Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 8. prosinca 2021. otvorila konferenciju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod nazivom „Digitalna poljoprivreda“. Predstavila je aktivnosti kojima se provodi digitalna transformacija poljoprivrede. Također, državni tajnik Zdravko Tušek održao je predavanje na temu provedenih i planiranih inovacija u hrvatskoj poljoprivredi.

Pitanje prenošenja znanja, korištenje modernih tehnologija i inovacije predstavljaju važan horizontalni cilj buduće Zajedničke poljoprivredne politike. Glavni alat za postizanje tog cilja predstavlja AKIS  koji je i sastavni dio budućih nacionalnih strateških planova. Stoga su ciljevi digitalizacije prepoznati i u prijedlogu Strategije poljoprivrede do 2030. godine. U njoj važno mjesto ima objedinjavanje poljoprivrednog znanja i inovacija. U samoj provedbi pri tome predviđeno je jačanje veza sa znanstvenim institucijama; zatim razvoj središnjeg poljoprivrednog informacijskog sustava; digitalizacija protoka informacija te poticanje inovacijskih partnerstava.

Ministarstvo poljoprivrede predano radi na digitalnoj transformaciji kroz modernizaciju informacijskih sustava i stvaranje novih digitalnih alata. Provodimo Registar poljoprivrednih subjekata (RPS); uveli smo elektroničko poljoprivrednu iskaznicu (ePI); za digitalne javne usluge uspostavili smo portal ePoljoprivreda (univerzalni integracijski konektor kroz koji trgovački lanci automatski obavještavaju o pošiljkama hrane životinjskog porijekla); posljednja u nizu je i aplikacija eSavjetnik koja isporučuje poljoprivrednicima vijesti i savjete iz svih područja poljoprivredne proizvodnje. Naš cilj je jasnija, brža i efikasnija komunikacija te administrativno rasterećenje, izjavila je ministrica.

Dodala kako je posebna važnost dana digitalizaciji i u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. On predviđa ulaganje vrijedno 77 milijuna kuna u uspostavu digitalnih javnih usluga, poticanje pametne poljoprivrede te sustav sljedivosti.

U sklopu Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. je putem operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava otvoreno pet natječaja u sklopu kojih je u 371 odobreni projekt  uloženo ukupno 72 milijuna kuna putem čega je realizirana oprema za preciznu poljoprivredu (GPS antene, bazne stanice hardware&software), oprema i programska rješenja za prikupljanje podataka za sjetvu, gnojidbu, zaštitu bilja, GIS tehnologije te sustavi za automatsko upravljanje opremom/sekcijama na opremi. Do kraja godine u planu je otvaranje natječaja za robotizaciju mliječnih farmi.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje