Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 25. ožujka 2022. svečano otvorila 20. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva u Dubrovniku.

Ovogodišnji Mediteranski sajam održava se od 23. do 27. ožujka. Okuplja proizvođače iz svih krajeva Hrvatske. Kroz godine djelovanja se profilirao kao jedna od značajnijih priredbi u Hrvatskoj na području ekološke, tradicijske poljoprivrede i zelenog poduzetništva.

Broj i kvaliteta izlagača iz gotovo svih krajeva Lijepe naše potvrda su da ova manifestacija ima sjajnu, vrijednu i veliku budućnost. U našem radu nam veoma pomažu ovakvi projekti koji populariziraju zdrave, kvalitetne, vrijedne proizvode te njihove prirodne značajke i ekološke standarde proizvodnje. Imamo sreću što je naša Domovina biološki raznolika, relativno očuvana, s mnoštvom vrijednih, kulturnih, tradicijskih, gastronomskih nasljeđa koja mogu i trebaju biti naša konkurentska prednost. Nastavit ćemo ulagati u oznake hrvatske kvalitete, ekološku poljoprivredu i obnovljive izvore energije. Sve kako bismo sačuvali i razvijali sva naša blaga, istaknula je ministrica Vučković.

Dodala je kako Hrvatska trenutno ima 35 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na EU razini i uspostavljen nacionalni sustav Dokazana kvaliteta – Hrvatska. To je oznaka koja garantira da je riječ o domaćoj hrani. Također, istaknula je značaj mediteranske poljoprivrede i rast površina pod maslinama za 9 % u 2020. s obzirom na 2019. Također i rast površina pod vinogradima za 8,2 % u istom razdoblju.

U kontekstu razvoja ekološke poljoprivrede, Hrvatska priprema svoj Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030., a Strateškim planom predlaže povećanje sadašnjih površina pod ekološkom proizvodnjom za 60 %. Za poticanje i podršku takvom obujmu proizvodnje pripremljen je i financijski okvir u Strateškom planu zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027. godine. Osigurano je gotovo 230 milijuna eura za potpore ekološkim proizvođačima.

Također, u cilju poticanja održive poljoprivrede putem dvije mjere Programa ruralnog razvoja kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije do sada je ugovoreno gotovo 290 milijuna kuna za 302 korisnika. Pri tome njih čak 293 ulaže u postrojenje na sunčevu energiju – izgradnju fotonaponske elektrane. Upravo su prije 10 dana otvorene prijave za Natječaj za ulaganje u obnovljive izvore energije. One traju do 12. svibnja, a na raspolaganje se stavlja gotovo 142 milijuna kuna. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje