S obzirom na veliku popularnost likera, danas je dostupno mnogo recepata za njihovu pripremu kod kuće. Ovom prilikom iznijet ćemo neke najosnovnije. U svim receptima (ako drugačije nije napomenuto) koristi se voćna rakija neutralnog mirisa i okusa, što je najčešće rakija vinovica ili rakija od jabuka alkoholne jakosti 40 – 45 %vol.

Liker od limuna – Limoncello

  • 700 mL vodke ili neke druge neutralne voćne rakije (npr. rakija vinovica ili rakija od jabuka)
  • 6 limuna iz ekološke proizvodnje
  • 250 mL vode
  • 250 g šećera

Skuhati vodu i šećer (pustiti samo da prokuha). Ohladiti. Oguliti što tanje koru limunima (nožić za guljenje krumpira). U staklenu bocu (1,5 L) uliti rakiju, ohlađeni sirup od vode i šećera i koricu limuna. Nakon toga dobro promiješati. Čuvati 2-4 tjedana na tamnom i suhom mjestu te svaki dan promiješati. Procijediti, uliti u staklene boce i čuvati na hladnom mjestu.

Liker od bazginih cvjetova – St. Germain

  • 100 g svježih bazginih cvjetova
  • 2 limuna
  • Sok od 2-3 limuna
  • 400 g šećera
  • 300 mL vode
  • 1,5 L neutralne voćne rakije rakije

Cvjetove očistiti od zelenih dijelova škarama, pogotovo deblje peteljke. Cvjetove složiti u staklenu bocu od 3 L širokog grla i među njima rasporediti kriške limuna, preliti limunovim sokom i zaliti šećerom otopljenim u vodi. Nakon toga dodati rakiju. Bocu dobro zatvoriti i ostaviti tjedan dana na toplom mjestu. Procijediti kroz čistu gazu i uliti u boce gdje liker još treba dozrijevati mjesec dana na hladnom mjestu.

Liker od kupina

  • 500 g kupina
  • 250 g šećera
  • 1 L voćne rakije

Kupine oprati i pustiti ih da se osuše na krpi. Potom ih staviti u staklenku, izmiješati sa šećerom i dodati rakiju. Staklenku držati na toplom mjestu 6 tjedana. Povremeno dobro protresti. Nakon toga liker procijediti u ukrasne boce i dobro zatvoriti. Liker će biti bolji ako dozrijeva u bocama još mjesec-dva.

Liker od malina

  • 1kg malina
  • 0,50 kg šećera
  • 0,75 L voćne rakije
  • 1 cimet u kori
  • Nekoliko klinčića

Maline, šećer, začine i rakiju staviti u širu staklenku, dobro začepiti i pustiti da stoji na toplom mjestu 21 dan. Staklenke treba više puta protresti, da se sadržaj dobro promiješa. Gotov liker se procijedi kroz gazu i ulijeva u manje staklenke te sprema na hladno i tamno mjesto.

Liker od trnine (crnog trna)

  • 1 kg ploda trnine
  • 250 g šećera
  • 300 mL crnog vina
  • 2 L neutralne voćne rakije

Zrele plodove trnine očistiti od peteljki, oprati u vodi i posušiti. Staviti trninu s ostalim sastojcima u staklenu posudu i ostaviti 5 – 6 tjedana na toplom mjestu. Nakon toga procijediti liker u boce i ostaviti na hladnom mjestu.

Liker od meda

  • 500 g meda po izboru
  • 800 mL voćne rakije
  • 100 mL destilirane vode
  • 100 mL suhog bijelog vina
  • Korica 1 limuna
  • Prstohvat korijandera

Otopiti med u rakiji, dodati vino i vodu. Po potrebi lagano zagrijati. Dodati limunovu koricu i korijander. Ostaviti u dobro zatvorenoj boci mjesec dana, te nakon toga procijediti. Puniti u boce i ostaviti dozrijevati još 2-3 tjedna.

Liker od ruže i meda

  • 300 g meda,
  • 50 g ružinih latica,
  • 1L rakije
  • 500 mL vode

Zagrijati vodu u posudi. U toplu vodu polako ulijte med, čim se med otopi, posuda se skida sa vatre, dodaju se ružine latice i prekriva posuda. Nakon 10 min. voda se procijedi kroz dvostruku gazu, dodaje se rakija i dobro se promiješa. Kad se smjesa sasvim ohladi, ulije se u bocu te se dobro zatvori. Liker se čuva mjesec dana na hladnom i suhom mjestu.

Liker od višanja

  • 1 kg višanja
  • 1 kg šećera
  • 1 L neutralne voćne rakije (npr. rakija vinovica ili rakija od jabuka)
  • 1 vanilin šećer

Višnje se očiste od peteljki i koštica, dobro operu i poredaju u veću staklenu posudu – red višanja, pa red šećera. Naliti rakiju preko višanja i dobro zatvoriti. Ostaviti na toplom mjestu oko mjesec dana. Nakon toga procijediti kroz gazu i preliti u boce, držati na hladnom i mračnom mjestu.

Cassis (liker od crnog ribiza)

  • 450 g crnog ribizla
  • 600 mL suhog bijelog vina
  • 675 g šećera
  • 350 mL vinjaka

Crni ribiz zgnječiti, dodati vino i ostaviti 2 dana na tamnom i hladnom mjestu. Procijediti kroz gazu, dodati šećer, kuhati na tihoj vatri oko 45 minuta bez vrenja. Ohladiti i dodati vinjak. Čuvati u dobro zatvorenim bocama na tamnom mjestu.

Domaći absint

  • 1 L vodke
  • 2 žlice usitnjenog pelina
  • 2 žlice zvjezdastog anisa
  • 1 žlica kima
  • 4 režnja kardamoma
  • 1 žlica korijandera
  • 2 žlice korijena anđelike

Pelin macerirati 48 sati u vodki, procijediti pa dodati ostale začine. Ostaviti stajati još jedan tjedan. Procijediti, staviti u boce i ostaviti dozrijevati još neko vrijeme prije upotrebe.

Liker od kadulje

  • 33 lista kadulje (žalfija)
  • 2 lista bosiljka
  • 3 klinčića
  • korica od 3 limuna
  • 700 mL suhoga bijelog vina
  • 300 g šećera
  • 600 mL voćne rakije ili vodke

Sve sastojke zajedno staviti u veću staklenku i držati dobro zatvoreno 6 tjedana na toplom mjestu. Procijediti kroz gazu i prije upotrebe dozrijevati još 6 mjeseci u bocama.

Liker od oraha – orahovac

  • 30 zelenih oraha
  • 1 L rakije
  • 500 g šećera
  • 250 mL vode
  • 1 naranča
  • štapić vanilije
  • 4 klinčića
  • 5g cimetove kore

Orahe nabrati početkom lipnja ili srpnja, oprati i narezati na komadiće (da nam ne pocrne prsti, radimo u gumenim rukavicama). Zagrijati vodu i otopiti šećer. Orahe staviti u široku staklenku, preliti rakijom te u vodom s otopljenim šećerom. Naranču oguliti i ocijediti. Dodati sok, tanko narezanu narančinu koru i ostale začine. Staklenku dobro zatvoriti i ostaviti 4-5 tjedana na toplom mjestu. Procijediti kroz krpu i uliti u manje boce. Dobro začepiti i spremiti boce na hladno mjesto.

Gorki biljni liker – pelinkovac

  • 1,5 kg šećera
  • 3 grančice svježeg pelina (oko 20 cm dužine) ili 3 žlice sušenog lista pelina
  • 500 mL vode
  • 3 litre voćne rakije
  • 1 grančica svježeg pelina ili jedna žlica sušenog lista biljke (za kasnije dodati)

Staviti šećer u lonac neka se grije na laganoj temperaturi. Dodati u lonac 3 žlice pelina (ili grančice) i pustiti da se sve karamelizira. Kad se dobije karamelizirana masa, u lonac natočiti 500 mL vode i kuhati dok se šećer ne rastopi u vodi. Maknuti lonac sa vatre i u vruću tekućinu dodati preostalu žlicu (ili grančicu) pelina. Tek kada se sadržaj u loncu u potpunosti ohladio, za kraj dodati 3 litre rakije. Pretočiti u staklenke ili boce s poklopcem i dobro zatvorite. Ostaviti sadržaj da stoji 7 dana, ali svaki dan dobro promućkati. Nakon 7 dana procijedite gotovi pelin u čiste boce.

