S obzirom na veliku popularnost likera, danas je dostupno mnogo recepata za njihovu pripremu kod kuće. Ovom prilikom iznijet ćemo neke najosnovnije. U svim receptima (ako drugačije nije napomenuto) koristi se voćna rakija neutralnog mirisa i okusa, što je najčešće rakija vinovica ili rakija od jabuka alkoholne jakosti 40 – 45 %vol.
Liker od limuna – Limoncello
- 700 mL vodke ili neke druge neutralne voćne rakije (npr. rakija vinovica ili rakija od jabuka)
- 6 limuna iz ekološke proizvodnje
- 250 mL vode
- 250 g šećera
Skuhati vodu i šećer (pustiti samo da prokuha). Ohladiti. Oguliti što tanje koru limunima (nožić za guljenje krumpira). U staklenu bocu (1,5 L) uliti rakiju, ohlađeni sirup od vode i šećera i koricu limuna. Nakon toga dobro promiješati. Čuvati 2-4 tjedana na tamnom i suhom mjestu te svaki dan promiješati. Procijediti, uliti u staklene boce i čuvati na hladnom mjestu.
Liker od bazginih cvjetova – St. Germain
- 100 g svježih bazginih cvjetova
- 2 limuna
- Sok od 2-3 limuna
- 400 g šećera
- 300 mL vode
- 1,5 L neutralne voćne rakije rakije
Cvjetove očistiti od zelenih dijelova škarama, pogotovo deblje peteljke. Cvjetove složiti u staklenu bocu od 3 L širokog grla i među njima rasporediti kriške limuna, preliti limunovim sokom i zaliti šećerom otopljenim u vodi. Nakon toga dodati rakiju. Bocu dobro zatvoriti i ostaviti tjedan dana na toplom mjestu. Procijediti kroz čistu gazu i uliti u boce gdje liker još treba dozrijevati mjesec dana na hladnom mjestu.
Liker od kupina
- 500 g kupina
- 250 g šećera
- 1 L voćne rakije
Kupine oprati i pustiti ih da se osuše na krpi. Potom ih staviti u staklenku, izmiješati sa šećerom i dodati rakiju. Staklenku držati na toplom mjestu 6 tjedana. Povremeno dobro protresti. Nakon toga liker procijediti u ukrasne boce i dobro zatvoriti. Liker će biti bolji ako dozrijeva u bocama još mjesec-dva.
Liker od malina
- 1kg malina
- 0,50 kg šećera
- 0,75 L voćne rakije
- 1 cimet u kori
- Nekoliko klinčića
Maline, šećer, začine i rakiju staviti u širu staklenku, dobro začepiti i pustiti da stoji na toplom mjestu 21 dan. Staklenke treba više puta protresti, da se sadržaj dobro promiješa. Gotov liker se procijedi kroz gazu i ulijeva u manje staklenke te sprema na hladno i tamno mjesto.
Liker od trnine (crnog trna)
- 1 kg ploda trnine
- 250 g šećera
- 300 mL crnog vina
- 2 L neutralne voćne rakije
Zrele plodove trnine očistiti od peteljki, oprati u vodi i posušiti. Staviti trninu s ostalim sastojcima u staklenu posudu i ostaviti 5 – 6 tjedana na toplom mjestu. Nakon toga procijediti liker u boce i ostaviti na hladnom mjestu.
Liker od meda
- 500 g meda po izboru
- 800 mL voćne rakije
- 100 mL destilirane vode
- 100 mL suhog bijelog vina
- Korica 1 limuna
- Prstohvat korijandera
Otopiti med u rakiji, dodati vino i vodu. Po potrebi lagano zagrijati. Dodati limunovu koricu i korijander. Ostaviti u dobro zatvorenoj boci mjesec dana, te nakon toga procijediti. Puniti u boce i ostaviti dozrijevati još 2-3 tjedna.
Liker od ruže i meda
- 300 g meda,
- 50 g ružinih latica,
- 1L rakije
- 500 mL vode
Zagrijati vodu u posudi. U toplu vodu polako ulijte med, čim se med otopi, posuda se skida sa vatre, dodaju se ružine latice i prekriva posuda. Nakon 10 min. voda se procijedi kroz dvostruku gazu, dodaje se rakija i dobro se promiješa. Kad se smjesa sasvim ohladi, ulije se u bocu te se dobro zatvori. Liker se čuva mjesec dana na hladnom i suhom mjestu.
Liker od višanja
- 1 kg višanja
- 1 kg šećera
- 1 L neutralne voćne rakije (npr. rakija vinovica ili rakija od jabuka)
- 1 vanilin šećer
Višnje se očiste od peteljki i koštica, dobro operu i poredaju u veću staklenu posudu – red višanja, pa red šećera. Naliti rakiju preko višanja i dobro zatvoriti. Ostaviti na toplom mjestu oko mjesec dana. Nakon toga procijediti kroz gazu i preliti u boce, držati na hladnom i mračnom mjestu.
