Nadomak Samobora, na ekološkoj plantaži Ivice Babojelića posađeno je 6700 grmova sibirske borovnice. Prvi su grmovi sađeni 2015., potom i 2017. godine. Plantaža se prostire na 3 hektara, u planu je podizanje nasada na još hektar poljoprivrednog zemljišta.

Potrošači sve više prepoznaju i traže ekološko i lokalno. U našoj proizvodnji nema pesticida, a u preradi nikakvih konzervansa i kemijskih spojeva. Borovnicu prodajemo svježe ubranu, a višak ‘šokerom’ smrzavamo. Prodajemo i smrznutu borovnicu, za smoothie i kolače. Prerađujemo je i u sok i džem, govori Babojelić.

On, otkako je krenuo s ekološkim uzgojem sibirske borovnice, koristi mjere Zagrebačke županije kojima se pomaže poljoprivredna proizvodnja. Stoga su upravo na njegovoj plantaži i predstavljene ovogodišnje potpore u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu za koje je Zagrebačka županija osigurala 3,8 milijuna kuna.

Bespovratna sredstva za podizanje nasada

-Poljoprivredni proizvođači bespovratno mogu dobiti do 100.000 kuna, a ako se bave ekološkom proizvodnjom maksimalno do 150.000 kuna. Našim mjerama poljoprivrednike pratimo u svim fazama njihove proizvodnje. Veseli što se i na ovome gospodarstvu možemo uvjeriti koliko su one dobrodošle, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Babojelić je dosad dobio, javljajući se na natječaje Županije, bespovratna sredstva za podizanje samoga nasada, izgradnju sustava navodnjavanja, za opremu pogona za preradu borovnice, izradu web stranice, kao i gradnju solarne elektrane na krovu pogona za preradu voća. Na trenutno raspisani natječaj (otvoren do iskorištenja sredstava) prijavit će nabavu kuhala za proizvodnju visokokalorična džema.

Naše mjere imaju efekta. Mijenjamo ih i poboljšavamo temeljem onoga što poljoprivrednici sami traže – rekao je Tomljenović, dodavši da ekološka proizvodnja nema alternative.

Prelazak na ekološku proizvodnju dugotrajan je proces, ne može se to dogoditi preko noći. Ekološki proizvod je teže proizvesti i zato je ekološka proizvodnja puno skuplja. No, koliko god to bilo teško, ustrajat ćemo u tome, rekao je Tomljenović.

Sve što se ubere proda se

Babojelić ove godine očekuje urod od oko 5 tona borovnice. Berba će početi kroz mjesec dana, a svježe ubrano voće, s visokim postotkom željeza i vitamina C, prodat će se na samoj plantaži i u trgovinama zdrave hrane.

S plasmanom nema problema, sve što se ubere proda se. Svježe ili prerađeno, kaže Babojelić. Trenutno je na njegovoj plantaži sedam sorti sibirske borovnice, a najboljima su se pokazale sorte Boreal Beauty, Boreal Beast i Boreal Blizzard. Sadnice nabavlja u Poljskoj.

 class=
S lijeva na desno Ivica Babojelić, Damir Tomljenović i Josip Kraljičković