Dugotrajna i bogata tradicija vinogradarstva u Hrvatskoj teži napretku. Svi smo upoznati s izrekom „vinograd treba slugu, a ne gospodara“, a zahvaljujući sve većem razvoju poljoprivredne mehanizacije omogućava se ušteda radnog vremena i uloženog napora prilikom obavljanja radova u vinogradu.

Povijesno gledano, vinogradi na strmim padinama koristili su inače neprikladno poljoprivredno zemljište, jer su ravni tereni bili rezervirani za proizvodnju ratarskih i povrćarskih kultura. Prema jednoj od definicija vinograd se smatra strmim kad mu se ne može pristupiti traktorom, a čak i pod idealnim uvjetima većina traktora ne može raditi na više od 60 % nagiba. Većina vinograda namijenjenih proizvodnji visokokvalitetnog grožđa i vina vrlo je problematična sa stajališta mehanizacije. U stvari, ti su vinogradi često smješteni na strmim padinama. Jedina moguća mehanizacija u ovim teškim okruženjima je korištenje malih traktora na gusjenicama ili kotačima koji mogu svladati strme i vrlo uske uvratine u redu te poteškoće u manevriranju.

Specijalizirani traktori – spas za strmine

Specijalni traktori za vinograde dizajnirani su da zadovolje jedinstvene potrebe upravljanja u vinogradima. Općenito su manjih dimenzija s užim kolotragom od tradicionalnih poljoprivrednih traktora, što ih čini lakšim za manevriranje u uskim prostorima između redova vinove loze.

Neke standardne značajke specijalnih traktora za vinograde uključuju:

  • malu širinu: ovi traktori su dizajnirani da prolaze između redova vinove loze kako bi se omogućilo rukovatelju manevriranje kroz vinograd bez oštećenja trsova;
  • nizak profil: nizak profil traktora olakšava kretanje na nagibu te osigurava stabilnost;
  • specijalizirane priključke: vinogradarski traktori često dolaze sa specijaliziranim priključcima, kao što su kombajni za berbu grožđa, malčeri i orošivači, dizajnirani posebno za rad u vinogradarskim okruženjima;
  • pogon na sve kotače: mnogi vinogradarski traktori imaju mogućnosti pogona na sve kotače, što osigurava bolju vuču na strmom i neravnom terenu;
  • kvalitetne gume: na strmim terenima pogodniji je širi i niži profil guma;
  • udobnost rukovatelja: specijalizirani traktori dizajnirani su s ergonomskim kontrolama i udobnim sjedalima za rukovatelje koji provode značajni vremenski period u vinogradu.

Specijalizirani traktori za vinograde neophodni su za učinkovito i djelotvorno upravljanje vinogradima, pomažući poljoprivrednicima uštedjeti vrijeme, smanjiti troškove rada i poboljšati prinose. Kad je riječ o odabiru traktora za vinograde, postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir, kao što su veličina i raspored vinograda, vrsta tla, nagib terena i operacije koje se planiraju obaviti traktorom.

AGT 1060 i malčer

Kad govorimo o strmim vinogradima i želji za mehaniziranom obradom vinograda javlja se problem suženog izbora traktora. Identičan problem javio se u vinogradu tvrtke ABIES ALBA d.o.o. Pozicija vinograda je na obrocima Žumberačke gore u blizini naselja Gornja Gonjeva te pripada Plešivičkoj vinogradarskoj regiji, na prekrasnim amfiteatralnim položajima, na nadmorskoj visini oko 400 m. Veličina vinograda je 1 ha, a prosječni nagib terena vinograda je 70 do 85 % nagiba (mjestimično u redu i do 90 % nagiba) i do sada nitko nije želio prihvatiti izazov i testirati sposobnosti svojih traktora. Jedini koji su pokazali inicijativu je tvrtka Agromehanika d.d. iz Kranja, Slovenija. Za demonstraciju tvrtka Agromehanika d.d. osigurala je najnoviji traktor vlastite proizvodnje AGT 1060, 200 litreni orošivač AGP 200 TN također vlastite proizvodnje te malčer EURO MINI 150 proizvođača INO BREŽICE d.o.o.

Traktor AGT 1060

Traktor AGT 1060, osim novog modernog dizajna, primjeren je za rad na brdskom terenu zbog malog radijusa okretanja, stalnog pogona na 4 kotača te niskog težišta. Karakterizira ga mogućnost reverzibilnosti koja poljoprivredniku omogućuje kvalitetnu kontrolu rada. Opremljen je modernim 3-cilindričnim turbo-dizelskim motorom marke Kohler koji se ponosi s EURO 5 standardom. Motor je radne zapremne 1,9 L te razvija 42 kW (56 KS). Traktor AGT 1060 ima mogućnost 15° progiba prednjeg mosta koja traktoru jamči stalan kontakt s podlogom, na različitim terenima, čime se olakšava upravljanje i povećava sigurnost. Opremljen je 4-stupanjskim mjenjačem s tri brzinske skupine s inverterom koji omogućava promjenu smjera gibanja, što znači 24 stupnja prijenosa: 12 naprijed i 12 unazad.

Traktor AGT 1060 i priključena prskalica

Matej Knific (lijevo) s Matejom Grubor i Nikolom Lesičarom s Agronomskog fakulteta

Orošivač AGP 200 TN

Nošeni traktorski orošivač AGP 200 TN namijenjen je za zaštitu vinograda od bolesti i nametnika. Navedeni orošivač svojom konstrukcijom omogućuje optimalnu iskoristivost energije i sredstava za prskanje koje ravnomjerno nanosi na biljke. Posebna karakteristika orošivača je usmjerivač s prednjim zahvatom zraka. Zrak iz usmjerivača izlazi pod kutom zbog čega sredstvo za prskanje bolje ulazi u unutrašnjost mase lišća. Robusni okvir od kvalitetnog čelika osigurava dugi životni vijek orošivača. Orošivač je dizajniran tako da je udaljenost od traktora minimalna, što približava težište bliže traktoru čime se omogućava rad u strmim vinogradima i nasadima.

Malčer EURO MINI 150

Malčer EURO MINI 150 s hidrauličkim bočnim pomicanjem može se primijeniti kod usitnjavanja svih žetvenih ostataka te za usitnjavanje ostataka rezidbe u voćnjacima i vinogradima za drobljenja grana debljine do 3 cm promjera. Lagane je konstrukcije što pojednostavljuje rukovanje te je potrebna mala snaga traktora. Kombinirana poteznica na nosećem okviru s mogućnošću preklopa naprijed i nazad omogućava jednostavno i brzo priključivanje s prednje i stražnje strane traktora. Raspodjela radnih organa (čekića) je po dvostrukoj spirali, što pogoduje uštedi energije do 24 % i smanjuje opterećenje na vitalne dijelove malčera. Sveukupni dojam demonstracije traktora AGT 1060 te malčera i orošivača je zadovoljavajući i za preporuku.

Traktor je u svim prohodima u redovima vinograda pokazao stabilnost i sigurnost te time zadovoljio uvjetima terena. Također stručnost i volja za prezentacijom na tako zahtjevnom terenu je vrlo važna za unaprjeđenije vinogradarske proizvodnje kao i za proizvodnju kvalitetnih specijaliziranih traktora i priključnih strojeva čime se značajno iskazao tim tvrtke Agromehanika Kranj s direktorom nabave Matejom Knificem te hrvatskim zastupnikom Agromehanika Bjelovar pod vodstvom Željka Paranosa.