Dolaskom jeseni bliži nam se vrijeme berbe različitih plodova. Jedna od briga uzgajivača je kako što duže očuvati svježinu plodova te smanjiti gubitke kod skladištenja. Uz određena pravila kojih bi se trebalo pridržavati, poput berbe u tehnološkoj zrelosti, skladištenja te osiguranja potrebnih uvjeta za skladištenje, vrlo je bitno da plodovi budu i zdravi.

Korištenje sintetičkih kemikalija za suzbijanje biljnih bolesti, posebno za tretmane nakon berbe, postaje sve ograničenije. Mnogi fiziološki i patološki poremećaji jabuka povezani su sa sadržajem kalcija u voćnim tkivima. Istraživanja su pokazala da brzina disanja i proizvodnja etilena, negativno koreliraju sa sadržajem kalcija u tkivu jabuke kod berbe i kod produženog čuvanja u hladnjačama. Spojevi s kalcijem obično su poboljšavali kvalitetu i vijek trajanja jabuka u cijelom svijetu.

Povećanje kalcija u tkivu ploda jabuke smanjuje propadanje uzrokovano Penicillium, Botrytis i Glomerella patogenim gljivicama. Povećanjem udjela kalcija u jabukama održava se čvrstoća ploda, smanjuje se pojava nastanka gorkih pjega te smeđih plutastih područja unutar mesa. Jesenske i zimske sorte jabuka u hladnjačama se čuvaju nekoliko mjeseci. Tako mnogi proizvođači smatraju da je dovoljno aplicirati kalcijevo gnojivo prije berbe kako bi se dobili zadovoljavajući rezultati kod skladištenja te kako bi se spriječilo propadanje plodova, no to nije dovoljno. Preporučeni programi prskanja prije berbe osiguravaju količinu kalcija koja nije dovoljna da bi se značajno smanjili mnogi fiziološki i patološki poremećaji nakon berbe.

Bez tretmana s kalcijevim kloridom čuvanje jabuka nakon berbe je otežano

Kalcijev klorid sadrži mikronutrijente koji su potrebni biljkama za normalan rast i funkcioniranje. Kalcij i klorid koristi se u fotosintezi i drugim staničnim procesima. Ovisno o razini kalcija unutar biljke ovisi snaga biljke, kvaliteta plodova i osjetljivost biljke na bolesti. Kalcijev klorid smanjuje rizik od pojave gorkih koštica kod jabuka.

Kalcijev klorid dopušten je kao dodatak hrani u Europskoj uniji te je priznat kao vrlo siguran od strane Uprave za hranu i lijekove Sjedinjenih Država. Dugotrajno čuvanje jabuka i njene kvalitete ne podrazumijeva samo održavanje optimalne temperature zraka i vlažnosti u skladištu. Od neophodne je važnosti i sadržaj kalcija  jer u njegovom nedostatku plodovi brže propadaju. Želite li svojim jabukama osigurati dovoljnu količinu kalcija, plodove nakon berbe potopite u otopinu kalcijeva klorida.

Recept je vrlo jednostavan, a potrebno vam je:

  • 10 litara vode
  • 400 g kalcijeva klorida
  • 20 g vinobrana
  • 10 ml ovlaživača
čuvanje jabuka
Čuvanje jabuka potapanjem u otopinu kalcijeva klorida

Kako se provodi postupak?

U posudi s 10 litara vode prvo se razmuti kalcijev klorid, a zatim se dodaje vinobran i ovlaživač. U tako pripremljenu otopinu stave se plodovi koje je potrebno rukom potopiti da budu uronjene. Jabuke se tako uronjene drže oko 3 minute te se nakon toga slažu u posudu u kojoj će se čuvati. Važno je napomenuti da se jabuke ne smiju brisati već se mokre slažu u sanduke i preporuka je da se jabuke ne pokrivaju ako ne želite ubrzati proces zrenja.

čuvanje jabuka nokon berbe
Jabuke se mokre slažu na mjesto gdje će se čuvati. Poželjno je da su od poda podignute barem 30 cm

Ovako pripremljene jabuke za skladištenje možete čuvati nekoliko mjeseci pa čak i do idućeg ljeta ako imate adekvatan prostor. Idealno bi bilo da posude u kojima će se jabuke čuvati budu od poda podignute bar 30 cm. Ispod postolja stavite posude s vodom jer na taj način sprječavamo gubljenje vlage i dehidraciju plodova. Budite oprezni kod rukovanja kalcijevim kloridom, jer ako ga unesete u koncentriranom ili čistom obliku, proizvodi od kalcijeva klorida mogu izazvati nadražaj želuca, iritaciju i pečenje kože i očiju, ili probleme s disanjem.