Otkupni centar Enne Fruit u Opuzenu ima tradiciju dugu 20 godina. Uz taj, ENNA Fruit ima otkupne centre u Varaždinu, Donjem Miholjcu i Lozanu, dok je distributivno-logistički centar i sjedište u Dugom Selu. Tvrtka je otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća, a u Hrvatskoj surađuje s više od 1000 kooperanata. Na licu mjesta u Opuzenu, dok su djelatnici vagali jagode i pripremali deklaracije, razgovarali smo s direktorom tog otkupnog centra Draganom Crnomarkovićem.

Direktor otkupnog centra u Opuzenu Dragan Crnomarković

-Prošle godine smo otkupili 260 tona jagode i roba je bila dobre kvalitete. Ove godine plan nam je 350 tona i nadamo se da ćemo to i ostvariti. Sezona jagode je jako kratka i traje od kraja travnja do negdje početka lipnja. Udarni vrhunci berbe se kreću u prvih petnaestak dana svibnja i tada treba osigurati sve resurse kako bi se jagoda ubrala u optimalnoj fazi zrelosti koja će produžiti rok trajanja jagode na polici. Za vrijeme berbe naše jagode na tržištu je prisutna i uvozna jagoda, ali prepoznatljivost naše jagode je izrazito velika za što je zaslužna dobra kvaliteta, bogatstvo okusa i izrazito intenzivan miris koji naša jagoda ima. Spoj dobre mikro klime, zemljišta i predanog rada naših proizvođača daje jedinstvenost ovom našem proizvodu, rekao je direktor Dragan Crnomarković.

Procjena je da se ove godine u Neretvi zasadilo 1.600.000 sadnica jagoda na oko 40 hektara. Očekivani ovogodišnji urod je oko 800 tona. Jagoda se bere u plitice od 500 g i slaže u rpc ambalažu te nakon prijema stavlja u komore na hlađenje. Nakon toga radi se vaganje jagode i provlačenje plitica kroz flow pack stroj gdje se stavlja makro perforirana folija s deklaracijom. Plitice se stavljaju u finalnu ambalažu i šalju prema kupcu.