Ovih se dana za tvrtku BIOinput d.o.o. iz Varaždina događaju velike stvari. Ne samo za tvrtku Bioinput, već za poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj.

Naime, švicarska tvrtka Andermatt Group AG postala je većinski vlasnik (80% udjela) u hrvatskoj tvrtki BIOinput d.o.o.

Globalni lider za biološke proizvode u poljoprivredi

Andermatt grupa osnovana je 1988. godine. Razvila se u globalnog lidera u proizvodnji i distribuciji proizvoda koji se koriste u biološkoj proizvodnji. Proizvode i distribuiraju sredstva koja se koriste u biološkoj zaštiti bilja, sredstva za biološku prihranu, biostimulatore i organska gnojiva. Sa sjedištem u Grossdietwilu u Švicarskoj, Andermatt grupa je investirala u posljednjem desetljeću u svjetsku proizvodnju i distribucijsku mrežu. Sve kako bi ojačala svoju poziciju na važnim poljoprivrednim tržištima.

Uzbuđeni smo zbog integracije BIOinputa u Andermatt grupu. Ona će svakako podržati našu strategiju stvaranja velike ponude bioloških proizvoda za hrvatske kupce, kaže Daniel Zingg, predsjednik Uprave Andermatt grupe AG.

Brzorastući portfelj bioloških rješenja za hrvatske proizvođače

BIOinput, sa sjedištem u Varaždinu, Hrvatska, osnovan je 2016. godine od strane generalne direktorice i tada većinske dioničarke Martine Borić. Tijekom proteklih godina BIOinput se razvio u vodeću tvrtku dobavljača ekoloških sredstava za zaštitu bilja, ojačivača, gnojiva, biostimulatora i proizvoda za prihranu bilja u Hrvatskoj. Martina Borić ostaje direktorica i manjinski dioničar tvrtke BIOinput.

-Postoji velika kulturološka i poduzetnička usklađenost između BIOinputa i Grupe Andermatt. Ponosni smo što smo dio mreže Andermatt. Veselimo se jer to donosi brzorastući portfelj bioloških rješenja za naše kupce u Hrvatskoj, kaže Martina Borić.

Martina Borić, direktorica tvrtke BIOinput

Ovakvo spajanje za hrvatsko tržište znači mnogo i za konvencionalne i ekološke proizvođače.

Profesionalniji pristup s provjerenim proizvodima

Mi u BIOinputu stalno smo zagovarali struku ispred prodaje. Često smo zbog toga prozvani kompliciranima, no uistinu bez znanja i velikog angažmana nema ni rješenja. Svaki profesionalni proizvođač zna da postoje brojni parametri koji se trebaju poklopiti za uspješnu proizvodnju. Proizvodi za jačanje, zaštitu i prihranu jedan su vrlo važan dio, pa je stoga važno da su kvalitetni i provjereni. Iznimno nas raduje činjenica što će sa sljedećom sezonom na našem tržištu rasti broj bioloških sredstava za konvencionalnu proizvodnju, ekološku i za male proizvođače-hobiste.

Neki proizvodi već su na Hrvatskom tržištu duži niz godina. Npr. Vitisan, Algovital, Aminovital, Cutisan, Equisetium, Silicosec i drugi poznate njemačke kompanije BioFA koja je također dio Andermatt grupe. Tim ćemo proizvodima dodati veliki broj novih, provjerenih i učinkovitih sredstava kojima grupacija Andermatt uspješno rješava izazove poljoprivrednih proizvođača, kako ekoloških tako i konvencionalnih.

Tvrtka Andermatt veliki udio svoje prodaje ostvaruje s konvencionalnim proizvođačima. Mi ćemo na temelju znanja i iskustva poljoprivrednih proizvođača europskih zemalja pokušati pronaći rješenja za izazove s kojima se susreću hrvatski konvencionalni proizvođači. Na taj način, ostvarit ćemo dugoočekivanu suradnju i sinergiju biološke i konvencionalne zaštite, kombinirajući zajedno najbolja sredstva za najbolje rezultate.

Do sada nam je najveći nedostatak proizvodnje s biološkom zaštitom bio nedostatak znanja. Zatim nedovoljno informacija i nedovoljno kvalitetnih i provjerenih proizvoda. Često smo pronalazili rješenja kombinirajući razne proizvode, bez nečijeg iskustva ili preporuke. Vrlo često nismo imali nikoga za pitati jer smo bili pioniri u rješavanju određenih problematika. Vjerujemo da je to razdoblje iza nas. Ulazak u Andermatt grupu donosi sa sobom veliku razinu iskustva, znanja i praktičnih rješenja. Mise samo nadamo da smo dorasli zadatku.  

https://www.andermatt.com/
https://bioinput.hr/
Prethodni članakOtkupne cijene svinja su u porastu
Sljedeći članak Je li naziv ,,klimatske promjeneʺ fraza?
Martina Borić, dipl. ing.agr.
Rođena je 1982. u Varaždinu. Agronomski fakultet u Zagrebu je završila 2007. godine. Radila je na rukovodećim pozicijama u agrocentrima, te u Savjetodavnoj službi nakon koje odlazi raditi u tvrtku specijaliziranu za ekološku proizvodnju. Rođena je 1982. u Varaždinu. Agronomski fakultet u Zagrebu, smjer zaštite bilja završila je 2007. godine. Šest je godina radila na rukovodećoj poziciji vodeći agrocentre te se usavršila u agroekonomskom dijelu. Nakon toga odlazi u Savjetodavnu službu Varaždinske županije na poziciju stručnog savjetnika za zaštitu bilja gdje je stekla vrijedno praktično znanje i iskustvo. Iznimno cijeni struku i veliki je pobornik stalne osobne edukacije kao i edukacije poljoprivrednih proizvođača i kupaca. Smatra da je jedini održivi način poljoprivredne proizvodnje ekološki pristup i hrana bez ostataka pesticida, te se nakon Savjetodavne službe odlučila usavršavati u tom smjeru, pa je trenutno zaposlena u tvrtki koja se specijalizirala za ekološku proizvodnju.