Izbor za „hit“ jabuku potaknut je na inicijativu Hrvatske voćarske zajednice, koja ovim natjecanjem želi ukazati na kvalitetu domaćih jabuka, te na trud koji u proizvodnju u hrvatskim voćnjacima ulažu domaći voćari, kojima proizvodnju ugrožava nesmiljen uvoz jabuka sumnjive kvalitete nelojalne konkurencije iz trećih zemalja.

Ocjenjivanje 10 sorti jabuka održat će se danas, 27.11. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, dok će proglašenje pobjednika biti 7.12., trećeg dana sajma CROAGRO kad će posjetitelji kušati tri sorte, odabrane od strane stručnog ocjenjivačkog suda, i kao potrošači izabrati najbolju.

Cilj ovog ocjenjivanja je popularizacija domaće proizvodnje jabuka i proglašenje „hit“ sorte ili „kraljice jabuka“ nakon kemijske analize plodova (suha tvar, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH), te fizikalne (tvrdoća i sl.), te  senzoričkog ocjenjivanja koje će se obaviti prema sustavu od 0-20 bodova. U stručnom ocjenjivačkom sudu sudjelovat će predstavnici Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatske voćarske zajednice, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede.

Prve 3 sorte prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda bit će predstavljene na sajmu i posjetitelji će ih moći kušati i ocjenjivati kao potrošači te izabrati najbolju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPaški sir postao 24. proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji
Sljedeći članakIsplaćeno gotovo 20 milijuna kuna proizvođačima jabuka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.