Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u srijedu, 29. rujna 2021. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je tim povodom u nazočnosti članova Hrvatske mljekarske udruge i proizvođača mlijeka posjetila farmu mliječnih krava na OPG-u Darko Grgat. Tom je prilikom održan prigodan program za djecu koji je uključivao upoznavanje s procesom uzgoja krava i dobivanja mlijeka. Istaknuta je važnost provedbe nove Školske sheme u kontekstu pomoći sektoru mljekarstva.

Ministrica Vučković je tom prilikom još jednom potvrdila punu podršku sektoru mljekarstva te iskazala jasan stav:

-U Vladi i Ministarstvu poljoprivrede u sklopu širih napora da pomognemo sektoru stočarstva činimo sve da zadržimo otkup i preradu mlijeka i spriječimo gubitak svakog decilitra hrvatskog mlijeka. Naime, u e-savjetovanje upućeni su programi potpore sektoru mljekarstva. U okviru izmjena Programa ruralnog razvoja odobrena su dodatna sredstva za dobrobit životinja. Ona su u vrijednosti od 130 milijuna kuna, a do ukupnog iznosa od oko 220 milijuna kuna. Također i dodatnih 90 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama. U izradi je i program pomoći sektoru stočarstva u okvirnoj vrijednosti od 150 milijuna kuna.

Ministrica Vučković je naglasila i važnost predloženih  izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao dodatan poticaj razvoju sektoru, s obzirom da će stočarstvo biti jedan od prioriteta.

Osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije bolesti COVID-19, Ministarstvo je donijelo i niz programa potpore. Između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna.

Također, kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, a mljekarima pomoglo s distribucijom i plasmanom svojih proizvoda,  na sjednici Vlade RH u srpnju 2021. prihvaćene su Izmjene i dopune Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme koje se odnose na poboljšanja u pogledu učinkovitijeg i transparentnijeg korištenja sredstava te proširenja liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja dobavljača i proizvoda. 

Riječ je o programu Europske unije. On uključuje kontinuirano osiguravanje voća i povrća u osnovnim i srednjim školama. Osim toga i mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim školama kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane. Za to je u školskoj godini 2021./2022. osigurano ukupno više od 18 milijuna kuna. Pri tomu je iznos predviđen za mlijeko i mliječne proizvode iznosi 6,8 milijuna kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje