Otkupni centar Enne Fruit u Opuzenu ima tradiciju dugu 20 godina. Uz taj, ENNA Fruit ima otkupne centre u Varaždinu, Donjem Miholjcu i Lozanu, dok je distributivno-logistički centar i sjedište u Dugom Selu. Tvrtka je otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća, a u Hrvatskoj surađuje s više od 1000 kooperanata. Na licu mjesta u Opuzenu, dok su djelatnici vagali jagode i pripremali deklaracije, razgovarali smo s direktorom tog otkupnog centra Draganom Crnomarkovićem.

Direktor otkupnog centra u Opuzenu Dragan Crnomarković

-Prošle godine smo otkupili 260 tona jagode i roba je bila dobre kvalitete. Ove godine plan nam je 350 tona i nadamo se da ćemo to i ostvariti. Sezona jagode je jako kratka i traje od kraja travnja do negdje početka lipnja. Udarni vrhunci berbe se kreću u prvih petnaestak dana svibnja i tada treba osigurati sve resurse kako bi se jagoda ubrala u optimalnoj fazi zrelosti koja će produžiti rok trajanja jagode na polici. Za vrijeme berbe naše jagode na tržištu je prisutna i uvozna jagoda, ali prepoznatljivost naše jagode je izrazito velika za što je zaslužna dobra kvaliteta, bogatstvo okusa i izrazito intenzivan miris koji naša jagoda ima. Spoj dobre mikro klime, zemljišta i predanog rada naših proizvođača daje jedinstvenost ovom našem proizvodu, rekao je direktor Dragan Crnomarković.

Procjena je da se ove godine u Neretvi zasadilo 1.600.000 sadnica jagoda na oko 40 hektara. Očekivani ovogodišnji urod je oko 800 tona. Jagoda se bere u plitice od 500 g i slaže u rpc ambalažu te nakon prijema stavlja u komore na hlađenje. Nakon toga radi se vaganje jagode i provlačenje plitica kroz flow pack stroj gdje se stavlja makro perforirana folija s deklaracijom. Plitice se stavljaju u finalnu ambalažu i šalju prema kupcu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje