Unatoč koroni na manifestaciju je pristiglo je 56 uzoraka maslinovih ulja. Od toga čak 52 ili 93 % su ocijenjena kao ekstra djevičanska. 43 su zlatna, 8 srebrnih i 1 brončano. -Znala sam da je ulje kvalitetno, nadala se medalji, ali titulu šampiona u ovako jakoj konkurenciji nisam očekivala, rekla je Danijela Lalin čije je ulje osvojilo 99,60 od mogućih 100 bodova.

Samo tri ulja su u kategoriji djevičanskih, a nijedno s manama da bi bilo lampante, odnosno nejestivo, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Podjelom nagrada i priznanja u Vrani, završena je četvrta po redu Manifestacija mladih maslinovih ulja s područja Pakoštana i Biograda na moru.

Zadovoljni smo odazivom maslinara i kvalitetom ulja, rekao je Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane.Ona je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane i Agencijom Han Vrana, glavni organizator ove, sve prestižnije manifestacije. Pokrenuta je s ciljem da se nastavi saditi nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja.

 class=
Danijela Lalin

 Sve prodaju na kućnom pragu

Danijela, šampionka i vlasnica obiteljskog obrta “Dalma Oleum” iz Pakoštana ima maslinike u blizini Vranskog jezera. “Ovo je obiteljski uspjeh!”, rekla je mlada maslinarka dodajući da Lalini imaju ukupno 300 maslina na više lokacija uz Vransko jezero.  Prevladava oblica (70 %) , ali tu su i levantinka, leccino, pendolino, ascolana tenera, buža, istarska bjelica, marocane picholine, krvavica.

U sušnom razdoblju minimalno četiri puta zalijevaju (oko 1000 litara po maslini). Tako uz odgovarajuću prihranu i zaštitu, svake godine dobro rode. Ove su ubrali 9000 kg ploda, svako stablo je u prosjeku dalo 50 kg. Radmani su isto bili solidni pa je “kapnulo” oko 1300 kg ulja. Uz Danijelu u posao je uključena cijela obitelj, otac Vinko, majka Zdenka i brat Marko sa svojom  obitelji.

Svo ulje prodamo na kućnom pragu i u obiteljskoj suvenirnici u središtu mjesta, kaže Danijela. Uvjerena je da obiteljski posao s uljem može ići samo naprijed. U planu su brendiranje, nove etikete i nastupi na inozemnim natjecajima maslinara i uljara u Milanu i Londonu.

Nadmašila i vlastitog oca

Vicešampionsko ulje je ono lanjskoga pobjednika manifestacije, Ante Vulina. Njemu je pripalo drugo mjesto s osvojenih 99,50 bodova (ulje je dobiveno iz sorte oblica i levantinka, masline se uzgajaju u Pakoštanima). Vulin je lani s istim brojem bodova bio prvi u poretku.

Tomislav Čudina (Čelin) s osvojenih 99,45 bodova zauzeo je treće mjesto u poretku. Područje iz kojeg se masline uzgajaju je Vrana, dok je ulje dobiveno iz sorti leccino, levantinka, oblica, pendolino. Slijedi OPG “Ol Iva” poznate maslinarke Gordane Strpić i njezine obitelji iz Biograda na moru. Osvojili su tri zlata, četvrto (99,40) , peto (99,35) i šesto mjesto s 99,30 bodova.

Šampionka Danijela nadmašila je i vlastitog oca Vinka Lalina koji je s višesortnim uljem (oblica, ascolana tenera, pendolino)  osvojio 99,25 bodova. Nijansa koja je odlučila možda je i vrijeme berbe. Masline iz kojih je iscijeđeno šampionsko ulje brali su 10. listopada i isti dan preradili u uljari. Vinkove masline su ubrane 25. listopada. Za razliku od prijašnjih godina kad je bio u samom vrhu, general Ante Gotovina se ovaj put plasirao na 31. mjesto. Zlatnu medalju je zaslužio s osvojenih 98,25 bodova. Upućeni kažu da se ovaj put nije natjecao s uljem od maslina iz vlastitog maslinika, nego od kupljenih negdje u Ravnim kotarima.

mlada maslinova ulja pakoštane
Maslinari Ante Vulin, Ante Gotovina, Milivoj Kurtov i Niko Tuta

Dogodine bez korone?

Na području Općine Pakoštane ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina. Sve je manje maslinara koji prije prerade na “tradicionalan način” drže ubrane plodove u moru. Iz razloga je to što držanje u moru negativno utječe na samu kakvoću ulja.

Želimo još više unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje. Time i kakvoću maslinovih ulja, opetuje načelnik Kurtov. On sa sinom Šimom ima vinariju “Karaba”, a uspješni su i uljari.

Koliko se pažnje u ovom kraju poklanja kvaliteti obrade ulja govori podatak da su ulja od 1. do 15. mjesta u poretku osvojila 99 i više bodova. “Idemo dalje!”, poručuju oranizatori. Uvjereni su da će sljedeća Manifestacija mladih maslinovih ulja u Maškovića Hanu biti održana u kompletnom programu, sa stručnim predavanjima, vođenim degustacijama, ali i druženjem maslinara kao što je to bilo prije korone.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje