Posjetili smo dva proizvođača jagoda u dolini Neretve, Ivana Šiljega Pivca i Matka Babića Bagurića na njihovim proizvodnim parcelama gdje je u tijeku berba.

Svoje jagode na tržište plasiraju preko otkupnog centra tvrtke ENNA Fruit u Opuzenu gdje smo mogli vidjeti cjelokupni proces vaganja i  pakiranja u finalnu ambalažu spremnu za put do potrošačkog stola.

Berba jagoda u dolini rijeke Neretve –  OPG Šiljeg Ivan Pivac

U Vidu, prigradskom naselju Metkovića, razgovarali smo sa vlasnikom OPG-a Ivanom Šiljegom Pivcem, koji zadnjih osam godina proizvodi različito voće i povrće. Uz tikvice, lubenice, dinje, paprike i krastavce proizvodi i jagode. Poljoprivredna proizvodnja na njegovom OPG-u je integrirana, a do sada nije koristio EU sredstva.

Slika 1. Andrija Šiljeg, sin Ivana Šiljega Pivca
Jagode na OPG-u Ivana Šiljega Pivca
  • Kako ste se odlučili na proizvodnju jagoda i koju sortu uzgajate?

Poljoprivredna proizvodnja je tradicija mnogih obitelji u neretvanskoj dolini, pa tako i u našoj. Unučad obožava jagode i to je bio glavni razlog meni i supruzi za pokretanje proizvodnje. Odlučili smo se za sortu Clery koja ima velike plodove ujednačenog oblika i odličnih organoleptičkih svojstava. Važno je istaknuti da je plod dosta otporan za transport i rukovanje. Prvi zreli plodovi budu krajem travnja. Tlo je plodno, imamo dobre klimatske uvjete, vrijedno radimo i smatramo da nam se trud isplatio.

  • Koliko dugo poslujete s tvrtkom Enna Fruit i kako ste zadovoljni suradnjom?

Poslujemo od kada tvrtka postoji i zadovoljni smo suradnjom. Zapravo svu količinu koju proizvedemo prodajemo u tom otkupnom centru te bi ih svakako preporučili i drugim proizvođačima.

  • Jeste li zadovoljni s isplatama i na koji način se formira cijena?

Cijenu određuje otkupni centar prema potražnjii na tržištu, a isplate su uredne.

  • Kako ste organizirali berbu i koliku količinu ove godine planirate odvesti na otkup?

Berbu radim s članovima svoje obitelji. Budući da smo za ovu sezonu posadili 20 000 sadnica jagoda, očekujemo količinu od 15 – 16 tona. Iako nam kišni dani ne pogoduju, nadamo se da će cijena na otkupu ostati dobra. Jagode bi se trebale brati suhe od kiše i vlage kako bi zadržale kvalitetu i što dulje ostale svježe.

Nasad jagoda na OPG-u Ivana Šiljega Pivca
Berba na OPG-u Ivana Šiljega Pivca
  • Kako bi opisali organizaciju proizvodnje i s kojim problemima se susrećete?

Za samu proizvodnju je potrebna dobra organizacija oko pripreme tla, gnojiva, sadnica… Za sada nismo imali probleme s nabavom sadnog materijala. Dosta vremena i fizičkog rada je potrebno za čupanje trave, za pljevljenje. Najveći problem u proizvodnji nam u zadnje dvije godine predstavlja povećanje cijena goriva, gnojiva, folija… To su stvari bez kojih proizvodnja ne može, a količina uroda i cijena su neizvjesni do same berbe.

  • Koji su probemi s bolestima jagode, koliko tretirate sa zaštitnim sredstvima i koristite li navodnjavanje? Imate li problema s radnom snagom i planirate li proširenje proizvodnje?

Najveći problem je trulež ploda. Tretirali smo dozvoljenim sredstvima za zaštitu bilja dva puta. Jagode navodnjavamo sustavom kap po kap svaka dva dana. Taj sustav koristimo i za gnojidbu koju radimo kroz navodnjavanje (fertirigacija) svakih 7-8 dana zbog prirasta. Osim toga gnojidbu smo radili prije sadnje s NPK 20-20-20 ukupne količine 250 kg. Nije nam potrebna dodatna radna snaga jer radimo sve obiteljski, a za sada ne planiramo proširenje proizvodnje.

Želim pozvati kupce da odabiru domaće proizvode, a ne proizvode iz uvoza, za kraj je poručio Ivan Šiljeg Pivac.

U posjeti OPG-u Matka Babića Bagurića

Dugi se niz godina obitelj Babić iz Opuzena bavi poljoprivrednom proizvodnjom na ukupno 22 hektara. U nasadu jagoda nas je dočekao 37-godišnji Matko Babić Bagurić – vlasnik obrta UVP Bagurić sa svojim radnicima.

Matko Babić Bagurić – proizvođač jagoda u Opuzenu

  • Koliki nasad jagoda imate i kako ste se odlučili na proizvodnju te kulture?

Nalazimo se u nasadu od 50 000 sadnica jagoda sorte Clery. Proizvodimo jagode na 1,5 ha i za sada ne planiramo proširenje proizvodnje. Često nas pitaju zašto smo se odlučili baš za jagodu. U poljoprivrednoj proizvodnji se javlja problem s radnom snagom, odnosno kako sezonskog radnika pretvoriti u cjelogodišnjeg. Rješenje tog problema smo našli u izboru kultura i tako počinje naša priča o proizvodnji jagoda. To je prvo sezonsko voće, nakon kojeg slijede tikvice, lubenice, mandarine i na kraju godine kupusnjače.

Jagoda je zanimljiva kultura koja zahtijeva dobru organizaciju i planiranje proizvodnje. Narudžbe sadnica kreću već u lipnju, potom slijedi priprema tla, gnojidba te postavljanje folija i sustava za navodnjavanje. Početkom rujna se sadi, tijekom jeseni se 3-4 puta dižu zaperci, u veljači se pokrivaju lutrasilom, krajem ožujka se otkrivaju i plijevi se trava te se sredinom travnja počinju brati prvi crveni plodovi.

Nasad jagoda  Matka Babića Bagurića
Jagode s nasada Matka Babića Bagurića
  • Koji su glavne teškoće s kojima se susrećete u uzgoju i kako ste riješili otkup?

-Najveći problemi su velike vrućine za vrijeme sadnje, zaslanjenost vode za navodnjavanje, vjetrovito i kišno vrijeme u berbi. Također, povećanje cijene sadnica, gnojiva i plaće radnika često ne prate povećanje cijene krajnjeg proizvoda. S tvrtkom ENNA fruit imamo korektnu suradnju i poslujemo dug niz godina. Isplate su uredne, a cijenu jagode određuje otkupni centar u skladu s ponudom i potražnjom na tržištu.

Imamo dosta iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji, ali uvijek se rado posavjetujemo sa strukom. Temeljnu gnojidbu smo radili s NPK gnojivom u količini od 700 kg/ha. Navodnjavanje radimo kroz sustav kap po kap svaka 3 dana te povremeno i fertitigaciju. Imamo integriranu proizvodnju jagode i ove godine očekujemo prinos između 25 i 30 tona. Nadam se da će vrijeme dobro poslužiti, odnosno da će biti više sunčanih dana i što manje kišnih, naglasio je Matko.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje