo njihovo, a prerađuju sve što imaju, ovisno koliko krava je u mužnji u danu. Sve se proizvodi blizu farme, koja bi trebala, kako kažu, objediniti i siranu. Iako je teško planirati išta u ovo ludo vrijeme, svakako se trude svakim danom biti što bolji, slušati potrebe kupaca, pa na upite o žutoj bori sira ili vrhnja, odnosno masti, koja nije obrana kao u slučaju industrijskog proizvoda, odgovaraju da je to poželjna značajka proizvoda. Spominju i ogromni uvoz robe koja je upitne deklaracije, a ima i kod nas mljekara, koje se predstavljaju kao mini-mljekare, odnosno sirane, a nemaju krava.

Zeko u Ličkom polju ima pašnjake za muzne krave na 60 ha, a junice i zasušene krave, odnosno bikove, drže vani, na pašnjacima, uz prihranu sjenom, što je sve skupa 140 grla na ukupno 220 ha, oranica, livada i pašnjaka. Ekstenzivni uzgoj domaćih životinja već je dugo svjetski trend, a Lika sa svojim golemim prostranstvima, može dati novi zamah domaćem stočarstvu koje je palo na niske grane, posebno u mljekarskom sektoru. 

Ova godina, kaže, bila je nezgodna za ispašu stoke, jer je travanj bio hladan i suh, onda je u svibnju naglo zagrijalo i kišilo, pa je vegetacija nabujala. Za jersey krave, koje nose ime po otoku svog podrijetla, Zeko drži da su najsličnije domaćim kravama, a daju vrlo kvalitetno mlijeko, u prosjeku 20 litara dnevno, koje preko zime ima šest posto masnoće i četiri posto bjelančevina. Specifičan način uzgoja daje i kvalitetne junice, odnosno žensku telad, za obnovu stada iz vlastitog uzgoja. To je najbolje potvrdio veliki bik Šime, težak najmanje 800 kg, koji je dobio ime jer je kao prvo tele na ovoj farmi oteljen na Sv. Šimuna. Čuli smo da Šimun, iako ogroman, daje sitniju telad, a njegovi preci su od vrhunskog genetskog materijala, što u konačnici nije nevažno i za kvalitetne mliječne prerađevine iz sirane Vedrine. Slika 5. rezerva: Složne sestre Milana i Ana dokazuju da složne sestre siranu grade, a nesložne