2. ožujka održan je izvanredni video-sastanak ministara poljoprivrede država članica EU. Tema su bile potencijalne posljedice sukoba u Ukrajini na poljoprivredu i prehrambeni sektor EU u cijelosti. U tu svrhu FR PRES je predstavio dokument s kratkom analizom mogućih učinaka na tržište i trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Naglasak je bio na proizvode u kojima uvozom ili izvozom dominiraju države iz pogođene regije. To podrazumijeva Rusiju i Bjelorusiju zbog sankcija te Ukrajinu zbog ratnih zbivanja. U istom kontekstu upućen je poziv Europskoj komisiji na razmatranje korištenja svih raspoloživih alata i mehanizama unutar i izvan zajedničke poljoprivredne politike. Sve kako bi se stvorili uvjeti za pružanje kolektivnog odgovora na trenutnu situaciju.

EK, koju je predstavljao povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, najavila je niz  koraka i aktivnosti koje planira poduzeti u sljedećem razdoblju. To podrazumijeva prijedloge za aktivaciju izvanrednih tržišnih mjera, uključujući i kriznu rezervu; objavu Komunikacije o zajedničkom djelovanju u području energetike; inicijalne sastanke novoosnovanih radnih skupina za analizu problematike sektora svinjskoga mesa te u okviru Plana za nepredvidive situacije za osiguranje sigurnosti opskrbe hranom u kriznim razdobljima itd. Pored navedenoga, EK je pokazala spremnost i na razmatranje svih ostalih prijedloga država članica EU.

Ministri poljoprivrede redom su iskazali solidarnost s Ukrajinom. Iskazali su i spremnost na pružanje svekolike podrške u okviru postojećih mehanizama za humanitarnu pomoć EU, ali i izvan njih. S obzirom na novonastalu situaciju te predviđanja o trajanju trenutne krize zatražili su od EK konkretne prijedloge mogućih mjera već na sastanku Posebnog odbora za poljoprivredu sljedećeg ponedjeljka.

Marija Vučković istaknula je razumijevanje za situaciju u kojoj se trenutno nalazi Ukrajina, s obzirom na ne tako davno iskustvo Domovinskog rata. Podsjetila je pritom na osnovne ciljeve zajedničke poljoprivredne politike. Oni su definirani temeljnim ugovorima EU. Među njima se ističe osiguranje opskrbe hranom po prihvatljivim cijenama za stanovništvo. Uz to bitno je očuvati dostojne uvjeta za život ruralnih zajednica EU. Stoga je istaknula kako nije više dovoljno pratiti stanje na tržištu. Krajnje je vrijeme za aktivaciju izvanrednih mjera. Posebno uzimajući u obzir rast cijene energenata i posljedično gnojiva, transporta, stočne hrane i svih ostalih povezanih troškova proizvodnje.

-Moramo biti odlučni i jasno kazati da nam je. Kao europskim ministrima zaduženim za opskrbu našeg stanovništva dovoljnim količinama hrane, sigurnost prehrambenih sustava apsolutni prioritet, zaključila je ministrica Vučković.