Cassis (liker od crnog ribiza)
- 450 g crnog ribizla
- 600 mL suhog bijelog vina
- 675 g šećera
- 350 mL vinjaka
Crni ribiz zgnječiti, dodati vino i ostaviti 2 dana na tamnom i hladnom mjestu. Procijediti kroz gazu, dodati šećer, kuhati na tihoj vatri oko 45 minuta bez vrenja. Ohladiti i dodati vinjak. Čuvati u dobro zatvorenim bocama na tamnom mjestu.
Domaći absint
- 1 L vodke
- 2 žlice usitnjenog pelina
- 2 žlice zvjezdastog anisa
- 1 žlica kima
- 4 režnja kardamoma
- 1 žlica korijandera
- 2 žlice korijena anđelike
Pelin macerirati 48 sati u vodki, procijediti pa dodati ostale začine. Ostaviti stajati još jedan tjedan. Procijediti, staviti u boce i ostaviti dozrijevati još neko vrijeme prije upotrebe.
Liker od kadulje
- 33 lista kadulje (žalfija)
- 2 lista bosiljka
- 3 klinčića
- korica od 3 limuna
- 700 mL suhoga bijelog vina
- 300 g šećera
- 600 mL voćne rakije ili vodke
Sve sastojke zajedno staviti u veću staklenku i držati dobro zatvoreno 6 tjedana na toplom mjestu. Procijediti kroz gazu i prije upotrebe dozrijevati još 6 mjeseci u bocama.
Liker od oraha – orahovac
- 30 zelenih oraha
- 1 L rakije
- 500 g šećera
- 250 mL vode
- 1 naranča
- štapić vanilije
- 4 klinčića
- 5g cimetove kore
Orahe nabrati početkom lipnja ili srpnja, oprati i narezati na komadiće (da nam ne pocrne prsti, radimo u gumenim rukavicama). Zagrijati vodu i otopiti šećer. Orahe staviti u široku staklenku, preliti rakijom te u vodom s otopljenim šećerom. Naranču oguliti i ocijediti. Dodati sok, tanko narezanu narančinu koru i ostale začine. Staklenku dobro zatvoriti i ostaviti 4-5 tjedana na toplom mjestu. Procijediti kroz krpu i uliti u manje boce. Dobro začepiti i spremiti boce na hladno mjesto.
Gorki biljni liker – pelinkovac
- 1,5 kg šećera
- 3 grančice svježeg pelina (oko 20 cm dužine) ili 3 žlice sušenog lista pelina
- 500 mL vode
- 3 litre voćne rakije
- 1 grančica svježeg pelina ili jedna žlica sušenog lista biljke (za kasnije dodati)
Staviti šećer u lonac neka se grije na laganoj temperaturi. Dodati u lonac 3 žlice pelina (ili grančice) i pustiti da se sve karamelizira. Kad se dobije karamelizirana masa, u lonac natočiti 500 mL vode i kuhati dok se šećer ne rastopi u vodi. Maknuti lonac sa vatre i u vruću tekućinu dodati preostalu žlicu (ili grančicu) pelina. Tek kada se sadržaj u loncu u potpunosti ohladio, za kraj dodati 3 litre rakije. Pretočiti u staklenke ili boce s poklopcem i dobro zatvorite. Ostaviti sadržaj da stoji 7 dana, ali svaki dan dobro promućkati. Nakon 7 dana procijedite gotovi pelin u čiste boce.
Liker od crvenog ribiza (metoda bez maceracije)
Liker od ribiza, kao i ostali likeri od bobičastog voća, mogu se pripremiti ili pripremom voća u alkoholu maceracijom ili ekstrakcijom soka iz plodova uz naknadno dodavanje alkohola kao u prikazanom receptu. Na ovaj način mogu se pripremati svi likeri, a najčešće se primjenjuje kod bobičastog voća.
Prije obrade potrebno je odstraniti sve zelene dijelove, inače će gotovi liker sadržavati oštre travaste okuse. Bobice se gnječe pomoću gaze i uz dodatak pektolitičkog enzima (može i bez enzima, ali će se dobiti manje soka i postoji mogućnost zamućenja gotovog likera). Ako u kućanstvu imamo sokovnik, sok možemo ocijediti i pomoću njega.
- 600 mL soka od bobica, proizvedeno od bobica ribiza
- 400 mL neutralne voćne rakije (od 65 -70 %vol.)
- 100 – 150 g šećera
- Pektolitički enzim
PROČITAJTE JOŠ:
Konzumacija jakih alkoholnih pića u svijetu i Hrvatskoj
Osnovno o kušanju rakija i likera