Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i suradnicima održala je 20. rujna 2021. godine sastanak s predstavnicima otkupljivača voća i povrća u dolini Neretve. Tema otkupa mandarina u 2021. godini. Sastanku su nazočili i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i glavni državni inspektor Andrija Mikulić sa suradnicima.

Glavna tema sastanka bila je primjena novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Proizvođači i otkupljivači pozvani su temeljem Zakona da ugovorom urede sve pojedinosti poslovnog odnosa. Cilj je da taj posao bude održiv i da se niti jedna strana u njemu ne osjeća prikraćenom za bilo koje svoje pravo.

Mandarina je izuzetno važna kultura za cjelokupno hrvatsko voćarstvo. Na relativno maloj površini doline Neretve uzgaja velika vrijednost. Gotovo cjelokupna proizvodnja hrvatske mandarine odvija se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Imamo sluha za sve sektorske probleme i brojne tržišne poremećaje. Oni su nažalost, izuzetno učestali u posljednje dvije godine. Tomu svjedoči čak 20 programa potpore različitim sektorima. Iznos potpore u vrijednosti od 26 milijuna kuna usmjeren je u posljednje dvije godine direktno i isključivo za proizvođače mandarina, uz sve druge mjere koje su stavljene na raspolaganje, istaknula je ministrica Vučković.

Još jednom je pozvala proizvođače na udruživanje u cilju postizanja njihovog snažnijeg nastupa na tržištu te podizanja konkurentnosti i otpornosti proizvodnje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2010. do 2020. godine prosječno je godišnje u intenzivnoj proizvodnji proizvedeno 45.245 t mandarina na ukupnoj prosječnoj površini od 1.984 ha, uz prosječan godišnji prinos od 23t/ha. U promatranom desetogodišnjem razdoblju, količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za mandarinu. Pri tomu je u 2020. godini izvezeno 24.545.483 kg te vrijednost od 11,6 milijuna eura. Uvezeno je pak 5.409.588 kg i vrijednost od 4,3 milijuna eura.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje