Omiljeni istarski eno-event nakon Vinistre nastavlja s tradicijom i ove godine! Posljednje nedjelje u svibnju, 29.05., posjetiteljima će svoja vrata otvoriti 46 objekata, vrhunskih istarskih vinarija među kojima i četiri destilerije.

Istarska proslava Svjetskog dana vina tradicionalno je događanje s više od dvadeset organiziranih izdanja od strane Udruge vinara i vinogradara Istre „Vinistra”, Turističke zajednice Istarske županije te Istarske županije. Idealan je to dan za ljubitelje dobre vinske kapljice i zaljubljenike zavodljivih okusa i mirisa šarmantnih krajolika Istre koji imaju najljepši pogled na Jadransko more, a poznati su po bogatoj povijesti.

22. izdanje Wine daya – Dana otvorenih vinskih podruma održat će se od 10 do 19 sati na području cijele Istre. Svi željni putovanja vinskim cestama, degustacija najboljih vina i više su nego dobrodošli.

Vinske ceste podijeljene su u šest klastera: Sjeverna Istra s tradicionalno dominantnim brojem uključenih domaćinstva među kojima i jedna destilerija; Poreština s 13 otvorenih objekata koji uključuju dvije destilerije; Središnja Istra, Istočna Istra, Rovinjština i Južna Istra.

Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina; od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti; također i pobjednička vina s posljednje 28. izložbe Vinistra – nedvojbeno za svakog po nešto.

Istovremeno, prilika je to za zaviriti u atraktivne i autentične vinarije te unikatne kušaonice i obiteljska imanja; tamo će goste dočekati ljubazni domaćini uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnost kupovine vrhunskih butelja. Ove godine tri će vinarije pored vina, posjetiteljima nuditi i jaka alkoholna pića iz vlastite proizvodnje. Jedan proizvođač isključivo jaka alkoholna pića.

Važno je napomenuti da su mjesta u vinskim podrumima ograničena. Potrebno je da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjeta. U suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti posjetitelje. Također, od 46 uključenih objekata, osam objekata naplaćivat će degustacije i oni su dodatno navedeni i označeni na letku.

Letak s popisom vinarija koje sudjeluju u ovogodišnjem Danu vina može se preuzeti na portalu www.istra.hr. Također i na Facebook i Instagram profilima VisitIstria i Vinistra.

Projekt Dana vina je 1993. godine prvi put predstavljen u Italiji pod pokroviteljstvom udruge „Movimento per il turismo del vino“ iz Montalcina u Toskani. Inicijativa je pokrenuta jer nitko od odgovornih u vinskom turizmu nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima.

Od 1998. godine u projekt se uključuju također i Sonoma Valley u Kaliforniji, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi (istočno od Tokija), Stellenbosch (JAR), Conarwarra (Australija), Mendoza (Argentina) te regije u Chileu i Urugvaju, poprimivši tako obilježja pravog globalnog pokreta. Godine 1999. u projekt Wine day po prvi put se uključuju Goriška brda i Istra. Nakon vrlo uspješnog izdanja s 37 otvorenih vinskih podruma i oko 800 posjetitelja, event je tijekom proteklih dvadeset godina postao nezaobilazan događaj te prepoznatljiv zaštitni znak Istre. 

Ubilježite u kalendar: nedjelja, 29. svibnja od 10 do 19 sati

Cheers! Alla salute! Zum Wohl! Prost! Živjeli! Čin-čin!

PREUZMITE LETAK

Prethodni članakOtvorene prijave za 4. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika porijeklom iz hrane
Sljedeći članakKonzultacije s dionicima u okviru izrade Strateškog plana ZPP-a
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.