Najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG): više od 75 % neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida.
Svako proljeće oni objavljuju popise “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”, odnosno listu “najprljavijih” i “najčišćih” voćaka i povrća, koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Za izradu tih popisa, EWG analizira više od 45 000 različitih uzoraka proizvoda, a ideja je pomoći potrošačima da donesu informirane odluke o proizvodima u dućanima mješovitom robom.
Ako ste zabrinuti zbog pesticida u hrani, najgora stvar koju možete učiniti jest potpuno smanjiti unos voća i povrća. Većina Amerikanaca već ga ne jede dovoljno, prema CDC-u.
–Rizici povezani s nedovoljnom konzumacijom namirnica daleko nadmašuju svaku zabrinutost povezanu s konzumacijom namirnica s popisa prljavog voća i povrća, rekla je Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka.
Lista najprljavijeg voća i povrća
- Jagode
- Špinat
- Kelj, raštika i gorušica
- Breskve
- Kruške
- Nektarine
- Jabuke
- Grožđe
- Papričice i ljute paprike
- Trešnje
- Borovnice
- Grah mahunar
Lista najčišćeg voća i povrća
- Avokado
- Slatki kukuruz
- Ananas
- Luk
- Papaja
- Grašak (smrznuti)
- Šparoga
- Zimska dinja
- Kivi
- Kupus
- Gljive
- Mango
- Batat
- Lubenica
- Mrkva
Količina ostataka pesticida koja je prisutna u proizvodima vjerojatno je premala da bi imala veliki utjecaj. “Nitko od nas ne jede količinu proizvoda koja bi imala značajan učinak na naše zdravlje – primjerice, odrasla ženska osoba trebala bi pojesti više od 400 jagoda svaki dan kako bi dosegnula razine ostataka pesticida povezane s potencijalnim rizicima”, rekla je.
Dok su jagode i ove godine ostale na vrhu popisa “Dirty Dozen”, postoji nekoliko novih dodataka grupi — točnije, borovnice i mahune, koje su srušile rajčice na 13. mjesto, a celer na 15. mjesto.
U usporedbi s USDA podacima prethodnog testiranja borovnica i mahuna godine 2014., odnosno 2016., broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao, kako su izjavili iz EWG-a, ističući da su kemikalije pronađene u 90 posto nedavnih uzoraka za obje namirnice.