Liker od crvenog ribiza (metoda bez maceracije)

Liker od ribiza, kao i ostali likeri od bobičastog voća, mogu se pripremiti ili pripremom voća u alkoholu maceracijom ili ekstrakcijom soka iz plodova uz naknadno dodavanje alkohola kao u prikazanom receptu. Na ovaj način mogu se pripremati svi likeri, a najčešće se primjenjuje kod bobičastog voća.

Prije obrade potrebno je odstraniti sve zelene dijelove, inače će gotovi liker sadržavati oštre travaste okuse. Bobice se gnječe pomoću gaze i uz dodatak pektolitičkog enzima (može i bez enzima, ali će se dobiti manje soka i postoji mogućnost zamućenja gotovog likera). Ako u kućanstvu imamo sokovnik, sok možemo ocijediti i pomoću njega.

  • 600 mL soka od bobica, proizvedeno od bobica ribiza
  • 400 mL neutralne voćne rakije (od 65 -70 %vol.)
  • 100 – 150 g šećera
  • Pektolitički enzim

PROČITAJTE JOŠ:

Konzumacija jakih alkoholnih pića u svijetu i Hrvatskoj

Podjela jakih alkoholnih pića

Proizvodnja likera

Proizvodnja travarica

Recepti za travarice

Izrada domaćeg gina

Osnovno o kušanju rakija i likera

Prethodni članakProizvodnja travarica
Sljedeći članakRecepti za travarice
izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj
Dr.sc. Marin Mihaljević Žulj radi kao asistent na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 2009. godine na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. Kao autor ili koautor objavio je dvadesetak indeksiranih radova, te četrdesetak stručnih radova i jedan priručnik. Znanstveni interesi vezani su mu uz tehnologiju vina, te tehnologiju proizvodnje voćnih rakija, rakija od grožđa i vinjaka. Dr.sc. Marin Mihaljević Žulj rođen je 22. listopada 1981. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 2007. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, na temu „Praćenje stanja zaraženosti fitoplazmama kultivara chardonnay na pokušalištu Jazbina“. Doktorsku disertaciju na temu „Utjecaj kvasaca i amonijevog sulfata na pojavu netipične arome starenja u vinu rajnski rizling“ obranio je 2015. godine. Od 2009. godine zaposlen je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao asistent, na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. Sudjeluje kao suradnik u nastavi na modulima „Vinarstvo“, „Osnove tehnologije rakija od grožđa i vinjaka“, „Predikatna, pjenušava i specijalna vina“ na preddiplomskom studiju, smjer Hortikultura, te na modulu „Tehnologija vina“, „Kemija mošta i vina“, „Kakvoća rakija od grožđa i drugog voća“ na diplomskom studiju, smjer vinogradarstvo i vinarstvo. Uže područje znanstvenog rada je vinarstvo. Bio je mentor 5 završnih radova i neposredni voditelj 7 diplomskih i 10 završnih radova. Do danas bio je suradnik na znanstvenom projektu „Uzroci netipične arome starenja vina“, stručnim projektima Zagrebačke županije „Poboljšanje kakvoće vina Pinot crni u Zagrebačkoj županiji“, „Poboljšanje kakvoće proizvoda od jabuka i kupina- proizvodnja vina od jabuka i kupina“, „Utjecaj folijarne gnojidbe aminokiselinama na kakvoću vina Kraljevina“ te VIP projektu “Primjena suvremene tehnologije u proizvodnji vina Frankovka” Od 2014. certificirani je senzorni ocjenjivač vina i voćnih vina sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina u RH. 2014. godine završava tečaj senzornog ocjenjivanja jakih alkoholnih pića u Austriji (World-Spirits Academy - Bad Kleinkirchheim). 2013. godine sudjelovao je u znanstveno-stručnoj edukaciji „Lallemand malolactic fermentation education“ u Toulouseu (Francuska). Do sada kao autor ili koautor ima objavljeno 18 znanstvenih radova od kojih su 4 rada iz skupine a1, 6 radova iz skupine a2 te 8 radova iz skupine a3. Koautor je priručnika „Proizvodnja jabučnoga vina na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“. Stručna djelatnost ogleda se u četrdesetak članaka objavljenih u domaćem časopisu. Aktivno govori engleski i služi se njemačkim jezikom.