Objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala (NN 100/21). On se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti 3 milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih od 1. ožujka do 1. rujna 2021., traje do 15. listopada 2021. .

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja. Tako su zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske.

Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica; nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva; kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda. Neizravno će utjecati na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Pravilnik je dostupan na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje