Sladoledne kocke. Prave su carice ljeta, bar kada su osvježavajuće poslastice u pitanju. Jednostavne i brze za pripremu čine neizostavan desert proslava.
Tijesto:
✦ 4 bjelanjka
✦ prstohvat soli
✦ 200 g šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 80 ml vode
✦ 80 ml ulja
✦ 200 g oštrog brašna
✦ ½ praška za pecivo
Krema:
✦ 4 žumanjka
✦ 6 žlica šećera
✦ 2 pudinga okusa čokolade
✦ 1 žlica škrobnog brašna (gustina)
✦ 600 ml mlijeka
✦ 100 g čokolade za kuhanje
✦ 150 g margarina
✦ 3 žlice šećera u prahu
✦ 150 ml vrhnja za šlag
Dekoracija:
✦ 200 ml vrhnja za šlag
Priprema tijesta: Pomiješati 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje, te kratko miksati. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve zajedno miksati. Napraviti snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli, te postupno dodavati preostali šećer dok snijeg ne bude čvrst. Snijeg dodavati
žlicom u prvu smjesu da ostane pjenasto. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 19 x 29 cm i peći 25 – 30 minuta na 180 °C.
Priprema kreme: Mikserom umutiti žumanjke sa šećerom, dodati pudinge, škrobno brašno i oko 200 ml mlijeka. Ukuhati u preostalo mlijeko kao puding. Maknuti s vatre i dodati sjeckanu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi, te pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umiksati izrađeni margarin sa šećerom u prahu.
Dekoriranje: Izraditi vrhnje za šlag i postupno ga umiješati pjenjačom u kremu. Na kraju izraditi vrhnje za šlag i premazati ga po kremi.
Recept iz knjige „Moji čokoladni kolači“