Europsko udruženje poljoprivrednika Copa i Cogeca zatražilo je od EU da poduzme sve kako bi se 2022. obradila sva raspoloživa zemlja. Sve kako bi se nadoknadila blokada ruske i ukrajinske poljoprivredne proizvodnje, uslijed rata koji traje. Mora se učiniti sve kako bi se spriječili poremećaji u opskrbnim lancima. Oni će neminovno dovesti do nestašica u određenim dijelovima svijeta. Ovo je bitno pitanje suvereniteta hrane i demokratske stabilnosti. Poručilo je to krovno udruženje europskih poljoprivrednika na sastanku na kojem se razgovaralo o humanitarnoj situaciji proizašle iz rata u Ukrajini. Raspravljalo se i o prvim odgovorima i mjerama na ovu situaciju. Oni su usvojeni na izvanrednom sastanku Vijeća AGRIFISH u organizaciji francuskog predsjedništva.

Snažna solidarnosti poljoprivredne zajednice s ukrajinskim narodom stvarna je i vidljiva u svim zemljama članicama. Poljoprivrednici su već započeli dočekivati ​​izbjeglice na svojim farmama. Na putu su i prvi konvoji koje su poljoprivrednici organizirali. Uz hranu šalju se i druge potrepštine te financijske donacije. Copa-Cogeca će ovih dana na svojoj web stranici objaviti više informacija za poljoprivrednike, zadruge i sve građane koji žele podržati akcije koje poduzima poljoprivredna zajednica EU. U ovu akciju uključit će se i hrvatski poljoprivrednici i HPK, izjavio je nakon sastanka predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Kao rezultat ovog sastanka u narednim danima ukrajinska poljoprivredna organizacija UNAF (Ukrajinski nacionalni agrarni forum) pridružit će se europskoj poljoprivrednoj zajednici te će postati partner Copa i Cogeca.

Ramon Armengol, predsjednik Cogece izjavio je tim povodom kako europski poljoprivrednici podržavaju svoje ukrajinske kolege da postanu partneri u Copa i Cogeca. Također, da je to prirodna reakcija i izraz solidarnosti koji se odvija na terenu od strane poljoprivrednika i zadruga. Europska poljoprivredna zajednica mobilizira se na svim razinama. Sve kako bi pružila konkretnu potporu ukrajinskom narodu i izbjeglicama koji pristižu u sve države članice.

Iz HPK ističu kako na političkom i gospodarskom planu, početne analize jasno pokazuju važnost izazova obnove. S njime će se europska poljoprivreda suočiti u kratkom i srednjem roku. Rat koji pogađa Europu imat će posljedice po cijeli svijet još nekoliko godina. Većina proizvodnji biti će izravno ili neizravno pogođene. Stoga je bitno imati snažan europski odgovor kako bi se zajednički odgovorilo na ovu humanitarnu i gospodarsku katastrofu.

Copa i Cogeca očekuju da Europska komisija 8. ožujka usvoji sveobuhvatne mjere, jer ova iznimna situacija zahtijeva i iznimne mjere. Brzina primjene mjera je od presudne važnosti. Pojedini sektori su već ozbiljno pogođeni povećanjem cijena uzrokovanim Covidom i energetskom krizom. Mora ih se podržati bez odlaganja, dok poljoprivrednici svih država očekuju i jasne smjernice politike u kom smjeru treba ići sjetva i buduća proizvodnja, ako se rat nastavi.

Christiane Lambert, predsjednica Copa-a naglasila je kako ruska vlada koristi sigurnost hrane kao oružje čemu se je potrebno suprotstaviti.

Kao i kod energetike, u poljoprivredi čvrsto vjerujemo da je moguće ojačati našu stratešku autonomiju. Uz nastavak napretka u pogledu održivosti. Suprotstavljanje ove dvije dimenzije, kako smo posljednjih dana čuli u Bruxellesu je neproduktivno. Moramo ponovno naoružati našu poljoprivredu danas. Sve kako bismo se suočili s ovim dvjema velikim krizama u isto vrijeme: ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama, izjavila je Christiane Lambert.

Iz HPK ističu kako zajedno sa kolegama iz Copa i Cogeca godinama ponavljaju da je sigurnost hrane od izuzetne strateške važnosti. Potrebna je promjena paradigme u načinu na koji Bruxelles razmišlja o poljoprivredi. Počevši od ciljeva postavljenih u strategiji Farm to Fork. Zato poljoprivrednici i zadruge sada čekaju konkretne smjernice i akcije kao i rješenje za prehrambene, energetske, klimatske i ekološke izazove. Hitno je potrebno osloboditi potencijal europske poljoprivrede za ublažavanje posljedica ovog rata.