Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirao je 5. lipnja u Osijeku redoviti godišnji sastanak nadzornika strnih žitarica.

Na ovogodišnjem, 26. godišnjem sastanku, sudjelovalo je 30 nadzornika za sjemenske usjeve strnih žitarica iz cijele Hrvatske. Rad je bio organiziran u tri glavne cjeline. Prva cjelina bila je prezentacija stanja sjemenarstva u EU, prezentacija prijavljenih površina strnih žitarica i prezentacija pred kontrole i postkontrole strnih žitarica u 2024. godini. Druga cjelina bila je prezentacija novih i najzastupljenijih materijala u sjemenskoj proizvodnji sortimenta strnih žitarica od tvrtki Bc Institut Zagreb i Poljoprivredni institut Osijek. Treća cjelina odnosila se na obilazak poljskih pokusa pred i post kontrole strnih žitarica.

Goste je u ime ravnateljice doc. dr. sc. Darje Sokolić pozdravio pomoćnik ravnateljice i direktor Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo dr. sc. Goran Jukić istaknuvši kako kod sjemenskih usjeva od 2017. godine do danas bilježimo konstantan rast sjemenske proizvodnje. 

Sjemenska proizvodnja veća

Gledajući prošlu proizvodnu godinu za strne žitarice, sjemenska proizvodnja u Hrvatskoj veća je za oko 5 %. Rast proizvodnje u Hrvatskoj još je značajniji kada se zna da je na razini EU-a zabilježen daljnji pad ukupne proizvodnje sjemena za dodatnih 3,3 %. Najveći pad u EU zabilježen je u Poljskoj (10 %), Danskoj (11 %), Njemačkoj (7 %) i Francuskoj (3 %). Najveći rast proizvodnih površina zabilježen je u Mađarskoj (13 %), Hrvatskoj (11 %), Italiji (6 %) i Rumunjskoj (3 %). Značajno je napomenuti kako od svih zemalja u EU jedino Hrvatska bilježi kontinuiran rast sjemenske proizvodnje od 2017. godine.

Krešimir Šunjić, mag. spec. je naveo kako je za stručni nadzor prijavljeno gotovo 13.000 ha strnih žitarica. To je povećanje u odnosu na 2023. godinu. Od ukupno prijavljenih površina najviše je ozime pšenice, potom slijede ozimi i jari ječam. 

Ana Heđi, mag. ing. je istaknula kako u procesu certifikacije i proizvodnje bitnu ulogu ima dodatni nadzor certificiranih partija sjemena. On se obavlja u kontrolnom polju kroz pred kontrolu i postkontrolu sjemena. U pred kontroli nalaze se sve partije visokih kategorija sjemena dok se u zadnjoj kategoriji nalazi preko 10 % certificiranih partija strnih žitarica.

Nakon prezentacija nadzornici su obišli poljske pokuse strnih žitarica gdje su se na licu mjesta upoznali s dorađenim partijama sjemena svih kategorija. 

Foto: HAPIH