Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak, 21. prosinca 2020., uz nazočnost gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka, saborskog zastupnika Mire Totgergelija i generalnog vikara Bjelovarsko-križevačke biskupije, mons. Stjepana Ptičeka otvorila bjelovarsku trgovinu lokalnim proizvodima „Bilogorska košarica“. Trgovina će nuditi domaće proizvode poljoprivrednika iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji zadovoljavaju kriterije kvalitete i izvornosti te osigurati građanima svježu i kvalitetnu hranu u kratkom lancu opskrbe „od polja do stola“.  

Poljoprivrednici Bjelovarsko-bilogorskog kraja, uz podršku Grada Bjelovara i Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar, osnovali su socijalno-braniteljsku zadrugu naziva Bilogorska košara koja okuplja lokalne OPG-ove. Trgovina će objediniti paletu njihovih domaćih proizvoda; sir, med, vino, čajevi, voće i povrće, prirodni sokovi, Bjelovarski majburger, Bjelovarski kvargl, bučino ulje, likeri, rakije i džemovi samo su neki od svježih lokalnih proizvoda koji će se naći na policama trgovine.  

Ovim povodom ministrica Vučković izjavila je kako je „jedan od strateških ciljeva Ministarstva poljoprivrede osiguranje preduvjeta za plasman hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i cjenovna pristupačnost potrošačima kada su u pitanju domaći proizvodi. Ovakva vrsta inicijativa pomaže snažnije pozicionirati domaće proizvode na maloprodajnom tržištu punom konkurenata, malim proizvođačima pronaći put do tržišta, a hrvatskim građanima osigurati sigurnu i zdravu domaću prehranu“ te dodala kako će nastaviti raditi na skraćivanju lanaca opskrbe hrane i poticanju lokalne proizvodnje.  

Cilj trgovine Bilogorska košara je osigurati tržište lokalnim proizvođačima i dodatno ojačati proizvodnju kvalitetnih domaćih proizvoda, poboljšati dostupnosti sigurne, kvalitetne i nutritivno vrijednije hrane hrvatskim građanima te povećati turistički potencijal bilogorskog kraja. Otvorenje trgovine nadovezuje se na uspješni projekt Bjelovarski doručak, osmišljenog 2017. u svrhu povezivanja poljoprivrednika sa školama i vrtićima na području grada Bjelovara. Model, koji su preuzeli i pojedini restorani, uključuje i nadaleko cijenjeni sir Bjelovarski kvargl koji je prošle godine dobio europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla te tako postao 25. takav zaštićeni proizvod u Hrvatskoj. 

Do sada je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kroz 28.224 ugovora iz Programa ruralnog razvoja, Operativnog fonda za pomorstvo i ribarstvo te mjere tržišne i izravne potpore odobrena potpora od 2,7 milijardi kuna, od čega je isplaćeno gotovo 2,5 milijarde kuna. Uz brojne druge projekte, riječ je o ulaganjima u 11 dječjih vrtića, 4 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda i 13 ulaganja u nerazvrstane ceste, 9 objekata lokalne infrastrukture i 2 vatrogasna doma. U samom gradu Bjelovaru iz PRR-a te mjera tržišne i izravne potpore odobrena je vrijednost potpore od 332 milijuna kuna, pri čemu je isplaćen 321 milijun kuna.