Objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala (NN 100/21). On se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti 3 milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih od 1. ožujka do 1. rujna 2021., traje do 15. listopada 2021. .

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja. Tako su zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske.

Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica; nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva; kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda. Neizravno će utjecati na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Pravilnik je dostupan na poveznici.