Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 13. travnja 2022. održala sastanak s članovima Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa pri HGK na čelu s predsjednikom Grupacije i predsjednikom Uprave Mesne industrije Ravlić Marijem Ravlićem uz potpredsjednika Grupacije i predsjednika Uprave PPK Igora Miljka, tajnika Grupacije Zorana Radana te člana Grupacije i predsjednika Uprave PIK Vrbovca Slavena Ružića na temu sigurnosti hrane, unaprjeđivanja klaoničke industrije i aktualne situacije u sektoru potaknute rastom cijena energenata.  

Sudionici sastanka su istaknuli probleme prerađivačke industrije zbog trenutne krize prouzročene enormnim rastom cijena inputa; također pozdravili su i pozdravili Vladino rasterećenje putem 4,8 milijardi kuna vrijednog paketa upravo u cilju ublažavanja rasta cijena energenata uz smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na svježe proizvode.

Ministrica je tijekom sastanka najavila i novi Natječaj Mjere 4 koji se odnosi na ulaganja u prerađivačku industriju s prioritetom dugoročno stabilnog i povezanog lanca; u cilju povećanja broja grla te poboljšanja procesa klanja uz važan higijenski i ekonomski aspekt proizvodnje.

Osim navedenog, tijekom susreta istaknut je prijedlog koji je ministrica Vučković predstavila Europskoj komisiji. Njime bi se, pored već usvojenih mjera potpore, omogućilo državama članicama da u potpunosti iskoriste sva raspoloživa sredstva u okviru svojih postojećih programa ruralnog razvoja. On je s obzirom na ozbiljnost argumenata zadobio podršku 13 država članica.

U narednim tjednima Ministarstvo će napraviti temeljitu analizu klaoničkog sektora. Objaviti će i plan kojim će se, između ostalog, bolje povezati baze podataka u sektoru stočarstva kojima raspolaže Ministarstvo, razmotriti osiguranje dodatnih veterinarskih uvjeta te ojačati suradnja i koordinacija među svim dionicima lanca.

Također, prošlog je tjedna u postupak savjetovanja s javnošću upućen Nacrt natječaja za ulaganja u male klaonice iz Programa ruralnog razvoja koji ima za svrhu povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje ulaganjima u izgradnju ili rekonstrukciju malih klaonica, a vrijedan je 20 milijuna kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje