U prvoj studiji takve vrste, stručnjaci su uspjeli demonstrirati automatizirano otkrivanje šepavosti kod ovaca dok stoje, leže ili hodaju, koristeći novi prototipni sustav označavanja i nadzora.

Tehnologija je razvijena u suradnji  znanstvene zajednice, tehnološkog giganta “Intela” i tvrtke za razvoj poljoprivrednih softvera, Farm Wizard.

 Šepavost na farmama

Šepavost je jedan od najvećih zdravstvenih problem na ovčarskim farmama. Više od 90 % poljoprivrednika u Velikoj Britaniji prijavljuje šepavost u svojim stadima. Od toga većinu uzrokuje truljenje stopala – bakterijska infekcija. Ako se uoči dovoljno rano, moguće je spriječiti njeno širenje u stadima.

Budući da su ovce vrsta koju ubrajamo u “plijen”, vjerojatno će prikriti znakove šepavosti kad se osjete ugroženima ili u prisustvu poljoprivrednika i veterinara. To znači da je do sada dijagnosticiranje bilo teško. Ovisilo je o vizualnom pregledu jer nisu postojali adekvatni komercijalni alati.

Kako radi senzor?

Pametna nosiva tehnologija sastoji se od senzornog uređaja koji se nalazi na ovci koji skuplja podatke akcelerometra i žiroskopa. Time se učinkovito prati životinjsko ponašanje i kretanje te način hodanja. Algoritmi se koriste za stvaranje različitih upozorenja za poljoprivrednike. Ono što je posebna novost u tehnologiji je da ona koristi obradu “edge” podataka. To znači da ne mora slati sve podatke u bazu jer se njihova obrada obavlja na samom uređaju.

Smanjena pokretljivost

Za sve tri aktivnosti (stajanje, hodanje i ležanje), studija je utvrdila značajke koje su se razlikovale između šepavih i potpuno zdravih ovaca. Rezultati sugeriraju da šepave ovce zapravo aktivnosti obavljaju drugačije, što dovodi do promjena ubrzanja i rotacijskog kretanja.

Precizno otkrivanje značajki po kojima se razlikuju šepave od zdravih ovaca nije bilo iznenađujuće zbog vizualnih razlika koje su već prethodno bile zabilježene među njima. Jedna od najvažnijih karakteristika tijekom hodanja bila je učestalost, povezana s ritmom i tempom. Te se razlike mogu povezati sa smanjenom pokretljivošću zbog bolesti kod hromih ovaca. To je također rezultiralo razlikama u pravilnosti i učestalosti pokreta glave.

Šepave ovce također su pokazale promjenu u hodu u vidu osebujnog klimanja glava u usporedbi sa zdravim ovcama. One su imale glatkiji korak. Posebno zanimljiv nalaz bio je taj da su rezultati za klasifikaciju šepavosti imali veću točnost u aktivnostima ležanja i stajanja.

Vrhunske značajke uključuju mješavinu značajki frekvencije i vremenske domene. To sugerira razlike u promjenjivosti i glatkoći pokreta stojećih i ležećih između zdravih ovca i šepavih ovaca. Kod šepavih ovaca to bi mogli zapravo biti pokušaji životinje da umanji nelagodu uzrokovanu bolešću.Tj. onda kad prebacuju svoju tjelesnu težinu na zdravu nogu što dovodi do posturalnih promjena dok stoje.

Istraživanje također sugerira da šepave ovce možda leže drugačije od onih koje nisu šepave. To bi mogao biti pokušaj životinje da ublaži bol.

Istraživanje je pokazalo da postoje razlike u ponašanju između šepavih i zdravih ovaca kad hodaju, stoje i leže. Ovakav automatizirani sustav za otkrivanje šepavosti može pomoći poboljšanju zdravlja i dobrobiti ovaca na farmama.

Kako spriječiti zaraznu šepavost ovaca?

Pod u staji mora uvijek biti suh i čist, a za steljenje je najbolje koristiti slamu. Opasnost od širenja bolesti možemo smanjiti ako odmah izdvojimo zaražene i sumnjive ovce. Bolest se često pojavljuje i nakon uvođenja zaraženog rasplodnog ovna. Svakom ovnu je potrebno temeljito pregledati sve papke, a poželjno je da ih se korigira i poprska antibiotskim sprejem.

Antibiotski sprej

Izvor: Gospodarski kalendar