Biskvit:

✦3 jaja

✦9 dag šećera

✦1 vanilin šećer

✦5 dag čokolade za kuhanje

✦5 dag maslaca

✦½ dcl mlijeka

✦½ dcl vrele vode

✦14 dag oštrog brašna

✦1 žlica kakaa

✦2/3 praška za pecivo

Priprema: Miksati žumanjke i obje vrste še­ćera u pjenastu smjesu. Čokoladu i maslac otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici, malo ohladiti, pa dodati žumanjcima. Dodati vrelu vodu i mlijeko te postupno dodavati prosi­jano i pomiješano brašno, kakao i prašak za pecivo. Kad se smjesa sjedini umiješati po­lako pjenjačom snijeg od bjelanjaka. Peći u kalupu promjera 26 cm, na 180 °C, 30 – 40 minuta. Provjeriti čačkalicom pečenost bi­skvita. Ubosti čačkalicom u sredinu biskvi­ta, ako ostane čista i suha, biskvit je pečen. Ohladiti i prerezati vodoravno na pola.

Krema:

✦6 jaja

✦30 dag šećera

✦1,5 dcl soka od naranče

✦ribana korica naranče

✦5 žlica maslaca

✦½ l vrhnja za šlag

✦1 mljevena želatina

Priprema: Miksati jaja i šećer dok se ne za­pjeni. Dodati sok od naranče i ribanu koricu. Na pari kuhati oko 10 minuta na umjerenoj vatri i stalno miješati pjenjačom. Paziti da se smjesa lagano zagrijava i da ne zakipi. Kad se zgusne, maknuti s vatre i miješajući dodati listiće maslaca sobne temperature. Posudu staviti u hladnu vodu da se smjesa ohladi, pa umiješati čvrsto tučeni šlag i na kraju dodati otopljenu želatinu pripremljenu prema upu­tama na vrećici. Poprskati prvi biskvit mlije­kom, pa staviti pola kreme.

Žele:

✦7 dcl soka od naranče

✦5 žlica gustina

✦5 žlica šećera

Priprema: Od ukupne količine soka uzeti nekoliko žlica, te u njemu razmutiti gustin i šećer. Zakuhati u ostatak soka stalno miješa­jući. Kuhati par minuta, pa ostaviti par minu­ta da se malo ohladi. Na kremu staviti pola mlakog želea, staviti u hladnjak na par mi­nuta da se stisne, pa ponoviti postupak; bi­skvit, krema, žele. Tortu staviti u hladnjak na barem 3 sata, a najbolje preko noći. Ukrasiti po želji, čokoladnim pločicama, preljevom od čokolade ili šlagom.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Prethodni članakNa Urbanovu je Pušipel pokazao sva lica!
Sljedeći članakJogurt torta s jagodama
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.