Na Međunarodni dan žena, u svojem 31. izdanju, “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”, zabavno-edukativna interaktivna vinska radionica, prilagođena i znalcima te ljubiteljima vina koji tek uče, predstavila je dvije istarske vinarke, sestre Anu Peršurić Palčić i Katarinu Peršurić Bernobić koje u svojoj vinariji proizvode pjenušce Misal.

Prve boce pjenušca Misal nastale su kao rezultat istraživačkog rada dr. sc. Đordana Peršurića, u koji se upustio u želji da pokaže svo bogatstvo autohtonih sorata i podneblja. Nakon završetka studija, u obiteljski posao uključuju se kćeri Katarina i Ana. Nakon očeve smrti, 2015. godine u potpunosti preuzimaju vođenje vinarije.

Sestre Peršurić su pričale o počecima i nesporazumima. Npr., kad su ih neupućeni na početku karijere često stavljali u kontekst hostesa. Trebalo je vremena da ih okolina počne doživljavati ozbiljno. Međutim, danas su one priznate vinarke, a pjenušci Misal koji nastaju kao rezultat neizmjerne ljubavi, istinske strasti i mukotrpnog rada vođenog znanjem i znanošću, međunarodno prepoznatljiv brend.

Ono na što su posebno ponosne jest da nemaju iza sebe enološku konzultantsku kuću. Svoje blendove u kreiranju pjenušaca rade same. Kako kažu, trenutno imaju 12 etiketa, ali to ne znači da se neće pojaviti još koja. Publika Vinskih razgovora, posebno ženski dio, bio je oduševljen elokventnošću i fasciniran njihovim znanjem o proizvodnji pjenušca; pogotovo kad to stavimo u kontekst da su još relativno mlade.

Reakcije izvrsne

Kušalo se 6 pjenušaca iz njihove proizvodnje.

To su:

  • Misal Prestige extra brut;
  • Misal Blanc de noirs;
  • Misal Millennium brut;
  • Misal Istra brut;
  • Misal Rose sec;
  • Misal Mister demi sec.

Reakcija publike na pjenušce je bila jako dobra; složili su se da su Prestige i Millenium izvrsni pjenušci. Rosé im se svidio, posebno ljubiteljima ružičastih vina, dok je Istra odnijela najviše pažnje jer je drugačija… Radi se o malvaziji iz tri različita godišta i različitih tehnologija proizvodnje, a nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima 6 godina. Priča o malvaziji i proizvodnji dodatno pojačava dojam o pjenušcu. Stoga ne čudi što je to njihov najjači adut u izvozu.

 class=
Degustacija vrhunskih pjenušaca

Podjednaku pažnju dobio je Blanc de noirs, proizveden vrlo brzom hlađenom tehnologijom samo od sorte pinot crni, a nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima najmanje 24 mjeseca i rezultat je vrlo senzualan i razigran pjenušac. Van konkurencije jer je neusporediv, pa je i poslužen kao vrlo ugodno iznenađenje te izazvao veliku znatiželju je Mister, pjenušac od pinota crnog i malvazije istarske uz dodatak istarskog likera Teranina (destilerije Rossi).

To je, možemo reći, koktel pjenušac. Preporučuje se servirati ga ohlađenog na 4°C uz žličicu smrznutog crvenog voća i ananasa ili, posebno u zimskim mjesecima, uz pola kriške naranče, smrznute borovnice i 2-3 klinčića. Takav čini savršeno osvježenje i zanimljiv je svim generacijama. Tradicionalne plate koje se poslužuju na “Vinskim razgovorima” Stiplošek je ovaj put zamijenio grisinima s pršutom i kanape sendvičima; od svježeg sira s peršinom i narom, od kajmaka i sira s tartufima; od tune s maslinama, kaparima i prženim bademima.

 class=
Kao i na svim Vinskim razgovorima, sljubljuju se okusi

Osobno, pjenušce Misal smatram jednima od najboljih u Hrvatskoj. Kako sam surađivao još s njihovim pokojnim ocem Đordanom, mogu slobodno reći da su djevojke to podigle na veću razinu. One definitivno spadaju u sam vrh hrvatskog vinarstva, rekao je Stiplošek. Sljedeći Vinski razgovori održavaju se redovito. U međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete naći u “Našoj priči” by Flâneur, u Kamaufovoj 22. Zapratite ih i na njihovim Facebook i Instagram profilima gdje možete vidjeti ponudu. U pripremi je i promotivna ponuda s Misal pjenušcima.