Peta generacija obitelji Željka Kosa iz Nespeša kod Sv. Ivana Zeline njeguje stoljetnu vinsku tradiciju, a od ranih 90-ih godina, prije punih 30 godina, potpuno su se posvetili vinarstvu na 5 ha, a jedna je bačva doživjela čak i stoti rođendan. Nedavno su dobili i odličja Decantera, broncu, za vino od autohtone sorte kraljevina Zelina i pjenušac Anita, što su obilježili otvaranjem nove vinarije investicijom iz Vinske omotnice u vrijednosti od 700.000 eura.

Vinarija Kos, smještena u srcu Zagrebačke županije pri kraju je s procesom preuređenja i izgradnje modernog, novog, proizvodnog pogona i podruma. Otvaranjem vinarija poput ove, u Sv. Ivanu Zelini, njegujući obiteljsku tradiciju, Zagrebačka županija jača infrastrukturu turističkih proizvoda koji privlače domaće i inozemne turiste.

Vinska omotnica iz drugog pokušaja

Otac Željko i sin Karlo, mladi agronom, složno ističu da se novi pogon, koji je dvostruko veći od starog, kapaciteta 100.000 litara, a ima i mogućnost proširenja, osjeti i u čaši vina. No, neće zaboraviti i tradiciju koju nastavljaju u modernom zdanju. Vinarija broji „sedam brijegova“ vinograda te ukupno imaju 5 hektara vinograda. Pretci obitelji Kos, danas, vjerojatno i ne bi prepoznali novootvoreni kompleks koji objedinjuje najnovije tehnologije i stoljetnu tradiciju, a prilikom projektiranja novog kompleksa posebno su brinuli o očuvanju tradicije pa su tako u pojedinim dijelovima podruma vidljivi segmenti koje su koristili i njihovi pradjedovi. Željko Kos ističe da ako ima dobre volje, konačni rezultat ne može izostati.

Uspjeli su iz drugog pokušaja na Vinskoj omotnici, od koje su umalo i odustali, jer se radi o velikom i zahtjevnom poslu, koji su ostvarili uz pomoć radišnih konzultanata i lokalnog građevinskog tima. Istina, trajalo je u pandemiji korone, malo duže, više od tri godine, ali su na kraju zadovoljni. Poznati vinar i vlasnik kompleksa već sada prepušta dio poslovanja svome sinu jer, kako kaže, on je objeručke prihvatio nastaviti dalje s tradicionalnim obiteljskim poslom, a to je osigurao i svojim obrazovanjem. Uz sina Karla, u svakodnevnom poslu su mu velika podrška i supruga Anita, baka Fanika, sin Matej, kćer Helena te buduća snaha Katarina. To je važno, drži Željko, jer dosta vinara u njihovom kraju, a bilo ih je 20 na početku, polako odustaje iz različitih razloga, tako da je dans ostalo oko 5 većih vinara.

Nova vinarija Kos

Podrum je duša proizvodnje vina

Prezentaciju novootvorene vinarije preuzeo je Karlo, sin koji od malih nogu od oca preuzima vještine i zanat, a time se vidno ponosi.

Podrum je duša proizvodnje, vina ondje fermentiraju, a zatim i dozrijevaju, objašnjava Karlo, dok prezentira čašu vina mlade berbe koje još i nije spremno za distribuciju, ali je istu ekskluzivno natočio okupljenima.

Ono što u svakoj vinariji nismo u mogućnosti vidjeti je betonsko jaje koje zapravo omogućuje proizvodnju vina različitih stilistika, a primjenjuje se kako bi se postigao što veći efekt maceracije i bogatstvo okusa. Radi se procesu koji se zbiva u bačvi, ili u ovome slučaju betonskom jajetu, poslije berbe kad mlado vino tijekom inicijalnog razdoblja dozrijeva s kožicom grožđa kako bi pokupilo što bogatije arome.

Kapacitet koji proizvodimo godišnje je između 90 i 100 tisuća litara vina i pjenušaca, a maksimum do kojeg možemo ići ide i do dvostruko više od spomenutih brojki. U proizvodnji kombiniramo stare bačve i novu opremu kako bi dobili najbolje za naša nepca, ističe mladi vinar Karlo Kos te dodaje da je vina njegove obitelji moguće pronaći u mnogim restoranima i vinotekama diljem Hrvatske.

Željko Kos uzda se bolje sutra domaćih vinara
Karlo Kos mladi je agronom po struci

Nagrada ne nedostaje jer je za nekoliko etiketa ponosni nositelj međunarodnih i domaćih nagrada. Vinarija je otvorena vikendom, a preko tjedna su mogući individualni i grupni posjeti. Neka vina odležana su do godinu ili dvije, dok neka odležavaju dulje od tri godine, naglasili su prilikom ekskluzivnog posjeta u suorganizaciji TZ Zagrebačke županije. Vinski turizam jedna je od perjanica turizma u Zagrebačkoj županiji i upravo projekti poput ovog doprinose jačanju brenda i cjelokupnom značaju turističke destinacije jer Zelina ima niz godina i vinsku cestu, a koja je jedna od tri u Zagrebačkoj, može se reći i vinskoj županiji.

Slika 4:

Vinska banka dobro bi došla

Vinska banka jedna je od ideja za koju se nadaju iz obitelji Kos da će zaživjeti u sljedećih nekoliko godina. Radi se o banci u kojoj će kupci moći skladištiti kupljena vina, baš kao što svi čuvamo novac i pokretnine u bankama, a tome se i ne čudimo, budući da jedna boca kvalitetnog vina može postići astronomske cijene.

Osim inovativne ideje vinske banke koja će biti jedinstveni turistički proizvod u ovome dijelu Hrvatske, planovima obitelji Kos tu nije kraj – u planu su i razvoj ekološkog te biodinamičkog segmenta. Time, ističu, žele zaokružiti cjelokupnu uslugu i smisao, a potpuni prelazak na ekološku poljoprivredu mogao bi biti gotov do 2028. godine.

Nova vinarija Kos službeno je otvorila svoja vrata u subotu, 17. lipnja 2023., a manifestaciju su simbolično nazvali „KOS Winefest“.