Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u srijedu, 29. rujna 2021. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je tim povodom u nazočnosti članova Hrvatske mljekarske udruge i proizvođača mlijeka posjetila farmu mliječnih krava na OPG-u Darko Grgat. Tom je prilikom održan prigodan program za djecu koji je uključivao upoznavanje s procesom uzgoja krava i dobivanja mlijeka. Istaknuta je važnost provedbe nove Školske sheme u kontekstu pomoći sektoru mljekarstva.

Ministrica Vučković je tom prilikom još jednom potvrdila punu podršku sektoru mljekarstva te iskazala jasan stav:

-U Vladi i Ministarstvu poljoprivrede u sklopu širih napora da pomognemo sektoru stočarstva činimo sve da zadržimo otkup i preradu mlijeka i spriječimo gubitak svakog decilitra hrvatskog mlijeka. Naime, u e-savjetovanje upućeni su programi potpore sektoru mljekarstva. U okviru izmjena Programa ruralnog razvoja odobrena su dodatna sredstva za dobrobit životinja. Ona su u vrijednosti od 130 milijuna kuna, a do ukupnog iznosa od oko 220 milijuna kuna. Također i dodatnih 90 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama. U izradi je i program pomoći sektoru stočarstva u okvirnoj vrijednosti od 150 milijuna kuna.

Ministrica Vučković je naglasila i važnost predloženih  izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao dodatan poticaj razvoju sektoru, s obzirom da će stočarstvo biti jedan od prioriteta.

Osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije bolesti COVID-19, Ministarstvo je donijelo i niz programa potpore. Između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna.

Također, kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, a mljekarima pomoglo s distribucijom i plasmanom svojih proizvoda,  na sjednici Vlade RH u srpnju 2021. prihvaćene su Izmjene i dopune Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme koje se odnose na poboljšanja u pogledu učinkovitijeg i transparentnijeg korištenja sredstava te proširenja liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja dobavljača i proizvoda. 

Riječ je o programu Europske unije. On uključuje kontinuirano osiguravanje voća i povrća u osnovnim i srednjim školama. Osim toga i mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim školama kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane. Za to je u školskoj godini 2021./2022. osigurano ukupno više od 18 milijuna kuna. Pri tomu je iznos predviđen za mlijeko i mliječne proizvode iznosi 6,8 milijuna kuna.