S obzirom na malu brojnost sredstava za zaštitu bilja u ekološkoj proizvodnji, veliki značaj u zaštiti od bolesti i štetnika imaju ojačivači i biostimulatori.

Naučeni na način rada u konvencionalnoj proizvodnji, gdje je često samo pitanje kojim sredstvom i u kojoj dozi/koncentraciji, teško je poljoprivrednicima koji prelaze na ekološki način proizvodnje objasniti da je potrebno u potpunosti promijeniti način razmišljanja i uložiti puno više znanja i truda kako bi u ekološkoj proizvodnji bili uspješni. No zato postojimo mi, agronomi koji direktno radimo s vrhunskim industrijama iz susjednih zemalja koje imaju puno više iskustva i koji su zanat po pitanju ekološke proizvodnje već davno ispekli.

               Zaštita putem korijena i lista

U nastavku donosimo popis proizvoda koji su bazni u ekološkoj proizvodnji, a spadaju u skupinu ili biostimulatora ili ojačivača. Ojačivači djeluju na vlastiti obrambeni mehanizam biljaka i da skroz pojednostavimo, konstantno „napadaju“ biljku kako bi ona aktivirala svoje prirodne mehanizme obrane i oduprla se zarazi. Pri tome je jako važno primijeniti pravilnu ishranu kako bi maksimalni potencijal svake biljke bio omogućen.

Zlatna ribica mješavina je korisnih bakterija koje se nalaze u prirodi. Korištenjem ovog preparata, bilo kroz tlo bilo preko lista, omogućavamo veću brojnost korisnih mikroorganizama koji logično postaju konkurenti štetnim i onemogućavaju razvoj istih.

Phytalex MZ prvi je pravi sistemik u ekološkoj proizvodnji, koji zbog izrazito malih čestica slobodno ulazi kroz sve stanice biljke i kreće se floemom i ksilemom radeći zaštitu preko korijena i putem lista. Od iznimne je važnosti za bolesti kao Xanthomonas, Armilarija i sve ostale bakterijske bolesti.

Bio 9 rame plus koristi nano tehnologiju farmaceutske industrije te na nosače veže korisne mikroelemente koji se s tog nosača postupno otpuštaju i rade dugotrajni sloj zaštite.

Red block jekoristan zbog velike količine joda i karbona koji djeluju na promjenu pH na površini i uspješno djeluju na sve gljive koje uzrokuju trulež (botritis i monilija). Slično djeluju Blocks i Manzic koji omogućava obranu od infekcije unutar 6 sati, jer uzrokuje jaku hipersenzitivnu reakciju biljke prilikom čega ona izlučuje enzime koje koristi kako bi se zaštitila od nametnika. Mikroelementi koji se ciljano nalaze u proizvodima, pomažu da se zaštita odvija pravovremeno. Kitozan u proizvodima odrađuje velik dio obrane.

Silik evo je za razliku od ostalih silicijevih proizvoda na tržištu pravi pročišćeni i agronomski proizvod. Vrlo je važno da ne koristite proizvode koji su nepročišćeni i koji mogu kontaminirati usjeve. Silicij i kalij djeluju tako da povećavaju i očvršćavaju membranu i rade fizičku barijeru za nametnike.

               Prvi u obrani biljaka

Propoli, kao što mu i ime kaže, važan je kao bakteristatik i fungistatik. Kao i u ljudskoj prehrani, tako i u biljkama djeluje na vlastiti obrambeni mehanizam biljke. Osim toga bitan je u cvatnji jer jako privlači pčele.

Alga plus, Green code, Lyso ammin vrlo su važni zato što sadrže aminokiseline, algičnu kiselinu i biljne hormone te su vrlo važni kao biostimulatori i omogućavaju pravilnu i uravnoteženu ishranu.

Idrogrena sadrži poliamine i fotoaleksine koji su prvi u obrani biljaka. Proizvod je dobiven destilacijom prilikom kuhanja Grena gnojiva i sadrži sve korisne sastojke koji djeluju na proliferaciju korijena i na obranu biljaka od stresnih situacija. Iznimno je važan u vrijeme proljetnih mrazeva.

Aminokiseline koje se nalaze u Grena gnojivima ili u Lyso aminu spadaju u najvažnije biostimulatore  te je naša preporuka, obzirom da svaka dobra obrana kreće iz tla i da iz zdravog tla rastu zdrave biljke, da svakako pazite što stavljate u svoje tlo.

Jedino što trebate jest prepustiti se našem iskustvu i provjerenim receptima kako bi imali vrhunske prinose i vrhunske proizvode.

                                                                      

  … Mi ne pričamo priče.. mi stvaramo rezultate..

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMraz? Tuča? Suša? Megafol je rješenje!
Sljedeći članakYara Kristalon- visoki standard u naprednoj ishrani bilja, uvijek prava kombinacija
Martina Borić, dipl. ing.agr.
Rođena je 1982. u Varaždinu. Agronomski fakultet u Zagrebu je završila 2007. godine. Radila je na rukovodećim pozicijama u agrocentrima, te u Savjetodavnoj službi nakon koje odlazi raditi u tvrtku specijaliziranu za ekološku proizvodnju. Rođena je 1982. u Varaždinu. Agronomski fakultet u Zagrebu, smjer zaštite bilja završila je 2007. godine. Šest je godina radila na rukovodećoj poziciji vodeći agrocentre te se usavršila u agroekonomskom dijelu. Nakon toga odlazi u Savjetodavnu službu Varaždinske županije na poziciju stručnog savjetnika za zaštitu bilja gdje je stekla vrijedno praktično znanje i iskustvo. Iznimno cijeni struku i veliki je pobornik stalne osobne edukacije kao i edukacije poljoprivrednih proizvođača i kupaca. Smatra da je jedini održivi način poljoprivredne proizvodnje ekološki pristup i hrana bez ostataka pesticida, te se nakon Savjetodavne službe odlučila usavršavati u tom smjeru, pa je trenutno zaposlena u tvrtki koja se specijalizirala za ekološku proizvodnju.