Unatoč koroni na manifestaciju je pristiglo je 56 uzoraka maslinovih ulja. Od toga čak 52 ili 93 % su ocijenjena kao ekstra djevičanska. 43 su zlatna, 8 srebrnih i 1 brončano. -Znala sam da je ulje kvalitetno, nadala se medalji, ali titulu šampiona u ovako jakoj konkurenciji nisam očekivala, rekla je Danijela Lalin čije je ulje osvojilo 99,60 od mogućih 100 bodova.

Samo tri ulja su u kategoriji djevičanskih, a nijedno s manama da bi bilo lampante, odnosno nejestivo, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Podjelom nagrada i priznanja u Vrani, završena je četvrta po redu Manifestacija mladih maslinovih ulja s područja Pakoštana i Biograda na moru.

Zadovoljni smo odazivom maslinara i kvalitetom ulja, rekao je Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane.Ona je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane i Agencijom Han Vrana, glavni organizator ove, sve prestižnije manifestacije. Pokrenuta je s ciljem da se nastavi saditi nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja.

 class=
Danijela Lalin

 Sve prodaju na kućnom pragu

Danijela, šampionka i vlasnica obiteljskog obrta “Dalma Oleum” iz Pakoštana ima maslinike u blizini Vranskog jezera. “Ovo je obiteljski uspjeh!”, rekla je mlada maslinarka dodajući da Lalini imaju ukupno 300 maslina na više lokacija uz Vransko jezero.  Prevladava oblica (70 %) , ali tu su i levantinka, leccino, pendolino, ascolana tenera, buža, istarska bjelica, marocane picholine, krvavica.

U sušnom razdoblju minimalno četiri puta zalijevaju (oko 1000 litara po maslini). Tako uz odgovarajuću prihranu i zaštitu, svake godine dobro rode. Ove su ubrali 9000 kg ploda, svako stablo je u prosjeku dalo 50 kg. Radmani su isto bili solidni pa je “kapnulo” oko 1300 kg ulja. Uz Danijelu u posao je uključena cijela obitelj, otac Vinko, majka Zdenka i brat Marko sa svojom  obitelji.

Svo ulje prodamo na kućnom pragu i u obiteljskoj suvenirnici u središtu mjesta, kaže Danijela. Uvjerena je da obiteljski posao s uljem može ići samo naprijed. U planu su brendiranje, nove etikete i nastupi na inozemnim natjecajima maslinara i uljara u Milanu i Londonu.

Nadmašila i vlastitog oca

Vicešampionsko ulje je ono lanjskoga pobjednika manifestacije, Ante Vulina. Njemu je pripalo drugo mjesto s osvojenih 99,50 bodova (ulje je dobiveno iz sorte oblica i levantinka, masline se uzgajaju u Pakoštanima). Vulin je lani s istim brojem bodova bio prvi u poretku.

Tomislav Čudina (Čelin) s osvojenih 99,45 bodova zauzeo je treće mjesto u poretku. Područje iz kojeg se masline uzgajaju je Vrana, dok je ulje dobiveno iz sorti leccino, levantinka, oblica, pendolino. Slijedi OPG “Ol Iva” poznate maslinarke Gordane Strpić i njezine obitelji iz Biograda na moru. Osvojili su tri zlata, četvrto (99,40) , peto (99,35) i šesto mjesto s 99,30 bodova.

Šampionka Danijela nadmašila je i vlastitog oca Vinka Lalina koji je s višesortnim uljem (oblica, ascolana tenera, pendolino)  osvojio 99,25 bodova. Nijansa koja je odlučila možda je i vrijeme berbe. Masline iz kojih je iscijeđeno šampionsko ulje brali su 10. listopada i isti dan preradili u uljari. Vinkove masline su ubrane 25. listopada. Za razliku od prijašnjih godina kad je bio u samom vrhu, general Ante Gotovina se ovaj put plasirao na 31. mjesto. Zlatnu medalju je zaslužio s osvojenih 98,25 bodova. Upućeni kažu da se ovaj put nije natjecao s uljem od maslina iz vlastitog maslinika, nego od kupljenih negdje u Ravnim kotarima.

mlada maslinova ulja pakoštane
Maslinari Ante Vulin, Ante Gotovina, Milivoj Kurtov i Niko Tuta

Dogodine bez korone?

Na području Općine Pakoštane ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina. Sve je manje maslinara koji prije prerade na “tradicionalan način” drže ubrane plodove u moru. Iz razloga je to što držanje u moru negativno utječe na samu kakvoću ulja.

Želimo još više unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje. Time i kakvoću maslinovih ulja, opetuje načelnik Kurtov. On sa sinom Šimom ima vinariju “Karaba”, a uspješni su i uljari.

Koliko se pažnje u ovom kraju poklanja kvaliteti obrade ulja govori podatak da su ulja od 1. do 15. mjesta u poretku osvojila 99 i više bodova. “Idemo dalje!”, poručuju oranizatori. Uvjereni su da će sljedeća Manifestacija mladih maslinovih ulja u Maškovića Hanu biti održana u kompletnom programu, sa stručnim predavanjima, vođenim degustacijama, ali i druženjem maslinara kao što je to bilo prije korone.