15. i 16. listopada 2021., u hotelu Sheraton u Zagrebu, održat će se 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva. Konferenciji će nazočiti predstavnici tijela državne, lokalne i regionalne uprave. Osim njih i članovi akademske i znanstvene zajednice, relevantni stručnjaci i analitičari, poljoprivrednici te civilno društvo. U sklopu programa će biti izloženi domaći poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.

Osim toga, uručit će se odluke i ugovori iz mjera Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Održat će se i brojne edukativno-informativne prezentacije, kao i panel rasprava na temu perspektive poljoprivrede u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Prvog dana konferencije predviđena je prezentacija online platforme za informiranje i savjetovanje poljoprivrednika pod nazivom eSavjetnik. Bit će predstavljene i izmjene zakonodavnog okvira važnog za povećanu proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane, izazovi pred hrvatskim šumarstvom u svijetlu nove EU šumarske strategije, strateški značaj drvne industrije Republike Hrvatske, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. Također i analiza potencijala pašnjačkih površina i prijedlog mjera za razvoj pašnjačkog stočarstva na području krških pašnjaka.

U sklopu konferencije bit će uručene odluke i ugovori o potpori za projekte sufinancirane iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Održati će se i međuresorna rasprava koja će sagledati perspektivu poljoprivrede u kontekstu nove ZPP obilježene klimatskim promjenama. U okviru konferencije održat će se prezentacije na teme Nacionalnog sustava označavanja domaćih proizvoda „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, strateških smjernica za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina te stanja ribljih resursa u Jadranu i provedbe EU fondova u ribarstvu.