Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 8. prosinca 2021. otvorila konferenciju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod nazivom „Digitalna poljoprivreda“. Predstavila je aktivnosti kojima se provodi digitalna transformacija poljoprivrede. Također, državni tajnik Zdravko Tušek održao je predavanje na temu provedenih i planiranih inovacija u hrvatskoj poljoprivredi.

Pitanje prenošenja znanja, korištenje modernih tehnologija i inovacije predstavljaju važan horizontalni cilj buduće Zajedničke poljoprivredne politike. Glavni alat za postizanje tog cilja predstavlja AKIS  koji je i sastavni dio budućih nacionalnih strateških planova. Stoga su ciljevi digitalizacije prepoznati i u prijedlogu Strategije poljoprivrede do 2030. godine. U njoj važno mjesto ima objedinjavanje poljoprivrednog znanja i inovacija. U samoj provedbi pri tome predviđeno je jačanje veza sa znanstvenim institucijama; zatim razvoj središnjeg poljoprivrednog informacijskog sustava; digitalizacija protoka informacija te poticanje inovacijskih partnerstava.

Ministarstvo poljoprivrede predano radi na digitalnoj transformaciji kroz modernizaciju informacijskih sustava i stvaranje novih digitalnih alata. Provodimo Registar poljoprivrednih subjekata (RPS); uveli smo elektroničko poljoprivrednu iskaznicu (ePI); za digitalne javne usluge uspostavili smo portal ePoljoprivreda (univerzalni integracijski konektor kroz koji trgovački lanci automatski obavještavaju o pošiljkama hrane životinjskog porijekla); posljednja u nizu je i aplikacija eSavjetnik koja isporučuje poljoprivrednicima vijesti i savjete iz svih područja poljoprivredne proizvodnje. Naš cilj je jasnija, brža i efikasnija komunikacija te administrativno rasterećenje, izjavila je ministrica.

Dodala kako je posebna važnost dana digitalizaciji i u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. On predviđa ulaganje vrijedno 77 milijuna kuna u uspostavu digitalnih javnih usluga, poticanje pametne poljoprivrede te sustav sljedivosti.

U sklopu Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. je putem operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava otvoreno pet natječaja u sklopu kojih je u 371 odobreni projekt  uloženo ukupno 72 milijuna kuna putem čega je realizirana oprema za preciznu poljoprivredu (GPS antene, bazne stanice hardware&software), oprema i programska rješenja za prikupljanje podataka za sjetvu, gnojidbu, zaštitu bilja, GIS tehnologije te sustavi za automatsko upravljanje opremom/sekcijama na opremi. Do kraja godine u planu je otvaranje natječaja za robotizaciju mliječnih farmi.