Odbor za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je svoju sjednicu na kojoj se razgovaralo o elementarnim nepogodama u poljoprivredi sa naglaskom na aktiviranjem protugradne obrane te osnivanje Kriznog fonda. Članovi Odbor raspravljali su i o predstojećoj žetvi. Zatraženo je donošenje pravilnika – kodeksa otkupa, kao i usklađivanje otkupne cijene sa cijenama na EU burzama. Među ostalim istaknut je i problem neisplate potpora. Iz tog razloga je Odbor zatražio hitnu isplata svih prijavljenih potpora proizvodnje.

Prioritet HPK je hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom, kako bi se razgovaralo o problemima u svim sektorima proizvodnje, a takav je zahtjev već upućen novom ministru, priopćeno je iz HPK.

Potreban je krizni fond

Na sastanku je istaknuto kako je Zakon o protugradnoj obrani na snazi od 16. svibnja 2007. godine, ali se ne provodi. Odbor je usvojio zaključak kako inzistira na uvođenju i provođenju protugradne obrane. Tj., traži se striktna primjena Zakona (NN 53/01, 55/07), članak 2. i 5., u suprotnom će se ići sa tužbama.

Inzistiramo da se aktivira protugradna obrana odnosno da se poštuje zakon RH. Isto tako inzistiramo na osnivanju Kriznog fonda za poljoprivredu jer hrvatski poljoprivrednici imaju i dalje probleme sa osiguravajućim tvrtkama. Potrebno je osnivanje kriznog fonda s obzirom na to što osiguravajuće kuće rade malverzacije. Isto tako zahtijevamo hitno pokretanje i ustrojavanje Kriznog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji i elementarne nepogode. Nadalje, potrebno je regulativno tijelo koje će nadzirat otkupljivače. Također, Hrvatska treba imati nezavisni laboratorij koji će provoditi analizu pšenice i drugih roba, izjavio je predsjednik Odbora Petar Pranjić.

Kašnjenje potpora

Članovi Odbora složili su se kako je hitno potrebno uputiti dopis HAPIH-u, kako bi se utvrdilo da li imaju licencu za provedbu analiza. Istodobno, zatraženo je da se prije žetve izvrši usklađivanje otkupnih cijena sa cijenama na burzama u EU. Nadalje zatraženo je od Ministarstva poljoprivrede i financiranje malih skladišta i malih preradbenih kapaciteta.

Kada je riječ o kašnjenju i neisplati potpora Odbor za ratarstvo smatra kako Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ima manjak djelatnika, dok Ministarstvo poljoprivrede ima povećanje za 250 djelatnika. Zato je zatraženo da se aktiviraju djelatnici Ministarstva kao pomoć Agenciji. Sve kako bi se problem isplate potpora riješio jer je to u interesu poljoprivrede i proizvodnje. O svim ovim problemima hitno bi se trebalo razgovarati sa novim ministrom, priopćeno je iz HPK. 

Članovi Odbora istaknuli su kako otkupna cijena u RH treba biti usklađena s burzovnim cijenama EU. Nadalje  potrebno je donošenje odnosno izmjena Pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica (NN 101/2022) što se treba dogovoriti u hitnom sastanku. HPK će idućih dana uputiti dopis Ministarstvu da Pravilnik bude gotov do žetve i to prema hitnoj proceduri.

Odbor za ratarstvo HPK traži i hitno financiranje malih skladišta i malih preradbenih kapaciteta (do maksimum 500.000 eura investicija), a iz kapitalnih ulaganja, sukladno dogovoru sa Ministarstvom financija za potrebe prehrambene nacionalne sigurnosti i povećanja domaćih gotovih proizvoda na tržištu. Odbor je izrazio nezadovoljstvo sa kriterijima Intervencije za male poljoprivrednike, te će u idućim danima sigurno biti još rasprava na tijelima HPK oko navedenog, objavljeno je iz HPK.