Na Međunarodni dan žena, u svojem 31. izdanju, “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”, zabavno-edukativna interaktivna vinska radionica, prilagođena i znalcima te ljubiteljima vina koji tek uče, predstavila je dvije istarske vinarke, sestre Anu Peršurić Palčić i Katarinu Peršurić Bernobić koje u svojoj vinariji proizvode pjenušce Misal.

Prve boce pjenušca Misal nastale su kao rezultat istraživačkog rada dr. sc. Đordana Peršurića, u koji se upustio u želji da pokaže svo bogatstvo autohtonih sorata i podneblja. Nakon završetka studija, u obiteljski posao uključuju se kćeri Katarina i Ana. Nakon očeve smrti, 2015. godine u potpunosti preuzimaju vođenje vinarije.

Sestre Peršurić su pričale o počecima i nesporazumima. Npr., kad su ih neupućeni na početku karijere često stavljali u kontekst hostesa. Trebalo je vremena da ih okolina počne doživljavati ozbiljno. Međutim, danas su one priznate vinarke, a pjenušci Misal koji nastaju kao rezultat neizmjerne ljubavi, istinske strasti i mukotrpnog rada vođenog znanjem i znanošću, međunarodno prepoznatljiv brend.

Ono na što su posebno ponosne jest da nemaju iza sebe enološku konzultantsku kuću. Svoje blendove u kreiranju pjenušaca rade same. Kako kažu, trenutno imaju 12 etiketa, ali to ne znači da se neće pojaviti još koja. Publika Vinskih razgovora, posebno ženski dio, bio je oduševljen elokventnošću i fasciniran njihovim znanjem o proizvodnji pjenušca; pogotovo kad to stavimo u kontekst da su još relativno mlade.

Reakcije izvrsne

Kušalo se 6 pjenušaca iz njihove proizvodnje.

To su:

  • Misal Prestige extra brut;
  • Misal Blanc de noirs;
  • Misal Millennium brut;
  • Misal Istra brut;
  • Misal Rose sec;
  • Misal Mister demi sec.

Reakcija publike na pjenušce je bila jako dobra; složili su se da su Prestige i Millenium izvrsni pjenušci. Rosé im se svidio, posebno ljubiteljima ružičastih vina, dok je Istra odnijela najviše pažnje jer je drugačija… Radi se o malvaziji iz tri različita godišta i različitih tehnologija proizvodnje, a nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima 6 godina. Priča o malvaziji i proizvodnji dodatno pojačava dojam o pjenušcu. Stoga ne čudi što je to njihov najjači adut u izvozu.

Degustacija vrhunskih pjenušaca

Podjednaku pažnju dobio je Blanc de noirs, proizveden vrlo brzom hlađenom tehnologijom samo od sorte pinot crni, a nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima najmanje 24 mjeseca i rezultat je vrlo senzualan i razigran pjenušac. Van konkurencije jer je neusporediv, pa je i poslužen kao vrlo ugodno iznenađenje te izazvao veliku znatiželju je Mister, pjenušac od pinota crnog i malvazije istarske uz dodatak istarskog likera Teranina (destilerije Rossi).

To je, možemo reći, koktel pjenušac. Preporučuje se servirati ga ohlađenog na 4°C uz žličicu smrznutog crvenog voća i ananasa ili, posebno u zimskim mjesecima, uz pola kriške naranče, smrznute borovnice i 2-3 klinčića. Takav čini savršeno osvježenje i zanimljiv je svim generacijama. Tradicionalne plate koje se poslužuju na “Vinskim razgovorima” Stiplošek je ovaj put zamijenio grisinima s pršutom i kanape sendvičima; od svježeg sira s peršinom i narom, od kajmaka i sira s tartufima; od tune s maslinama, kaparima i prženim bademima.

Kao i na svim Vinskim razgovorima, sljubljuju se okusi

Osobno, pjenušce Misal smatram jednima od najboljih u Hrvatskoj. Kako sam surađivao još s njihovim pokojnim ocem Đordanom, mogu slobodno reći da su djevojke to podigle na veću razinu. One definitivno spadaju u sam vrh hrvatskog vinarstva, rekao je Stiplošek. Sljedeći Vinski razgovori održavaju se redovito. U međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete naći u “Našoj priči” by Flâneur, u Kamaufovoj 22. Zapratite ih i na njihovim Facebook i Instagram profilima gdje možete vidjeti ponudu. U pripremi je i promotivna ponuda s Misal pjenušcima.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje