Jagoda zauzima malo mjesta u vrtu, sadnice nisu skupe, a rode već prve godine. Veliko je zadovoljstvo uzgajati jagode u vrtu. I ne samo zadovoljstvo. Svake nas godine iznenadi cijena prvih jagoda na tržnici.

Prilikom sadnje jagoda odaberite ravno, ne odveć strmo tlo. Obiljećite granice svog jagodnjaka prema potrebama. Zemlju duboko prekopajte i dobro je usitnite. Parcelu pognojite stajskim gnojem, a poslije i mineralnim. Sad već možete načiniti gredice. Možete ih saditi u redove ili kućice, no bolje je i lakše saditi ih u redove. Razmaci između redova mogu biti različiti, no preporučuje se razmak od 70 cm, a razmak u redu oko 40 cm. Sadnju možete obaviti ujesen ili proljeće.Koju ćete sortu jagoda saditi isključivo ovisi o vašim potrebama. U mnoštvu postojećih sorti teško je izdvojiti i preporučiti neku određenu.

Sorte vrlo velikih prinosa su “Afrodita”, “Hummi ferma” , “Gorela” i “Crveni izazov” . Srednje rana sorta “Virgerla” vrlo je dobra za čuvanje zamrzavanjem. Možda se pak odlučite za mjesečarke, koje cvatu i rode od svibnja do listopada. Osobito su cijenjene sorte “Prijekor” velikih plodova, “Baron von Solemacher” , “Hummi gento” i “Ostara” .

Kad ste nabavili sadnice, svaku posebno pregledajte, odrežite vrhove korijenja i odstranite suho lišće. Nakon sadnje sadnice dobro zalijte. Tijekom godine često ih valja zalijevati i povremeno prihraniti mineralnim gnojivom, osobito u vrijeme cvatnje, formiranja i dozrijevanja plodova. Jagode je potrebno redovito plijeviti jer ne podnose nikakav korov.

Kad počne zrenje, plodove berite samo rano ujutro ili uvečer, samo potpuno zrele plodove. Nakon berbe možete početi s rasađivanjem postojećeg nasada, a odstranite i postojeće ili novonastale izdanke. Jagode su postojane trajnice, otporne na zimu, i kod pravilne njege roditi će četiri godine, nakon čega treba obnoviti jagodnjak.

Možda ćete tijekom berbe imati stanovitih poteškoća, naime, plodovi koji su zbog težine ležali na zemlji trunu i nepovratno su izgubljeni. No da to ne bi bio čest slučaj, odnosno da uopće ne biste imali takvih teškoća, valja razmišljati prije sadnje. Zato je dobro jagode uzgajati na foliji. Najpogodnija je deblja crna plastična folija širine oko 50 cm. Foliju prostrete po gredici, na svakih 40 cm napravite rupu i posadite jagode.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakFarmerski uzgoj američke divlje pure
Sljedeći članakMahovina na betonskoj podlozi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.