Ministarstvo poljoprivrede je u 31. ožujka 2022. u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo nacrte natječaja Programa ruralnog razvoja. Ono se odnosi na modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima vrijednog 100 milijuna kuna. Također i na konverziju degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura vrijednog 45 milijuna kuna.

Svrha Natječaja operacije 8.6.1.  je dodjela sredstava projektima. Ona će omogućiti modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima. Prihvatljivi korisnici su obrti, trgovačka društva, šumoposjednici, udruge šumoposjednika u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća. Visina javne potpore po projektu iznosi od 5 do 700 tisuća eura, a intenzitet javne potpore iznosi do 50 posto.

Natječaj u okviru operacije 8.5.1. „Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura“ predviđen je za šumoposjednike. Osigurava im dodjelu sredstava za prevođenje degradiranih šumskih sastojina, šumskih sastojina narušene strukture po vrstama drveća i šumskih kultura u mješovite sastojine autohtonih vrsta drveća visokog uzgojnog oblika. Visina javne potpore po projektu iznosi od 5 do 700 tisuća eura. Intenzitet javne potpore iznosi 100 posto te je osigurana iz Instrumenta Europske unije za oporavak.

E-savjetovanja se nalaze na poveznicama 8.6.1. i 8.5.1.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje