Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene svježeg voća u svibnju su ove godine bile više za 16,1 % u odnosu na prošlu godinu, a smrznutog za 52,9 %. Prema podacima TISUP-a početkom lipnja, gotovo je sve voće na veletržnicama bilo skuplje nego lani, ali i u odnosu na 2021. godinu.

Niže cijene bilježimo jedino kod nekih sorti jabuka kao što su jabuke gala, fuji, granny smith i jonagold. Na tržnicama su cijene voća više nego tijekom proteklih dviju godina.

Sezonska ponuda trešanja

Tijekom svibnja i lipnja na tržište je plasirana domaća trešnja. Početkom svibnja veleprodajne cijene trešanja bile su na povijesno rekordno visokim razinama i iznosila je u prosjeku 13,25 €/kg. Tijekom nekoliko narednih tjedana došlo je do pada cijena i u tjednu do 11.06.2023. g. prosječna cijena trešanja na veletržnicama iznosila je 5,39 €/kg. Cijene trešanja i dalje su na visokim razinama i trenutno su više za 78,8 % u odnosu isto razdoblje u 2022.g. te za 63,2 %  više u odnosu na 2021. g.

Najviše cijene trešanja u tjednu do 11.06.2023. g. zabilježene su na riječkoj veletržnici od 6 do 10 €/kg, a najniže na splitskoj od 2 do 5 €/kg. Na tržnicama su u 23. tjednu najniže cijene trešanja zabilježene na osječkoj tržnici od 2,5 do 5 €/kg, slijedi slavonsko brodska tržnica s cijenama od 3,5 do 6 €/kg, zagrebačke tržnice od 5 do 6 €/kg, a najviše su zabilježene na riječkoj tržnici od 10 do 15 €/kg i rovinjskoj od 8 do 15 €/kg.

U odnosu na prošlu godinu cijene trešanja na tržnicama početkom lipnja su u prosjeku bile više za 80,6 %. Cijene trešanja u prodavaonicama u gore navedenom tjednu bile se od 3,98 do 7,98 €/kg.  

Cijene trešanja i dalje su na visokim razinama

Više cijene jagoda

Sezona jagoda u Hrvatskoj je pri kraju. Uz slabiju ponudu, zbog otežanih agroklimatskih uvjeta proizvodnje, cijene jagoda bile su ove godine najviše. Na veletržnicama su cijene jagoda bile u prosjeku za 25 % više u odnosu na prošlu godinu. Početkom sezone cijene su uobičajeno visoke no ove godine izostao je uobičajeni, osjetniji pad cijena tijekom narednog razdoblja. Prosječna veleprodajna cijena jagoda na veletržnicama u tjednu do 11.06.2023. g. iznosila je 3,79 €/kg i viša je za 34,2 % u odnosu na prošlu godinu.

Više veleprodajne cijene zabilježene su uobičajeno na području jadranske Hrvatske gdje su trenutno jagode po cijenama od 3,5 do 6 €/kg, dok je na ostalom području Hrvatske cijena od 3 do 3,5 €/kg. Na tržnicama Hrvatske cijene jagoda su različite. Na tržnicama kontinentalne Hrvatske cijene jagoda su od 2,5 do 6 €/kg, a na području jadranske Hrvatske od 5 do 10 €/kg.

Na tržnicama Hrvatske cijene jagoda su različite

Uvoz izvoz voća

Tijekom prvog kvartala ove godine u Hrvatsku se uvezlo voća, orašastih plodova u vrijednosti od gotovo 81 milijuna eura što je oko 6 % ukupno RH uvoza. Uvozom voća, orašastih plodova ostvarena je negativna trgovinska bilanca u iznosu od 57,7 milijuna eura. U strukturi vrijednosti uvoza voća i orašastih plodova najveći udio čini vrijednost uvoza banana s udjelom od 34 %, te agruma s udjelom u vrijednosti uvoza od 28,4 %. Udio vrijednosti uvoza jabuka, krušaka, dunja, marelica, trešanja i višanja u ukupnoj vrijednosti uvozu voća tijekom prvog kvartala ove godine iznosi 7,5 %. Vrijednost izvoza u prvom kvartalu povećana je u odnosu na prošlu godinu za 48,5 % dok je količinski rast bio za 10,9 %.                                                                                             

Prosječne cijene za jagode